- Προθερμάινουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς .
- Τοποθετούμε σε ένα ταψί λαδόκολλα
- Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε και το αμυγδάλευρο, το μπέικιν πάουντερ και το αλεύρι.
- Χτυπάμε σε ένα μπολ το βούτυρο που το έχουμε κόψει σε κυβάκια με την ζάχαρη-άχνη στην δυνατή ταχύτητα του μίξερ ασπρίσουν και να γίνουν σαν κρέμα,προσθέτουμε,τέλος ρίχνουμε τις βανίλιες,το εκχύλισμα και τέλος το αλεύρι,καιτο αλεύρι από αμύγδαλα,το αλάτι και τα μπέικιν και ζυμώνουμε-ανακατεύουμε με την μαριζ,κολλάει ελαφρώς αλλά στα χέρια μας καθόλου ,και με τα χέρια μας την μαζεύουμε την ζυμη μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη μπάλα που έχει την μορφή του play-don,αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι
- Μοιράζουμε την ζύμη σε κομμάτια των 20_25 γρ το καθένα και δίνουμε το σχήμα μπάλας (εμείς τα κάναμε πιο μεγάλα ,τα έπλασαν οι κόρες μου και ξέχασαν τα γραμμάρια που τις είπα και τα έφτιαξαν 30 γρ το ένα. ..μας έγιναν μπαμπάτσικα ..),θα βγουν γύρω στα 35_38 μπίσκοτα
- Τοποθετούμε στο ταψί με την λαδόκολλα με λίγη απόσταση μεταξύ του και τα ψήνουμε στις αντιστάσεις πάνω και κάτω για 13_15 λεπτά στους 180 βαθμούς μέχρι να χρυσίσουν λίγο.Δεν απομακρυνόμαστε από το φούρνο γιατί υπάρχει περίπτωση να τα ψήσουμε περισσότερο και δεν το θέλουμε .Για πιο μαλακά τα ψήνουμε 11 λεπτά
- Περιμένουμε να κρυώσουν τα βουτάμε σε ένα γεμάτο μπολ με άχνη και τα μεταφέρουμε σε μια σχάρα για να κρυώσουν εντελώς και στην συνέχεια τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη-άχνη
ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΖΥΜΑΡΟΠΛΑΣΟΥΜΕ!! Καλώς ήρθατε στην κουζίνα μου!Δεν είμαι Σεφ.Είμαι μια μαμά 2 κοριτσιών 12 και 10.Κλείνω στην κουζίνα μου 12 χρόνια.Αγαπάω την μαγειρική,πιο πολύ μου αρέσει όμως η αρτοποιεία!Έχω περάσει πάρα πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή μελετώντας τεχνικές και μυστικά για την παρασκευή της ζύμης.Διάφορα αρτοπαρασκευάσματα από όλο το κόσμο,τα φτιάχνω στην κουζίνα μου και τα δοκιμάζουν τα παιδάκια μου,οι καλύτεροι γευσιγνώστες μου.
Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2022
ΧΙΟΝΟΜΠΑΛΕΣ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ
Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2022
ΥΠΕΡΟΧΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΒΟΥΤΥΡΟΥ
Οι συνταγή που σας δίνω μας δίνει πολλά μπισκότα,μου αρέσει να ψήνω πολλά μπισκότα και φυσικά μας αρέσουν τα χοντρά ..μπαμπάτσικα θα τα έλεγα χαριτολογώντας,μας αρέσουν πιο πολύ ..αυτή η έκρηξη του αρώματος βουτύρου,βανίλιας και εκχυλίσματος αμυγδάλου
Χρήσιμο για την κουζίνα μας είναι η χρήση την ζυγαριάς ..η ακριβή μέτρηση των υλικών μας δίνει πάντα το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην υφή της ζύμης μας .
Η ζύμη μας είναι εύκολη και γρήγορη με πολύ απλά υλικά .
Αν χρειαστεί να τα αφήσουμε στο ψυγείο και να φτιάξουμε μετά από 24 ή και περισσότερες ώρες λειτουργούν μια χαρά. Τυλίγουμε την ζύμη μας με διάφανη μεμβράνη και την φυλάμε στην συντήρηση του ψυγείου . Φτάνει να τα αφήσουμε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου για λίγη ώρα ...
Τα μπισκότα διατηρούν το σχήμα τους,όταν ψήνονται ελάχιστα θα το διαφοροποιήσουν. Δεν χρησιμοποιούμε μπείκιν πάουντερ όταν θα τα στολίσουμε με ζαχαρόπαστα,θα κρατήσουν το σχήμα τους
Εμένα όμως μου αρέσει να πρόσθετω ελάχιστη ποσότητα. Σχεδόν μισό κουταλάκι του γλυκού,κρατάνε το σχήμα τους,μου αρέσουν πιο πολύ με το μπέικον παουντερ .
Το βούτυρο δεν χρειάζεται να είναι σε θερμοκρασία δωματίου,πρέπει το βούτυρο μας να μην είναι σφιχτό αλλά το αφήνουμε περίπου 15_20 λεπτά,ίσα _ίσα να μαλακώσει το βούτυρο και να απόκτησει ελαστικότητα και με το δάχτυλο μας του κάνουμε μια εσοχή ...τότε είναι έτοιμο το βούτυρο μας .Το κόβουμε σε κύβους και έπειτα το ανακατεύουμε με την ζάχαρη να γίνει κρέμα .
Έχω δοκιμάσει να χρησιμοποιήσω και ζάχαρη _άχνη .
Η ζύμη μας μετά το ανακάτεμα έχει την υφή του play-boh και με τα χέρια μας την"ζυμώνουνε "και την κάνουμε μια λεία μπάλα,επίσης τα αποκόμματα τα ενσωματώνουμε στην αχρησιμοποίητη ζύμη και συνεχίζουμε το κόψιμο των μπισκότων.Αν η ζύμη μας για κάποιο λόγο είναι στεγνή προσθέτουμε στα χέρια μας 1_2 κουταλιές γάλα ή κρέμα γάλακτος και ομογενοποιούμε την ζύμη μας όπως λέω πιο πάνω. Αν δεν έχουμε αρκετή ποσότητα αλεύρου (η υγρασία στο σπίτι,η εποχή και ο τρόπος που μετράμε τα υλικά μας )τα μπισκότα μας υπάρχει πιθανότητα να απλώσουν για αυτό προσθέτουμε μια μικρή ποσότητα στα χερια μας ή στον πλάστη
Δεν ανακατεύουμε υπερβολικά την ζύμη γιατί μπορεί να πάρει υπερβολικό αέρα η ζύμη και να απλώσουν στο φούρνο .
Ψήνουμε τα μπισκότα μας 8_9 λεπτά τα μεγάλα κουπάτ μπισκότων και 6_8 λεπτά τα μικρά κουπάτ μπισκότων,είναι έτοιμα όταν αποκτήσουν ένα πιο σκούρο χρώμα,το εσωτερικό των μπισκότων πρέπει να είναι μαλακό όταν βγαίνουν από το φούρνο .Θα σφίξουν και θα κρυώνουν με αποτέλεσμα να έχουμε την υπέροχη υφή που θέλουμε. Το πολύ ψήσιμο θα κάνει τα μπισκότα μας ξηρά και σκληρά η τραγανά
Αφού κρυώσουν μετά από πέντε λεπτά τα μεταφέρουμε σε μια σχάρα με μια σπάτουλα .
Μπορούμε να παραλείψουμε το εκχύλισμα αμυγδάλου και να προσθέσουμε την ίδια ποσότητα σε καθαρή βανίλια ή και τις βανιλίνες ακόμα και αρώματα από εσπεριδοειδή .
Οι κούπες που χρησιμοποιώ είναι οι αμερικάνικες
1 κούπα 250 ml υγρα
1 κουπα 140 γρ στερεά
ΥΛΙΚΑ:
250 γρ βούτυρο ανάλατο
200 γρ ζάχαρη λεπτή κρυσταλλική
1κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας.
1 αυγό μέτριο
1 κουταλάκι του γλυκού μπείκιν πάουντερ
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις ίσως λίγο πιο περισσότερο ανάλογα το αυγό το μέγεθος του 360 _ 420γρ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
- Χτυπάμε το βούτυρο που το έχουμε βγάλει από το ψυγείο να έρθει σε θερμοκρασία με την ζάχαρη στην δυνατή ταχύτητα του μίξερ να αφρατέψουν και να γίνουν σαν κρέμα, προσθέτουμε το αυγό τέλος ρίχνουμε τις βανίλιες και το εκχύλισμα και το κοσκινισμένο αλεύρι,το αλάτι, ζυμώνουμε μέχρι να απορροφήσει το αλεύρι καλά.
- Με μια μαρίζ ενσωματώνουμε την ζύμη μας μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη μπάλα την τυλίγουμε με μεμβράνη και την βάζουμε 60 λεπτά στο ψυγείο, (αυτό γίνετε για να σφίξει το βούτυρο και να ανοίγει καλύτερα το φύλλο και να μην απλώσουν στο ψήσιμο όσο περισσότερο αφήνουμε την ζύμη τόσο ποιο καλύτερο αποτέλεσμα έχουμε ).
- Πάνω στον πάγκο εργασίας μοιράζουμε την ζύμη μας σε 2_3 κομμάτια και στην συνέχεια σε ένα κομμάτι λαδόκολλα βάζουμε την ζύμη μας και με μια ακόμα λαδόκολλα από πάνω και τον πλάστη ανοίγουμε φύλλο σε πάχος 5-7 mm, κόβουμε με κου πατ ή κύκλο 7 εκατ , τα τοποθετούμε στο ταψί με λαδόκολλα με κενό ανάμεσα τους, ή κόβουμε τα μπισκότα με κουπάτ και μεταφέρουμε την λαδόκολλα στο ταψί και τα βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά να παγώσουν και βγάζουμε το ταψί από το ψυγείο και αφαιρούμε την περίσσια ζύμη και τα βάζουμε στον προθερμασμένο φούρνο και τα ψήνουμε
- Τοποθετούμε το ταψί στο ψυγείο (ή στην κατάψυξη) για 10 λεπτά - αν η ζύμη μπει σε κρύο περιβάλλον θα βοηθήσει τα μπισκότα να κρατήσουν το ωραίο στρογγυλό σχήμα τους, τα ψήνουμε στις αντιστάσεις στους 160_170 βαθμούς πάνω και κάτω για 10-12 λεπτά ανάλογα το μέγεθος μέχρι να χρυσίσουν λίγο.Δεν απομακρυνόμαστε από το φούρνο γιατί υπάρχει περίπτωση να τα ψήσουμε περισσότερο και δεν το θέλουμε .
Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2022
ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΕΛΕΙΟ ΚΕΙΚ
Η δοσομετρική κούπα που χρησιμοποιώ στην κουζίνα μου . 1κούπα =250ml για τα υγρά 1κούπα =140γρ για τα στερεά Δείτε εδώ θα σας βοηθήσει για τα τρόπο μετρήσεις των υλικών μας |
Το κέικ είναι για μένα το αγαπημένο μου γλύκο,είναι το πρώτο γλυκό που έμαθα να φτιάχνω σε πολύ μικρή ηλικία .Θυμάμαι ήμουν μικρό κοριτσάκι 12 χρονών που πρωτοέφτιαξα με τα χέρακια μου μόνη μου και κατάφερνα πάντα να φτιάξω το πιο "μπαμπάτσικο" καλοφουσκωμένο να το παινευτώ ..☺
Φυσικά και στις δύο μου κόρες το κέικ είναι το αγαπημένο τους γλυκό του...πάντα θα με βοηθήσουν να το φτιάξουμε παρεούλα..Σπάνια θα φτιάξω μόνη μου κέικ πάντα θα έχω δίπλα μου μια από της δύο ...αφού στο τέλος θα γλύφουν τα τοιχώματα του μπολ και ιδιαίτερα των νηστίσημων σοκολατένιων κέικ που τα θεωρώ πιο υγιεινά μιας και δεν έχουν μέσα το ωμό αυγό.. Και φυσικά να τονίσω πόσο πολύ μας αρέσει αυτή η μυρωδιά του κέικ όσο ψήνετε ..μοσχοβολάει όλο το σπίτι μας ..αλλά και όλος ο όροφος της πολυκατοικίας μας ...Πάμε λοιπόν να δούμε κάποια μυστικά για ένα τέλειο κέικ ... τα ίδια μυστικά ισχύουν και για την βασιλόπιτα μας ...την πρωτοχρονιά
- Όλα τα υλικά μας να έχουν την ίδια θερμοκρασία: Τα υλικά μας , όλα τα υλικά πρέπει να έχουν την ίδια θερμοκρασία,του δωµατίου .Τα αυγά μας,το βούτυρο ,το γάλα ,το γιαούρτι, ο χυμός. Τα βγάζουμε από το ψυγείο και τα τοποθετούμε στον πάγκο της κουζίνας μας το λιγότερο μια ώρα πιο πριν .
- Συγκεντρώνουμε όλα τα υλικά μας πριν ξεκινήσουμε: Έτυχε πολλές φορές να ξεχάσουμε να προσθέσουμε τα πιο σημαντικά υλικά ..όπως το μπέικιν πάουντερ ή την σόδα και το κέικ μας να μην φουσκώσει ,για αυτό πάντα φροντίζουμε πριν αρχίσουμε να το φτιάχνουμε,συγκεντρώνουμε όλα μας τα υλικά στον πάγκο της κουζίνας μας. Σε περίπτωση που σας συμβαίνει κάτι τέτοιο μην αγχωθείτε σας δίνω συνταγή Εδώ τα τρουφάκια της ανακυκλώσεις ώστε να μην πάει χαμένο το κέικ μας
- Η μέτρηση των υλικών μας : Καλό είναι στην κουζίνα μας να έχουμε μια ζυγαριά κουζίνας που θα μας λύσει τα χέρια μας. Μετράμε τα υλικά και συνεχίζουμε στην παρασκευή του γλυκού μας .Αν πάλι δεν έχουμε καλό είναι να έχουμε τις δοσομετρικές κούπες των 250 ml για τα υγρά και 140 γρ για τα στερεά υλικά μας. Αν πάλι δεν μπορούμε να έχουμε στα εργαλεία της κουζίνας τις δοσομετρικές κούπες καλό θα ήταν να μετράμε όλα τα υλικά μας με την ίδια κούπα . Υπάρχουν συνταγές που μας λένε για φλιτζάνι του τσαγιού, τα μετράμε όλα με το ίδιο και όχι μεγαλύτερο ή μικρότερο . Δίνω εδώ ένα λιγκ που θα μας βοηθήσει να αντιστοιχήσουμε τις κούπες σε γραμμάρια.
- Προθέρμανση του φούρνου μας :Πριν ξεκινήσουμε να ετοιμάζουμε το γλυκό μας ανάβουμε το φούρνο μας,χρειάζεται τουλάχιστον 10 ' ,πρέπει να είναι καλά προθερμασμένος, για να ψήσουμε σωστά το γλυκό μας .
- Σημαντικό για μας είναι να γνωρίζουμε πως λειτουργεί ο φούρνος μας :Κάθε φούρνος έχει τις ιδιαιτερότητες του και τα δυνατά του σημεία. Στην κουζίνα της μαμάς που είναι μια κουζίνα 25 χρονών και πιο περισσότερο ,τα κεικ τα ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 50'_55',οι παλιές κουζίνες κατάλαβα ότι είναι πολύ δυνατές και καίνε τα γλυκά σε μεγάλες θερμοκρασίες, στο δικό μου ψήνω τα κέικ μου στους 180 βαθμούς για τα πρώτα 35'_40' λεπτά και έπειτα θα χαμηλώσω την θερμοκρασία στους 160 βαθμούς για αλλά 10 '. Θα πρέπει η κάθε μιας μας να πειραματηστεί και να μας γίνει γνωστό ότι θα καταστρέψουμε μερικά κέικ μέχρι να μάθουμε πως λειτουργεί ο φούρνος μας , ακόμα καλύτερο θα ήταν να συμβουλευτούμε και το εγχειρίδιο της συσκευής μας,θα μας λύσει πολλές απορίες. Φυσικά δεν ανοίγουμε το φούρνο μας ,δεν είμαστε ανυπόμονες,το κέικ θέλει περίπου 30' _40' να σταθεροποιηθεί.Όταν ανοίξουμε την πόρτα μας ο φούρνος χάνει την θερμοκρασία και οπότε και το κέικ μας θα χάσει τον όγκο του "κοινώς κάθεται ".Επιχειρούμε να ανοίξουμε το φούρνο μας αφού περάσουν τα 50 ' που το ψήνουμε
- Με ένα καθαρό ξύλο από σουβλάκια ή καθαρό μαχαίρι το τρυπάμε: Μόλις περάσουν πρώτα 50' λεπτά για καταλάβουμε ότι έχει ψηθεί θα το τρυπήσουμε και θα προσπαθήσουμε να το τρυπήσουμε στο κέντρο του και να φτάσει το μαχαίρι μας ή το ξύλο μέχρι τον πάτο της φόρμας. Αν το αντικείμενο μας είναι στεγνό_καθαρό,τότε το κέικ έχει στεγνώσει και είναι ψημένο, αν όμως έχει υπολείμματα από την ζύμη θα χρειαστεί άλλα 8_10' ακόμα ψήσιμο.
- Οι φόρμες που θα χρησιμοποιήσουμε θα τις βουτυρώσουμε και φυσικά θέλει προσοχή στην σωστή επιλογή της : Κάθε φόρμα ψησίματος κάνει διαφορετικό ψήσιμο. α)Χρησιμοποιουμε πάντα καλής ποιότητας μεταλική αντικολλητική φόρμα για κέικ, στρογγυλή με την τρύπα στην μέση ,περνάει ο θερμός αέρας και φουσκώνει το κέικ ομοιόμορφα.Είναι ναι μεν αντικολλητική αλλά πρέπει να την βουτυρώσουμε και να την αλευρώσουμε για να ξεκολλήσει το κέικ....αλλιώς δεν θα το καταφέρουμε θα μας μείνει το μισό στον πάτο της φόρμας, την έχω πατήσει,σας το λέω . β) Ακόμα μπορούμε να επιλέξουμε και φόρμα σιλικόνης με την τρύπα στην μέση, δεν χρειάζεστε να βουτυρώσουμε/αλευρώσουμε αλλά όμως ψήνει το κέικ μας πιο αργά θέλει προσοχή στους χρόνους ψησίματος πρέπει να έχουμε το νου μας . γ)Επιλέγουμε φόρμα μεταλλική καλής ποιότητας στρογγυλή ή μακρόστενη. Στην μακρόστενη φόρμα έχουμε την δυνατότητα να ψήσουμε μέχρι και 2 μακρόστενες φόρμες με μια απόσταση μεταξύ τους .Δεν σας συνιστώ το εμαγιέ ταψί ειναι πολυ χοντρό και δεν διαπερνά η θερμοκρασία, με αποτέλεσμα το κέικ να χάνει τον όγκο του "να κάθεται ".
- Ποσότητα υλικού στη φόρμα: Η ποσότητα μείγματος στην φόρμα μας δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 3/4 της φόρμας που χρησιμοποιούμε, αν βάλουμε περισσότερο το μείγμα καθώς θα ψήνετε θα φουσκώσει και ξεχειλίζει και θα λερώνει τον φούρνο μας ,θα καίγεται όσο θα ψήνεται το κέικ και θα βγάζει καπνούς, μην απορείτε την έχω πατήσει δυστυχώς. Και αφού το απλώσουμε στην φόρμα χτυπάμε λίγο την φόρμα μαλακά στον πάγκο εργασίας ..και με ένα μαχαίρι του κάνουμε ένα κύκλο στο κέντρο να βγει ο αέρας που πήρε το μείγμα μας όσο το δουλεύαμε με το μίξερ ή με τον αυγοδάρτη ....αυτό θα βοηθήσει το κέικ να μην κάνει βουναλάκι που γίνετε συνήθως στις βασιλόπιτες .
- Πότε θα ξεφορμάρουμε το κέικ μας : Αφού είμαστε σίγουροι ότι το κέικ μας είναι έτοιμο ψημένο το βγάζουμε από το φούρνο !Είναι όμως πολύ ζεστό και μαλακό και με πολύ υγρασία. Το αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά,εγώ κάνω το εξής...στα 5 λεπτά γυρίζω την φόρμα μου ανάποδα πάνω σε μια πιατέλα και πάνω του βάζω μια καθαρή πετσέτα κουζίνας βρεγμένη και καλά στιμμένη,το κέικ θα υδρώσει και θα γλιστρήσει αμέσως και θα πέσει στην πιατέλα μας όπως βλέπετε στις παραπάνω και παρακάτω φωτογραφίες μου.
- Μετά από πόση ώρα στολίζουμε και αποθηκεύουμε το κεικ : Περιμένουμε να κρυώσει το κέικ καλά γιατί αν το αποθηκεύσουμε ζεστό πανιάσει γιατί θα απορροφήσει τους υδρατμούς που θα βγάζει όσο είναι ζεστό ..πάνω από μια ώρα το αφήνω. Στη συνέχεια το γλάσαρουμε με σχεδόν κρύο σοκολατένιο γλάσο. Με το ζόρι τα κρατάω τα κορίτσια μου απο το να ορμήξουν......αλλά επειδή τους αρέσει το σοκολατένιο γλάσο κάνουν υπομονή και το απολαμβάνουν .....Πιο μικρές πρέπει να ομολογήσω ότι δεν υπήρχε κέικ μετά από μια ώρα...παρά μονάχα λίγα κομμάτια ή ακόμα και ψίχουλα....
- θέλω να σας κάτι πολύ σημαντικό,ακολουθούμε πίστα την πρώτη φορά που θα εκτελέσουμε την συνταγή : Αφού την φτιάξουμε την πρώτη φορά και δούμε ότι κάτι δεν μας άρεσε, τότε μόνο μπορούμε αφαιρέσουμε ή να προσθέσουμε υλικά .
- Ένα τελευταίο που έχω να προσθέσω είναι ότι είτε το κέικ το χτυπήσουμε στο μίξερ .είτε με το χέρι με το σύρμα πρέπει πρώτα να λιώσουμε _διαλύσουμε την ζάχαρη με το βούτυρο ..στην συνέχεια προσθέτουμε ένα _ένα τα αυγά,το υγρό γάλα ή χυμό ,τα αρώματα και φυσικά δεν ξεχνάμε να κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι και μπέικιν πάουντερ .Το αλεύρι το προσθέτουμε λίγο _λίγο και το ενσωματώνουμε στο μείγμα με μια μαρίζ,σταματάμε το χτύπημα με το μίξερ μόνο με την μαρίζ .
- Θα βρείτε εδώ όλες τις δικές μου συνταγές απλών και σοκολατένιων κέικ.Κέικ με ανθρακικό νερό,με γιαούρτι,γάλα ,χυμό λεμόνι 🍋,χυμό πορτοκάλι 🍊 ,χυμό σαγκουίνια,λάδι ,με το αγαπημένο μου κεφίρ,με πούδρα αμυγδάλου,με χοντροκομμένα καρύδια , με πούδρα φουντουκιού,σοκολατένια κέικ ,με μήλο,νηστίσημα και σοκολάτα . Κεικ του 5' χτυπημένα με το χέρι ,κέικ χτυπημένα με τον αυγουλοδαρτη και κέικ με το μίξερ
Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2022
ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ 2022
Ελπίδα ότι ο νέος χρόνος θα σβήσει τα άσχημα και στην θέση του θα φέρει καλές και ευτυχισμένες στιγμές και θα φέρει πολλά χαμόγελα σε όλους μας !
Καλή,ευλογημένη και ευτυχισμένη χρονιά!
Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021
VEGAN ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ 2022
Αυτό το διάστημα δεν φτιάχνω κέικ με αυγά πάρα μονάχα νηστίσιμα. Πειραματίζομαι με διάφορα υλικά που έχω στην κουζίνα μου .Έκανα μια δοκιμή ..θα φτιάξω το κεικ αυτό για vegan βασιλόπιτα για όσους θέλουν πιο υγιεινό χωρίς βούτυρο και αυγά, αφράτο,γεμάτο αρώματα,με την κατάλληλη υγρασία,δεν έχει να ζηλέψει τίποτα απο την κανονική βασιλόπιτα . ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ...
Φτιάξαμε στο παρελθόν κέικ με ανθρακούχο νερό ...Εύκολο κέικ με ανθρακούχο νερό .Συνεχίζω να φτιάχνω κεικ ...τα αγαπάμε πολύ στην οικογένεια μας ....
280 γρ. χυμό από σαγκουίνια_ πορτοκάλια
100 γρ. καλαμποκέλαιο
220_250 γρ. ζάχαρη (1 κούπα και 1/4)
100 γρ. καρύδι ή αμύγδαλο χοντροαλεσμένο
Το ξύσμα ύσμα ενός πορτοκαλιού
2 βανίλιες _ζαχαρη με άρωμα κανέλας
Για τη διακόσμηση: λίγη άχνη κ ξύσμα σοκολάτας
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 165-170 βαθμούς
- Βουτυρώνουμε με λάδι την φόρμα του κέικ διαστάσεων 23_26 εκατ διάμετρο όχι μεγαλύτερη και ύψος 8-10 εκατ και πασπαλίζουμε ομοιόμορφα με λίγο αλεύρι τη φόρμα του κέικ και αφαιρούμε το περιττό .
- Χτυπάμε το λάδι και τη ζάχαρη σε ένα μπολ με ένα πιρούνι ή αυγουλοδάρτη για 4_5λεπτά μέχρι να γίνει ομοιόμορφο το μείγμα να μας (όχι περισσότερο).
- Προσθέτουμε στο λάδι και το χυμό σαγκουινιού και το ανθρακούχο νερό, ανακατεύουμε για να αναμειχθούν τα υλικά μας .Ανακατεύουμε το αλεύρι με την κανέλα,την σόδα , το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια και το ξύσμα και τα αρώματα
- Κοσκινίζουμε και ανακατεύουμε καλά τα υλικά μας .
- Προσθέτουμε στο μείγμα τον 1/2 του αλευριού με το μπέικιν πάουντερ Και προσθέτουμε και την τρούφα σοκολάτας ..Ανακατεύουμε με μια μαρίζ το μείγμα και προσθέτουμε και τα τριμμένα καρύδια
- Και πάλι, προσθέτουμε το 1/2 του αλευριού. Ανακατεύουμε το μείγμα για λίγο ελαφρά.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς μεσαία σχάρα με αντιστάσεις Ψήνουμε περίπου 50 λεπτά.. Ελέγχουμε με το ... ξύλινο σουβλάκι ή μαχαίρι και προσέχουμε...κάθε φούρνος ψήνει με διαφορετικό τρόπο.
- Περιμένουμε το ψημένο κέικ να κρυώσει για 15 λεπτά και αφαιρούμε από την φόρμα γυρίζοντας το ανάποδα πάνω σε μια πιατέλα για κέικ .
- Και πασπαλίζουμε το κέικ με ζάχαρη άχνη και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς
- *Η ποσότητα ζάχαρης για μας είναι υπερβολική. Προσπαθώ να μειώνω τις ποσότητες στα γλυκά μας.
Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021
ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΚΕΙΚ ΜΕ ΣΑΓΚΟΥΙΝΙΑ
Αυτό το διάστημα δεν φτιάχνω κέικ με αυγά πάρα μονάχα νηστίσιμα. Πειραματίζομαι με διάφορα υλικά που έχω στην κουζίνα μου .Έκανα μια δοκιμή ..θα φτιάξω το κεικ αυτό για vegan βασιλόπιτα για όσους θέλουν πιο υγιεινό χωρίς βούτυρο
Φτιάξαμε στο παρελθόν κέικ με ανθρακούχο νερό ...Εύκολο κέικ με ανθρακούχο νερό .Συνεχίζω να φτιάχνω κεικ ...τα αγαπάμε πολύ στην οικογένεια μας ....
280 γρ. χυμό από σαγκουίνια_ πορτοκάλια
100 γρ. καλαμποκέλαιο
220_250 γρ. ζάχαρη (1 κούπα και 1/4)
100 γρ. καρύδι χοντροαλεσμένο
ξύσμα ενός πορτοκαλιού
2 βανίλιες
Για τη διακόσμηση: λίγη άχνη κ ξύσμα σοκολάτας
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 165-170 βαθμούς
- Βουτυρώνουμε με λάδι την φόρμα του κέικ διαστάσεων 23_26 εκατ διάμετρο όχι μεγαλύτερη και ύψος 8-10 εκατ και πασπαλίζουμε ομοιόμορφα με λίγο αλεύρι τη φόρμα του κέικ και αφαιρούμε το περιττό .
- Χτυπάμε το λάδι και τη ζάχαρη σε ένα μπολ με ένα πιρούνι ή αυγουλοδάρτη για 4_5λεπτά μέχρι να γίνει ομοιόμορφο το μείγμα μας (όχι περισσότερο).
- Προσθέτουμε στο λάδι και το χυμό σαγκουινιού και το ανθρακούχο νερό, ανακατεύουμε για να αναμειχθούν τα υλικά μας .Ανακατεύουμε το αλεύρι με την κανέλα,την σόδα , το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια και το ξύσμα και τα αρώματα
- Κοσκινίζουμε και ανακατεύουμε καλά τα υλικά μας .
- Προσθέτουμε στο μείγμα τον 1/2 του αλευριού με το μπέικιν πάουντερ Και προσθέτουμε και την τρούφα σοκολάτας ..Ανακατεύουμε με μια μαρίζ το μείγμα και προσθέτουμε και τα τριμμένα καρύδια
- Και πάλι, προσθέτουμε το 1/2 του αλευριού. Ανακατεύουμε το μείγμα για λίγο ελαφρά.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς μεσαία σχάρα με αντιστάσεις Ψήνουμε περίπου 50 λεπτά.. Ελέγχουμε με το ... ξύλινο σουβλάκι ή μαχαίρι και προσέχουμε...κάθε φούρνος ψήνει με διαφορετικό τρόπο.
- Περιμένουμε το ψημένο κέικ να κρυώσει για 15 λεπτά και αφαιρούμε από την φόρμα γυρίζοντας το ανάποδα πάνω σε μια πιατέλα για κέικ .
- Και πασπαλίζουμε το κέικ με ζάχαρη άχνη και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς
- *Η ποσότητα ζάχαρης για μας είναι υπερβολική. Προσπαθώ να μειώνω τις ποσότητες στα γλυκά μας.
Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021
ΕΛΙΟΨΩΜΑΚΙΑ
Άλλη μια νηστίσιμη ζύμη με ελιές ..και αρώματα,δεντρολίβανου ή ρίγανης ..τραγανή κόρα και αφρατη μέση .
ΥΛΙΚΑ :
200 γρ κίτρινο αλεύρι
200 γρ αλεύρι μαλακό
600 αλεύρι για όλες της χρή;σεις
40 γρ ζάχαρη καστανή ή κρυσταλική
20 γρ αλάτι
30 γρ μαγιά νωπή ή 1φακέλάκι 9 γρ ξερή μαγιά
500 ml νερό χλιαρό
50 ml ταχίνι
50 ml ελαιόλαδο
Σουσάμι
Λίγο ρίγανη η δεντρολίβανο
Ελιές χωρίς κουκούτσι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
- Σε ένα μπολ διαλύουμε την μαγιά στο χλιαρό νερό και την ζάχαρη.Αφήνουμε να ενεργοποιηθεί η μαγιά για 20 λεπτά περίπου.
- Προσθέτουμε το λάδι ,το ταχίνι το αλάτι και τα 3 είδη το αλεύρι και ζυμώνουμε πολύ καλά την ζύμη μας. Αφήνουμε σκεπασμένη για 30 λεπτά.
- Εγώ την ζύμωσα στον αρτοπαρασκευαστή και εκεί την άφησα να φουσκώσει.
- Κόβουμε την ζύμη σε 2 ισόποσα κομμάτια ζύμης και ανοίγουμε φύλλο όπως φαίνεται στις φωτογραφίες ρίχνουμε τις ελιές και λίγο δεντρολίβανο η ρίγανη (εγώ έκανα 2 ρολά και έβαλα στο 1 ρίγανη και στο άλλο δεντρολιβανο και τυλιγουμε ρόλο..και κόβουμε κομμάτια και τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και τα αφήνουμε να φουσκώσουν και τα περναμε με λίγο νερό και λίγο λαδακι και πασπαλιζουμε με σουσάμι
- Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά περίπου σε προθερμασμένο φούρνο να πάρουν χρώμα .
- Βάζουμε στο φούρνο ένα μικρό ταψάκι με νερό κάτω από το ταψί μας , αυτό θα βοηθήσει να γίνουν τραγανά και μαλακά μαζί
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές