Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

ΤΣΟΥΡΕΚΑΚΙΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑΧΙΝΙ








Η  συνταγή   είναι  από  εδώ   αλλά  με  μερικές  αλλαγές  ..    Πρόσθεσα  σάλτσα  -πολτό  μήλου  .
 Αφράτα τσουρεκάκια   με  ίνες  αφράτα  και  νηστισίμα ..με   σοκολάτα κουβερτούρα και  ταχίνι !
 
ΥΛΙΚΑ:
600-650  γρ αλεύρι για τσουρέκια   ίσως  και  περισότερο 
20  γραμμάρια μαγιά  ή  1 φακελάκι  ξερή  μαγιά 
80-100 γρ  ζάχαρη
50 γρ  σάλτσα  μήλου εδώ   θα βρούμε  την συνταγή 
5  γρ  αλάτι 

150 ml χλιαρό νερό  ή  αμυγδαλόγαλα 
150 ml φρέσκο χυμό  πορτοκαλιού
λίγο ξύσμα  από  πορτοκάλι
1 βανίλια-ζάχαρη με  άρωμα  πορτοκάλι 
40  ml λάδι  ελιάς  και  40
ml  καλαμποκέλαιο  
λίγο κακουλέ  και  μάχλεπι 

ΓΕΜΙΣΗ :
100  γρ  σοκολάτα  κουβερτούρα .
50 γρ   ταχίνι 
λίγο κονιάκ  (προαιρετικά )
και  καρυδόψυχα ή  φουντούκια  τριμμένα   στο μπλέντερ .

Λιώνουμε την  σοκολάτα  σε  μπεν μαρί  και  προσθέτουμε το ταχίνι  με  τους  ξηρούς καρπούς .

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  •  Σε ένα μπολ ρίχνουμε   100  ml  ζεστό νερό , 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη, 3-4  κουταλιές της σούπας αλεύρι και  διαλύουμε την  μαγιά. Αναμειγνύουμε  καλά και  αφήνουμε   να φουσκώσει σε ζεστό μέρος   για 30 λεπτά
  •   Σε ένα άλλο μπολ κοσκινίζουμε  το αλεύρι και   προσθέτουμε  σταδιακά και άλλα υλικά  την υπόλοιπη  ζάχαρη, το  χυμό , το  ξύσμα , την βανίλια, το υπόλοιπο  χλιαρό  νερό, την  σάλτσα  μήλου  το αλάτι  και το  λάδι ,το  κακουλέ ,το μαχλέπι (και ίσως   χρειαστόυμε  λίγο περισσότερο αλεύρι ) και  ζυμώνουμε για  15  λεπτά  μια  μαλακιά,ελαστική  ζύμη   , λαδωνουμε  λίγο  την επιφάνεια  της  ζύμης  και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει, περίπου 1-2  ώρες .Εγώ  τα   ζύμωσα στον αρτοπαρασκευαστή για  15 λεπτα, και εκει  το άφησα  να  φουσκώσει -ξεκουραστεί .
  •  Μεταφέρουμε  τη ζύμη σε αλευρωμένηκαι καθαρή επιφάνεια. Χωρίζουμε τη ζύμη σε  3- 4 μέρη.
  •  Κάθε ένα από αυτά τα  μέρη  της  ζύμης  το ανοίγουμε σε μια  κύκλο26-28 εκατ  και  τον κόβουμε με  ένα  μαχαίρι κοπής για πίτσα σε  8 ίσα μέρη,  Σε καθένα από τα τρίγωνα βάζουμε  μια κουταλιά  από την γέμιση και  τα τυλίγουμε όπως  τα κρουασάν  και  κλείνουμε  όπως φαίνετε στις φωτογραφίες και επάνω βάζουμε  ένα  ολόκληρο  φουντούκι .
  •  Μεταφέρουμε τα τσουρεκάκια -κρουασανάκια σε ένα ταψί και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για περίπου 20 λεπτά. 
  • Στη   συνέχεια  περνάμε  με  ένα  πινέλο λίγο λαδάκι με λίγο νεράκι ή μελι διαλυμένο  σε  ζεστό νερό .
  • Στη συνέχεια ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά ή μέχρι να  πάρουν  ωραίο χρώμα .











                                             Καλή επιτυχία!!
Ως   την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΟ ΚΕΙΚ ΜΕ ΚΑΡΔΟΥΛΕΣ





Έφτιαξα πάλι σήμερα  το  εύκολο  κέικ γιαουρτιού αυτή  την φορά σοκολατένιο και  με καρδούλες  για τον Αγιο Βαλεντίνο .Εσείς αν  θέλετε μπορείτε  να  βάλετε  και  κόκκινο χρώμα ..εγώ  δεν τα   βάζω στην κουζίνα μου ούτε  στα  γλυκά  μου ούτε στα μπισκότα μου  τα φοβάμαι  και  τα  αποφεύγω  όσο  μπορώ μια  και  θα  φάνε και  τα  κοριτσάκια μου  .
 Την ιδέα  και τα υλικά  την  πήρα  από  εδώ  
Η   φόρμα  που  χρησιμοποίσα  στρόγγυλη και  είναι  32 εκατ , έκανα  ολόκληρη  την  δόση ,εσείς  ανάλογα  με  το  μέγεθος της  φόρμας σας  να κάνετε  και  την ανάλογη  δόση .

ΥΛΙΚΑ  :

Τι θα χρειαστούμε  γιατο απλό  σοκολατενιο  κέικ:

  • 4 μεγάλα αυγά
  • 250 ml λάδι  καλαμποκέλαιο  ή   λάδι 
  • 250γρ   γιαούρτι 
  • 300 γρ  ζάχαρη
  • 500  γρ  αλεύρι  για  όλες  τις  χρήσεις  
  • λίγο αλάτι 
  • 3 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανίλια -ζάχαρη  με  άρωμα  πορτοκάλι    
  • κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής  ή  50 γρ κακάο σε σκόνη  και  2  κουταλιές   γάλα  και   2  κουταλές   γεμάτες  μερέντα  ή 100 γρ  σοκολάτα λιωμένη  σε  μπέν μαρί 

Τι θα χρειαστούμε  για  την καρδιά:

  • 4 μεγάλα αυγά
  • 250 ml λάδι  καλαμποκέλαιο  ή   λάδι 
  • 250γρ   γιαούρτι 
  • 300 γρ  ζάχαρη
  • λίγο αλάτι
  • 500 γρ  αλεύρι  για  όλες  τις  χρήσεις
  • 3  κουταλάκια  του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ξύσμα  από  πορτοκάλι
  • λίγο αλάτι 
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή 1  βανίλια  -ζάχαρη  με  άρωμα  πορτοκάλι    

Τι θα  χρειαστούμε  για  την κρέμα  σοκολάτα :

250 γρ  σοκολάτα (70% κακάο) 
200 γάλα  εβαπορέ
10 γρ  μαλακό βούτυρο
1 κουταλιά  μέλι  για  να  γυαλίζει  η  σοκολάτα
τριμμένους  ξηρούς καρπόυς  ή  σοκολατένιες  καρδιές 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

Πως  θα φτιάξουμε  για  την καρδιά:
  • Πριν ξεκινήσουμε πρέπει να προθερμάνουμε  τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
    Πρώτα φτιάχνουμε το κέικ   για την καρδιά, βάζουμε  το  λάδι  σε ένα μπολ μαζί με την ζάχαρη άχνη και  χτυπάμε με  τον αυγουλοδάρτη   για  2-3  λεπτά  και προσθέτουμε  και  τα αυγά και στην συνέχεια και  το γιαούρτι  και  στην συνέχεια   κοσκινίζουμε  από ψηλά το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ ,το αλάτι και ανακατεύουμε   με τον  αυγουλοδάρτη  για λίγα δευτερόλεπτα, μέχρι να αναμειχθούν καλά.
  • Τέλος  προσθέτουμε  και  το εκχύλισμα της βανίλιας , και  αν θέλουμε   αρκετές σταγόνες από το κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής.
  • Δεν χρειάζεται καν μίξερ, η ζύμη θα γίνει ελαφρά σφιχτή έτσι πρέπει να είναι
  •  Έπειτα, βάζουμε   το μείγμα μας σε μια στενόμακρυ φόρμα για κέικ .
  • Ψήνουμε   στους  180   για περίπου 45 με 50 λεπτά μέχρι να φουσκώσει και να σφίξει. Βυθίζουμε  στο κέντρο ένα μαχαίρι και αν είναι έτοιμο θα βγει καθαρό.
  • Τέλος, αφήνουμε  να κρυώσει για 5 λεπτά και  το  αναποδογύρισε σε μια πιατέλα.
  • Τώρα αφού κρυώσει  το  κέικ  μας  και  μετά  απο 2-3  ώρες   κόβουμε  σε  κομμάτια  το  κείκ μας  2 εκατ  και παίρνουμε   έναν κόφτη σε σχήμα καρδιάς και κόβουμε  15 καρδιές, ή αν έχουμε   πιο μεγάλη φόρμα για κέικ όσες χρειάζεται  για να πιάσουν από την μία άκρη στην άλλη.  Ετοιμάζουμε   έναν δίσκο με  μεμβράνη και  τις  βάζουμε  την μια  δίπλα  στην άλλη  και  τις  τυλίγουμε  σε  ρολό με την μεμβράνη  να  σφίξουν  και στη συνέχεια  τις αφήνουμε  στο ψυγείο για   2-3  ώρες
  • Προσοχή, θα πρέπει να το αφήσειτε να κρυώσει για 10 λεπτά πριν το βγάλουμε  από την φόρμα.ες.
    Πως  θα  φτίαξουμε  το  σοκολατενιο  κέικ:
    • Πριν ξεκινήσουμε πρέπει να προθερμάνουμε  τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
    •  Βάζουμε το  λάδι   σε ένα μπολ μαζί με την ζάχαρη άχνη και χτυπάμε   με  τον αυγουλοδάρτη   για  2-3  λεπτά  και τα αυγά και στην συνέχεια και  το  γιαούρτι  και  στην  συνέχεια  κοσκινίζουμε  από ψηλά το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και   προσθέτουμε  και  το εκχύλισμα της βανίλιας και το  κακάο  που το έχουμε   ανακατέψει  με   το  γάλα και  το κάναμε  μια  κρέμα  και την  μερέντα ,ανακατεύουμε  με τον  αυγουλοδάρτη  για λίγα δευτερόλεπτα, μέχρι να αναμειχθούν καλά.
    •  Δεν χρειάζεται καν μίξερ, η ζύμη θα γίνει ελαφρά σφιχτή έτσι πρέπει να είναι.
    • Πρώτα  θα πρέπει να βάλουμε  λίγο από το μείγμα μας στην βάση της φόρμας και από πάνω τις καρδιές που κόψαμε πριν στο κέντρο, την μία δίπλα  στην από την άλλη..   
    • Το υπόλοιπο μείγμα θα πρέπει να το ρίξουμε  από πάνω, φροντίζοντας να καλύπτονται πλήρως οι καρδιές μας .Ψήνουμε  στους  180 για περίπου 45 με 50 λεπτά μέχρι να φουσκώσει και να σφίξει. Βυθίζουμε  στο κέντρο ένα μαχαίρι και αν είναι έτοιμο θα βγει καθαρό.
    • Έπειτα, βάζουμε   το μείγμα μας σε μια φόρμα για κέικ και το  ψήνουμε  στους  180  βαθμούς   για περίπου 1 ώρα   Βυθίζουμε  στο κέντρο ένα μαχαίρι και αν είναι έτοιμο θα βγει καθαρό.
    • Τέλος, αφήνουμε  να κρυώσει για 5 λεπτά και  το  αναποδογύρισε σε μια πιατέλα.

    Πως θα φτιάξουμε   την σοκολατένια κρέμα:

    • Βάζουμε  την σοκολάτα σε ένα μπολ και έπειτα το μπόλ σου σε ένα κατσαρολάκι με νερό που βράζει, αυτό είναι το γνωστό μπεν μαρί.
    • Ανακατεύουμε σιγά σιγά για να λιώσει η σοκολάτα και πρόσθετουμε  το βούτυρο, την άχνη, το εκχύλισμα βανίλιας και το γάλα.
    • Μόλις  κρυώσει  το   κέικ  μας. περιχύνουμε  με   την σοκολατένια  κρέμα και  πασπαλίζουμε  με τριμμένους  ξηρούς  καρπούς  ,αφού  έχει και  αυτή  κρυώσει λίγο ... και  μετά  από  2-3  ώρες  κόβουμε  κομμάτια  και  το απολαμβάνουμε ,,,   Την ιδέα  την  πήρα  από   εδώ


                                                                                                               Καλή επιτυχία

    Ως   την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   

    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!

    Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017

    ΚΕΙΚ ΛΕΜΟΝΙΟΥ ΜΕ ΚΕΦΙΡ





      Εδώ  είναι  οι  μεζούρες  που χρησιμοποιώ  στα  γλυκά  μου και  στα ζυμαράκια  μου .
    Ένα  ακόμα  έυκολο  κέικ  με   άρωμα  λεμόνι και  φυσικό  χυμό  λεμονιού  ,αφράτο  και  πολύ  νόστιμο ,  έτοιμο  για  το πρωινό  των  παιδιών  στο σχολείο  αλλά  και  για τις  λυγούρες  όλης  της  οικογένειας .Εγώ  παρέλειψα  αυτή  την φορά  το  γιαούρτι και πρόσθεσα  το αγαπημένο  μου κεφίρ .  εσείς  αν  δεν   έχετε  βάλτε  γιαούρτι ..  Πάμε  να το φτιάξουμε ...γρήγορα  και  ευκολα  χωρίς  μίξερ   παρά  μονάχα  με  το  σύρμα .. 

    ΥΛΙΚΑ:
    1  και ½ κούπες αλεύρι για όλες τις  χρήσεις   (220 γρ )
    2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
    ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
    1 φλιτζάνι    κεφίρ   σε θερμοκρασία  δωματιού  ή γιαούρτι στραγγιστό 
    1  και ⅓  φλυτζάνι ζάχαρη  (270 γρ )
    3  αυγά  μέτρια
     Ξύσμα από 1 λεμόνι
    1 βανίλια  - ζάχαρη με άρωμα  λεμόνι 
    ½ φλιτζάνι λάδι  καλαμπόκέλαιο   (120  ml )
    1 κουτάλι σούπας  χυμό  λεμονιού  
    φλιτζάνι φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού   (1και  1/2  λεμόνι )


    ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

    • Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 175 βαθμούς με   αντιστάσεις
    • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά μία στρογγυλή φόρμα με τρύπα στη μέση.
    • Σε ένα μεγάλο μπολ  κοσκινίζουμε  2  φορές και  ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
    • Σε δεύτερο μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κεφίρ ή  γιαούρτι, τα αυγά  σε  θερμοκρασία  δωματίου , το ξύσμα, τις βανιλίνες και το καλαμποκέλαιο και το χυμό .
    • Ρίχνουμε  και  το  αλεύρι  με  το μπέικιν και το  αλάτι  στερεά υλικά και ανακατεύουμε με  ένα  σύρμα .
    • Αδειάζουμε το μίγμα στη φόρμα και ψήνουμε το κέικ στη  μεσαιία  σχάρα  για 50’ ή μέχρι που να βγαίνει στεγνή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσουμε στο κέντρο του.
    • Εντωμεταξύ βάζουμε τα υπόλοιπα 70 γραμμ. ζάχαρης μαζί με το χυμό λεμονιού σε ένα μικρό κατσαρολάκι και τα ζεσταίνουμε σε μέτρια θερμοκρασία, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να έχουμε ένα σιροπάκι 
    • Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και περιμένουμε 10΄ . Το ξεφορμάρουμε με προσοχή και το περιχύνουμε με το μίγμα ζάχαρης-λεμονιού,αφού πρώτα το  τρυπήσουμε   με  καλαμάκι από σουβλάκια  για  να  ποτίσει με   το  σιρόπι .
    • Το αφήνουμε να κρυώσει καλά και να απορροφήσει το σιρόπι και το σερβίρουμε πασπαλισμένο με λίγη άχνη ζάχαρη.
    Η  συνταγή είναι  από  εδώ  
     Εγώ  πρόσθεσα  το αγαπημένο  μου κεφίρ  και  λίγο  χυμό  λεμονιού .




     Καλή σας όρεξη!
     Ως την επόμενη  φορά που θα ετοιμάσουμε  μια  συνταγή με  ζυμαράκι να περνάτε  καλά .      
    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές


    ΕΥΚΟΛΟ ΚΕΙΚ ΜΕ ΑΝΘΡΑΚΟΥΧΟ ΝΕΡΟ





     
     Εδώ  είναι  οι  μεζούρες  που χρησιμοποιώ  στα  γλυκά  μου  και  ζυμαράκια   μου .
    Ένα  εύκολο  και γρήγορο  κείκ   χωρίς   μίξερ  με  ελάχιστο  χτύπημα , έτοιμο σε  λίγα  λεπτά  με   μικρή ποσότητα  ζάχαρης συνοδεύει   το  γάλα  μας  και τον καφέ  μας  .Μπορούμε  να  προσθέσουμε σταφίδες και  καρύδια  ,και  σταγόνες   σοκολάτας       . Παμε  να το  φτιάξουμε  ..

    ΥΛΙΚΑ:

     4 αυγά  μέτρια 
    1 φλιτζάνι  ανθρακούχο  νερό -σόδα
    1/2 φλιτζάνι λάδι  ή καλαμποκέλαιο 
    1 φλιτζάνι ζάχαρη
    1/2 κουταλάκι  τουγλυκού αλάτι 
    2 φλιτζάνια αλεύρι  για  όλες  της  χρήσεις
    1 βανίλια  -ζάχαρη  με  άρωμα  πορτοκάλι 
    ξύσμα από  ενα πορτοκάλι
    1 φακελάκι  μπέικιν πάουντερ
    2 κουταλάκια  του γλυκού  κακάο 

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
    • Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς
    • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά φόρμα  μας  στενόμακρυ ή  στρογγυλή  με   τρύπα
    • Σε ένα μεγάλο μπολ  κοσκινίζουμε  2  φορές και  ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
    • Σε δεύτερο μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη και τα αυγά  σε  θερμοκρασία  δωματίου  με   εένα  μεταλικό  σύρμα ,  προσθέτουμε  και το ανθρακούχο νερό -σόδα , το ξύσμα, τις βανιλίνες και το καλαμποκέλαιο.
    • Ρίχνουμε  και  το  αλεύρι  με  το μπέικιν και το  αλάτι   και ανακατεύουμε με ένα  το  σύρμα  
    • Αδειάζουμε το μίγμα   το 1/3   από το μίγμα  σε  ένα  άλλο  μπολ  και  προσθέτουμε  και το κακάο   και  ανακατεύουμε  καλά  με το σύρμα
    • Στη  συνέχεια  ρίχνουμε   το  μισό  άσπρο  μίγμα  στη φόρμα  και  το   μίγμα   με  το κακάο  και  ξανά  το  άλλο  μισό   άσπρο  μίγμα  και ψήνουμε το κέικ  στους   180  βαθμούς  ,στη  μεσαιία  σχάρα   για 50’ ή μέχρι που να βγαίνει στεγνή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσουμε στο κέντρο του.
    • Το αφήνουμε να κρυώσει καλά και το σερβίρουμε πασπαλισμένο με λίγη άχνη ζάχαρη.  Ή    σοκολάτα  λιωμένη  με  λίγο κρέμα  γάλακτος



    Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

    ΖΥΜΗ ΠΙΤΣΑΣ ΧΩΡΙΣ ΖΥΜΩΜΑ




    
    Κοιτάξτε  τις  πολλές  φυσαλίδες  της  ζύμης  ..αυτό  είναι  η  επιτυχία   της  ζύμης .. και  είναι μόνο   12  ώρες  η    ζύμη   σε  ωρίμανση  .... 

    η  ζύμη  μετά  από   23  ώρες  στο   ψυγείο  


     Mια  πολύ ενυδατωμένη ζύμη με μακριά ωρίμανση στο ψυγείο για  24 ώρες και φυσικά είναι η αργή ωρίμανση  που την καθιστώστά τόσο εύπεπτη  και τραγανή .
     Με αυτή τη διαδικασία έχουμε  την πολυτέλεια να προσθέσουμε  στο μείγμα μια μικρή δόση της μαγιάς, που δίνει γεύση και κάνει πιο εύκολη την πέψη μας. . Σημαντικό  για την επιτυχία της πίτσας χωρίς ζύμωμα  Bonci είναι το είδος του αλευριού, εγώ χρησιμοποίησα το ιδανικό για πίτσα Μανιτόμπα , ή αν  θέλετε μπορείτε  να  βάλετε αλεύρι για  ψωμί ή για όλες της χρήσεις  και η  αργή άνοδος  της  ζύμης  έως και 24 ώρες.
    Πηγή

    ΥΛΙΚΑ :

  • 30 γρ  άλατι  (η  δοσολογία του αλατιού  για την πίτσα είναι περίπου 3% του βάρους  του αλεύρου )
  • 800 ml ζεστό νερό όχι καυτό .
  • 1 κιλό αλεύρι  για όλες τις χρήσεις  ή  αλεύρι Μανιτόμπα
  • 1  φακελάκι  μαγιά  ξερή  7γρ ή  25 γρνωπή μαγιά
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
  • 2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο 
  • ψιλό σιμιγδάλι αλεύρι για το δούλεμα τις ζύμης

  • ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
    • Ετοιμάζουμε την  ζύμη  μας  μια  ήμερα   πρίν ( δηλ 24 ώρες  την  χρειαστούμε ).....12 -13  το μεσημέρι  της  προηγούμενης  μέρας  θα  ζυμώσουμε  και  στις  10 της  επόμενης ημέρας  σχεδόν  θα  την βγάλουμε  από το ψυγείο και θα  την αφήσουμε  να  έρθει  σε  θερμοκρασία δωματίου  για  σχεδόν 1 ώρα .
    • Ζεσταίνουμε  το νερό  και κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ ,μοιράζουμε  το μισό νερό τα 400 ml σε  ένα μπολ όπου εκεί διαλύουμε  την μαγιά μας μαζί  με την ζάχαρη-μέλι και σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε  τα  άλλα  400 ml όπου  εκεί  θα  ρίξουμε  το λάδι μας  με  το αλάτι και  τα  ανακατεύουμε να  διαλυθούν .
    • Ρίχνουμε  στο  μπολ με  το κοσκινισμένο αλεύρι το χλιαρό νερό με  την διαλυμένη μαγιά και  το  νερό με το λάδι και το αλάτι και  τα  ενσωματώνουμε  όλα  μαζί ανακατεύοντας  με  μια  μαρίζ για  3 λεπτά .
    • Η ζύμη μας  πρέπει να  είναι  αρκετά  υδαρή και λεια  αλλά  δεν  θα είναι ομαλή ,θα  είναι  όπως βλέπετε στις φωτογραφίες  μου .


    • Καλύπτουμε  την  ζύμη  με  μια  διαφανή μεμβράνη και  μια  πετσέτα  και την αφήνουμε  για 20-30 λεπτά  να  ξεκουραστεί  και  να  φουσκώσει  όπως  φαίνετε  στις  φωτογραφίες  και  αμέσως  σε  ένα  πάγκο εργασίας  ρίχνουμε  σιμιγδάλι ψιλό ( ρίχνουμε σιμιγδάλι και  όχι αλεύρι  γιατί αυτό ενσωματώνετε  στην ζύμη  και  δεν βοηθάει  στην  άνοδο της ζύμης   ενώ   το  σιμιγδάλι βοηθάει στην άνοδο  την  ζύμης  .)
                                                                                                           
    • Πάνω στον  πάγκο  που  έχουμε  πασπαλίσει  με σιμιγδάλι ρίχνουμε την ζύμη και  την ανοίγουμε  με  τα χέρια μας ,που τα  έχουμε  περάσει  μέσα  από σιμιγδάλι και κλείνουμε στην  μέση  όπως  το βιβλίο,και  ανοίγουμε  ξανά με τα χέρια  και  ξανά  κλείνουμε  όπως  το  βιβλίο, αυτό βοηθάει  να  στεγνώσει η ζύμη  και  να  βοηθηθεί   γλουτένη .

    • Αφού  κάνουμε  όλα  τα  παραπάνω  βήματα ,με  τα χέρια μας  πάλι  την στρογγυλεύουμε  και  την  τοποθετούμε  σε λαδομένο καθαρό  μπολ  την σκεπάζουμε   με  μια  διαφανή  μεμβράνη και  μια  ακόμα  καθαρή  σακούλα να μην  φουσκώσει  και  χυθεί και γεμίσει το ψυγείο μας και το βάζουμε  στα  κάτω ράφια  του  ψυγείου μας για  20 ώρες . 

    • Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, τη χωρίζουμε σε μικρά  κομμάτια (ανάλογα με το δίσκο-ταψί  που θα χρησιμοποιήσουμε ) και δεν  ζυμώνουμε ξανά.
    • Αφήνουμε την ζύμη σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 1 ώρα καλά σκεπασμένη και  την  μεταφέρουμε  στο  λαδωμένο ταψί που  έχουμε  πασπαλίσει με  σιμιγδάλι  και μετά  χέρια  μας την ανοίγουμε  ομοιόμορφα  και την αφήνουμε αν θέλουμε  άλλη 1 ώρα ακόμα  να φουσκώσει  σε  ζεστό μέρος ,αν  όλα  πάνε  καλά θα  παρατηρήσουμε   φυσαλίδες, που σημαίνουν  την επιτυχία της  ζύμης  μας .
    • Προχωράμε σε  αυτό  το  σημείο και  προσθέτουμε  την  σάλτσα  μας,και  τις  πιπεριές και την γαλοπούλα και  τα  τυριά  της  αρεσκείας  μας και  ψήνουμε σε  προθερμασμένο  φούρνο  για  15 -20  λεπτά  από  κάτω  και άλλα  15 λεπτά από  το πάνω μέρος ... ή  μέχρι  να  ροδίσει  
                                                                                 Καλή μας   όρεξη ...
     
      Καλή σας όρεξη!
       Ως την επόμενη  φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με  ζυμαράκι να περνάτε καλά .      
      Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

    Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017

    ΨΩΜΑΚΙΑ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ ΓΙΑ SANDWICH

    Mετά  από  τόσες συνταγές  για ψωμάκι  για  σαντουιτσάκια  εδώ  που έχω δοκιμάσει  στην  κουζίνα  μου ....σήμερα  αποφάσισα  αυτή  την  συνταγή εδώ  να  την ξανακάνω  με  μερικές  αλλαγούλες  στο  είδος του  αλευριού και  να  προσθέσω  ένα  ακόμα  υλικό  που  αγαπάω να  χρησιμοποιώ  στις  ζύμες  μου.
    Πάμε  να να τα ετοιμάσουμε  για  το  αυριανό  πρωινό των παιδιών  στο σχολείο τους   .... 










    ΥΛΙΚΑ: 
    • 2  ½ φλιτζάνια αλεύρι  ολικής  (350γρ)
    • 2 φλιτζάνια αλεύρι  για  όλες  τις  χρήσεις  (280 γρ )
    • 1 φακελάκι  μαγιά  ξερή   7 γρ
    • ¼ φλιτζάνι  νερό
    • 2 κουταλιές  ζάχαρη  καστανή ή  ιμβερτοζάχαρη  εδώ
    • 1 και  ½ κούπες γάλα  χλαρό
    • ½ φλιτζάνια λάδι  
    • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
    • 1 αυγό και  1 κρόκο αυγού
    •  1 ασπράδι  αυγού  και 2 κουταλιές της σούπας νερό  καλά  χτυπημένο  ή  γάλα  σκέτο  περνάμε   από πάνω  τα  ψωμάκια
    • σουσάμι
     ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
    • Διαλύουμε  τη  μαγιά και 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη με το  ¼  κούπας  νερό, το αφήνουμε για 15 λεπτά μέχρι να αρχίσει να φουσκώνει
    • Προσθέτουμε το γάλα, το αυγό και το κρόκο του αυγού, το λάδι και την υπόλοιπη ζάχαρη σε ένα  κάδο  του αρτοπαρασκεαυστή  ή στο μπολ του μίξερ. Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν. Προσθέτουμε τη μαγιά, στην συνέχεια  τα αλεύρια και το αλάτι και  ζυμώνουμε
    • Ζυμώνουμε τη ζύμη μέχρι να έρθει  σε μια μπάλα. Εάν η ζύμη μας  είναι πολύ κολλώδες προσθέτουμε  και άλλο ¼ φλιτζάνι άσπρο αλεύρι. Συνήθως σε αυτό το σημείο πριν το κάνω άφησα τη ζύμη να καθίσει και να ξεκουραστεί για 5 λεπτά ώστε το αλεύρι σίτου για να απορροφήσει όλα τα υγρά. Αν η ζύμη είναι ακόμα κολλώδες σε αυτό το σημείο προσθέτουμε   το επιπλέον αλεύρι.
    • Συνεχίζουμε  να ζυμώνουμε τη ζύμη για περίπου 5 λεπτά, μέχρι η ζύμη είναι μαλακή και ελαστική. Σκεπάζουμε τη ζύμη και αφήνουμε  να αυξήσει τον όγκο της μέχρι να διπλασιαστεί.  Πατάμε με  την  γροθιά μας  προς τα κάτω τη ζύμη και αφήνουμε  πάλι την να αυξήσει και πάλι.
    • Μοιράζουμε  τη ζύμη είτε για ψωμάκια χάμπουργκερ  100 γρ  σχεδόν  12 τεμάχια . Πλάθουμε σε επιθυμητά σχήματα και τοποθετούμε  σε ένα λαδωμένο ταψί. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να  μέχρι να διπλασιαστούν
    • Βουρτσίζουμε  με  ένα  πινέλο  το κρόκο αυγού  διαλυμένο  με  2 κουταλιές  νερό   και πασπαλίζουμε με σουσάμι και  άλλους  σπόρους  της  αρεσκείας   μας .
    • Ψήνουμε σε  προθερμασμένο  φούρνο  στους  βαθμούς180  βαθμούς  , περίπου για  20 λεπτά .



      Έτοιμα  .... είναι   πολύ  αφράτα μέσα. Είναι πολύ νόστιμα..


                                                   Καλή σας όρεξη!
       Ως την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .      
      Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές