ΥΛΙΚΑ Για Ζύμη άσπρη :
180 ml ζεστό φρέσκο γάλα χλιαρό
90 ζάχαρη ή 60γρ ζάχαρη και 30 γρ ιμβερτοζάχαρη εδώ
2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
60 ml λάδι ελαφρύ ή βούτηρο (εγώ έβαλα μισό και μισό )
1κουταλάκι του γλυκού αλάτι
500 γρ Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
ξύσμα από 1μέτριο πορτοκάλι
1βανίλια-ζάχαρη με άρωμα λεμόνι
1 αυγό + 2 κουταλιές νωπό γάλα για το τέλος
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
- Στο μπολ διαλύουμε το ζεστό γάλα, ζάχαρη και μαγιά. Περιμένουμε 10 λεπτά για να ενεργοποιηθεί τη μαγιά. Προσθέτουμε στόν κάδο του μίξερ ή αρτοπαρασκευαστεί τα αυγά, το λάδι και το ξύσμα και την βανίλια
- Σταδιακά προσθέτουμε τοκοσκινισμένο αλεύρι και το αλάτι. και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να διαχωριστεί από τα τοίχωματα του μπολ.
- Η ζύμη έιναι μαλακιά με ελαστική και κολλάει στα χέρια μας. Την βάζουμε σε λαδομένο μπολ και την σκεπάζουμε με μια διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε για να αυξηθεί ο όγκος της σε φούρνο κλειστό όπου μέσα έχουμε βάλει ένα πυρέξ με βραστό νερό
- Ρίχνουμε την φουσκωνένη ζύμη μας σε καθαρό και αλευρομένο πάγκο εργασίας και με λίγο λαδάκι ανοίγουμε την ζύμη με τα χέρια μας ή με το πλάστη σε ορθογώνιο όπως φαίνετε στις παρακάτω φωτογραφίες και το κλείνουμε σε φάκελο και συνεχίζουμε να το κάνουμε αυτό για 2-3 φορές ακόμα .
- Στη συνέχεια μοιράζουμε την ζύμη σε 8 κομμάτια 120 γρ και τα αφήνουμε σκεπασμένα να ξεκουραστούν για 15 λεπτά ακόμα
- Στην συνέχεια ξαναμοιράζουμε την ζύμη των 120 γρ σε 2 κομμάτια των 60 γρ
180 ml ζεστό φρέσκο γάλα χλιαρό
1 φακελάκι ξερή μαγιά 7-9 γρ και μια κουταλιά ζάχαρη
90 ζάχαρη ή 60γρ ζάχαρη και 30 γρ ιμβερτοζάχαρη εδώ
2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
60 ml λάδι ελαφρύ ή βούτηρο (εγώ έβαλα μισό και μισό )
1κουταλάκι του γλυκού αλάτι
500 γρ Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
30 γρ κακάο διαλυμένο με 2 κουταλιές γάλα
ξύσμα από 1μέτριο πορτοκάλι
1βανίλια-ζάχαρη με άρωμα λεμόνι 1 αυγό + 2 κουταλιές νωπό γάλα για το τέλος
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
- Στο μπολ διαλύουμε το ζεστό γάλα, ζάχαρη και μαγιά. Περιμένουμε 10 λεπτά για να ενεργοποιηθεί τη μαγιά. Προσθέτουμε στόν κάδο του μίξερ ή αρτοπαρασκευαστεί τα αυγά, το λάδι και το ξύσμα και την βανίλια και το κακάο
- Σταδιακά προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι και το αλάτι. και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να διαχωριστεί από τα τοίχωματα του μπολ.
- Η ζύμη έιναι μαλακιά με ελαστική και κολλάει ελαφρά στα χέρια μας Την βάζουμε σε λαδομένο μπολ και την σκεπάζουμε με μια διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε για να αυξηθεί ο όγκος της σε φούρνο κλειστό όπου μέσα έχουμε βάλει ένα πυρέξ με βραστό νερό
- Ρίχνουμε την φουσκωνένη ζύμη μας σε καθαρό και αλευρομένο πάγκο εργασίας και με λίγο λαδάκι ανοίγουμε την ζύμη με τα χέρια μας ή με το πλάστη σε ορθογώνιο όπως φαίνετε στις παρακάτω φωτογραφίες και το κλείνουμε σε φάκελο και συνεχίζουμε να το κάνουμε αυτό για 2-3 φορές ακόμα .
- Στη συνέχεια μοιράζουμε την ζύμη σε 8 κομμάτια 120 γρ και τα αφήνουμε σκεπασμένα να ξεκουραστούμε για 15 λεπτά ακόμα
- Στην συνέχεια ξανα μοιράζουμε την ζύμη των 120 γρ σε 2 κομμάτια των 60 γρ
- Παίρνουμε ένα κομμάτι από την άσπρη ζύμη το ανοίγουμε με τα χέρια μας σε κορδόνι και ένα κακαό και το ανοίγουμε και αυτό σε κορδόνι και στην συνέχεια πλέκουμε σε πλεξούδα όπως φαίνετε στις φωτογραφίες παρακάτω.
- Τα απλώνουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα με αποσταση το ανα τσουρέκι από το άλλο, τα αφήνουμε να φουσκωσουν ,για 20 λεπτά σκεπασμενα με μεμβράνη. Και τα αλείφουμε με αυγό και λίγο γάλα με ένα πινέλο.
- Ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους 170 βαθμούς για 10 λεπτά και μόλις πάρουν λίγο χρώμα κατεβάζουμε την θερμοκρασία στους 150 και ψηνουμε για άλλα 7-10 λεπτά ανάλογα το φουρνο μας .
Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .
Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές!