Αυτές τις απόκριες δοκίμασα μια διαφορετική λαγάνα ... Λαγάνα χωρίς ζύμωμα πολύσπορη
Σήμερα έφτιαξα μια κλασική λαγάνα με ταχίνι ,άλαδι νηστίσιμη μόνο με ταχίνι .
Την ιδέα την πήρα από Κριτσίνι -κουλούρι θεσσαλονίκης
Σήμερα έφτιαξα μια κλασική λαγάνα με ταχίνι ,άλαδι νηστίσιμη μόνο με ταχίνι .
Την ιδέα την πήρα από Κριτσίνι -κουλούρι θεσσαλονίκης
ΥΛΙΚΑ:
- 200 γρ .αλεύρι σκληρό για τσουρέκια
- 250-300 γρ αλεύρι για όλες της χρήσεις περίπου ανάλογα το αλεύρι μας
- 350 ml νερό χλιαρό
- 1 φακελάκι μαγια 7 γρ ή 25 γρ νωπή
- 1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
- 2 κουταλιες της σούπας τσίπουρο με γλυκάνισο ( 30ml)
- 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη ή μέλι (εγώ βάζω μέλι) (20γρ)
- 2 κουταλιές της σούπας ταχίνι (40_50 γρ)
- 1 κουταλιά μέλι ή πετιμέζι και λίγο ζεστό νερό
- EKTEΛΕΣΗ:
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι και κρατάμε 50 γρ ίσως δεν τα χρειαστούμε.Σε ένα μπολ διαλύουμε την μαγιά με 200 ml νερό χλιαρό..και προσθέτουμε και 2-3 κουταλιές σούπας αλεύρι,αφήνουμε για 15 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά μας σε ζεστό μερος να βγάλει φουσκάλες όπως φαίνεται στις φωτογραφίες πιο κάτω
- Στην συνέχεια στον κάδο του αρτοπαρασκευαστή προσθέτουμε ,την ζάχαρη ή μέλι ,το ταχίνι και το υπόλοιπο το χλιαρό νερό, το τσίπουρο ,την μαγιά που την έχουμε διαλύσει με 200 ml χλιαρό νερό , το αλέυρι, το αλάτι και ζυμώνουμε στο πρόγραμμα μας για ζύμες,μια ζύμη μαλακή και αφράτη που να μην κολλάει στα χέρια μας,περιμένουμε να φουσκώσει η ζύμη μας περίπου 2 ώρες .
- Αν το ζυμώσουμε στο χέρι όλα μαζί σε ένα μπολ και τα ζυμώνουμε για 5-10 λεπτά λαδώνουμε ένα μπολ και βάζουμε μέσα το ζυμάρι μας και το σκεπάζουμε και το αφήνουμε για 1-2 ώρες σε ζεστό χώρο να διπλασιαστεί ο όγκος του
- Όταν πια φουσκώσει το ζυμώνουμε 2-3 λεπτά και παίρνουμε ένα ταψί 26χ36 εκατ το λαδώνουμε, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι ή σιμιγδάλι κάνει την ζύμη τραγανή και ρίχνουμε μέσα το ζυμάρι και το απλώνουμε με της παλάμες μας και το απλώνουμε σε όλο το ταψί , αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20-30 λεπτά,Έπειτα με τα χέρια μας κάνουμε τρύπες.
- Στη συνέχειά διαλύουμε το ζεστό νερό με το μέλι και με ένα πινέλο περνάμε την ζύμη μας με μπόλικο νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-190 βαθμούς ανάλογα το πόσο δυνατός είναι ο φούρνος σας ,για 15-20 λεπτά μέχρι να ροδίσει ..
Το βγάζουμε και το αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει !! - Βγάζει μια μεγάλη λαγάνα ,εγώ την κάνω σε ένα ταψί που έχω..
-
Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές!