Εύχομαι χρόνια πολλά υγεία και ευτυχία σε όλο τον κόσμο
Αν δε θέλετε το κεφίρ στην βασιλόπιτα σας μπορείτε να προσθέσετε γάλα , το κεφίρ δίνει περισσότερη υγρασία και γεύση.δοκιμάστε αυτή την Πρωτοχρονιά να την φτιάξετε ..
ΥΛΙΚΑ:
320 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
80 γρ αλεύρι από φουντούκια
320 γρ ζάχαρη
250 γρ λιωμένο βούτυρο (έβαλα μισό βούτυρο και μισό καλαμποκέλαιο ..)
5 μεσαία αυγά
160 ml κεφίρ (2/3 κούπας )
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι 🍊
Ξύσμα από 1 λεμόνι 🍋
1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι
1/2 κουταλάκι του γλυκού κάρδαμο (κακουλέ)
1/4 κουταλακι του γλυκού αλάτι
20 γρ μπέικεν πάουντερ
2 βανιλίες με άρωμα πορτοκάλι
100 γρ σταγόνες σοκολάτας
ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ:
150 γρ κουβερτούρα
15 γρ ηλιέλαιο
Διάφορα ζαχαρωτά
Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου .
ΕΚΤΕΛΕΣΗ - Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 175 βαθμούς με αντιστάσεις
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά μία στρογγυλή φόρμα 24_26 εκατ βάζουμε λαδόκολλα και βουτυρώνουμε τα πλαϊνά.
- Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε 2 φορές και ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι
- Σε δεύτερο μπολ χτυπάμε σε σφιχτή μαρέγκα τα ασπράδια και το αλάτι
- Στην συνέχεια σε καθαρό μπολ χτυπάμε ζάχαρη με το βούτυρο,το λάδι να γίνει κρέμα,προσθέτουμε ένα-ένα τους κρόκους,το κάρδαμο,το ξύσμα πορτοκάλι και λεμόνι και το μαχλέπι
- Ρίχνουμε το κεφίρ σε τρείς δόσεις,προσθέτουμε και τα τριμμένα φουντούκια,το αλεύρι με το μπέικιν,λίγο-λίγο,προσθέτουμε και την μαρέγκα σε δόσεις ανακατεύουμε με μια μαρίζ και προσέχουμε να μην χάσει τον όγκο της η ζύμη θα γίνει ελαφρά σφιχτή έτσι πρέπει να είναι
- Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα που έχουμε βουτυρώσει τα πλαινά της και καλύπτουμε τον πάτο της με λαδόκολλα προσθέτουμε και τις σταγόνες σοκολάτας από πάνω αφού πρώτα τις αλευρώσουμε τυλίγουμε το κέρμα με αλουμινόχαρτο και το ρίχνουμε στη ζύμη ή αφού ψηθεί το βάζουμε στο ψημένο κέικ από κάτω στον πάτο του κέικ..έτσι έκανα εγώ γιατί ξέχασα να το βάλω πριν ψηθεί και ψήνουμε το κέικ στη μεσαία σχάρα για 50 λεπτά ή μέχρι που να βγαίνει στεγνή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσουμε στο κέντρο του.
- Αν είναι απαραίτητο καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και φυσικά δεν ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου αν δεν περάσουν τα πρώτα 30 λεπτά.
- Το αφήνουμε να κρυώσει καλά και στην στη συνέχεια το γυρίζουμε ανάποδα ώστε να έχουμε το λείο μέρος του κέικ για να το στολίσουμε πιο εύκολα.
- Σερβίρουμε πασπαλισμένο με άχνη ζάχαρη ή διακοσμούμε κατά την αρέσκειά μας με σοκολάτα κουβερτούρα ή άσπρη σοκολάτα .
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ:
1. Χρησιμοποιούμε ένα μικρό τρίφτη και βγάλτε μόνο το φλοιό του πορτοκαλιού. Προσέχουμε να μην πάρουμε και το λευκό μέρος καθώς είναι πικρό.
2. Αφαιρούμε το βούτυρο από το ψυγείο τουλάχιστον μερικές ώρες πριν το χρησιμοποιήσουμε . Αυτό θα το επιτρέψει να μαλακώσει. Το κόψιμο σε κύβους βοηθά επίσης.
3. Μία από τις πιο σημαντικές συμβουλές για μαρέγκα: Το μπολ που θα χρησιμοποιήσουμε για να χτυπήσουμε το ασπράδι πρέπει να είναι πολύ καθαρό. Για να το πετύχουμε αυτό, σκουπίζουμε το μπολ με μια χαρτοπετσέτα βουτηγμένη σε ξύδι,για να εξαλείψουμε τυχόν υπολείμματα λίπους.
4.Ανάλογα με το φούρνο (πόσο ακόμη και η θερμοκρασία είναι μέσα του)μπορεί να πάρουμε κέικ με φουσκωμένη την κορυφή.Για να αποφύγουμε ένα τέτοιο κέικ μπορούμε επίσης να δοκιμάσουμε να ψήσουμε σε ελαφρώς χαμηλότερη θερμοκρασία,160C . Θα χρειαστεί λίγο περισσότερο για ψήσιμο,αλλά θα μειώσουμε τον κίνδυνο για ρωγμές και θόλο στη μέση του κέικ.Μπορούμε ακόμα να χτυπήσουμε το ταψί μας στον πάγκο για να απελευθερώσουμε παγιδευμένες φυσαλίδες πριν το ψήσιμο μπορεί επίσης να βοηθήσει.Εάν εξακολουθούμε να έχουμε ένα θόλο στη μέση του κέικ σας,μην ανησυχούμε ! Χρησιμοποιήσουμε ένα οδοντωτό μαχαίρι και κόβουμε το κέικ,οριζόντια.Στη συνέχεια,γυρίζουμε ανάποδα το κέικ και στολίζουμε την ανάποδη πλευρά του κέικ που είναι επίπεδη.
Χρόνια πολλά και καλή πρωτοχρονιά με πάνω από όλα υγεία-ευτυχία-αγάπη και χαρά στο σπιτικό 🏡 σας !!
Καλά να περάσετε με τις οικογένειες σας !!
Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .