Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022

ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΟ ΚΕΙΚ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΜΕ ΚΕΦΙΡ






 Ένα κέικ που έφτιαξα τις μέρες των Χριστουγέννων για το καφεδάκι μας με Πούδρα αμυγδάλου που έμεινε από τις βασιλόπιτες ,αγαπώ αυτό το υλικό στα κέικ μου ..πλέον κέικ χωρίς πούδρα αμυγδάλου δεν φτιάχνω ακόμη και στα απλά κεικ θα το προσθέσω...Το έφτιαξα με κεφίρ (αν δεν θέλετε μπορείτε να βάλετε ακόμα και γάλα ) και πρόσθεσα και ξύσμα πορτοκάλι και 2 βανίλιες. Ένα υγρό κέικ με το υπέροχο άρωμα πορτοκαλιού και την πούδρα αμυγδάλου ...μπορείτε να βάλετε ακόμα και πούδρα φουντούκιου 
Ένα κέικ που το βρήκα τυχαία όταν έψαχνα να βρω συνταγή για μια τούρτα σοκολάτα στα γενέθλια της μικρής μου κόρης .. Μένει αφράτο και υγρό ακόμα και μετά από δύο -τρεις ημέρες ...δοκιμάστε το.Και μην φοβήθητε το κεφιρ ....προσθέστε το στα κέικ σας ...το προτείνω χωρίς καμία επιφύλαξη.  
Η συνταγή από αυτό το κέικ είναι από Εδώ ,Εδώ με την δική μου πρόσθεση της πούδρας αμυγδάλου και τις βανίλιες και το ξύσμα ..Στην αρχή μου φάνηκε πολύ ρευστο το μείγμα αλλά δεν έχει κανένα πρόβλημα και χωρίςτην πούδρα θα γίνει υπέροχο.Η συνταγή είναι δοκιμασμένη από το 2018....και  μου την θύμησαν..
κάποιες κυρίες που το έφτιαξαν στο fb ....

ΥΛΙΚΑ:
3 αυγά μικρά ή δύο μεγάλα 
1 κούπα κεφίρ (240 ml )
1 και1/2 κούπα ζάχαρη(300γρ)
1/2 κούπα καλαμποκέλαιο (120 ml)
1/2 κούπα χυμό πορτοκαλιού(120 ml)
 φρέσκο
1/2 κούπα βραστό ζεστό νερό  .(120 ml)
2 βανίλιές με άρωμα πορτοκάλι 
1και 3/4 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
100 γρ πούδρα αμυγδάλου (προαιρετικά αν δεν έχετε μην το προσθέτετε )
3/4 κούπας (70γρ)κακάο άγλυκο 
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι σόδα φαγητού 
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 175 βαθμούς με αντιστάσεις
  • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά με αλεύρι ή λίγο κακάο μία στρογγυλή φόρμα με τρύπα στη μέση.
    • Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε 2 φορές και ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
    • Σε δεύτερο μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου,να ασπρίσουν, προσθέτουμε το κέφιρ,το χυμό που πρώτα  θα προσθέσουμε την σόδα και θα την διαλυσουμε (ανακατεύοντας την πάνω  στο μπολ με το μείγμα γιάτι όταν θα την ανακατέψουμε με το χυμό υπάρχει περιπτώσει να ξεχυλίσει), το ξύσμα,τις βανιλίνες και το καλαμποκέλαιο .
    • Ρίχνουμε και τα στερεά υλικά ,το αλεύρι με το μπέικιν,το κακάο και το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα και τέλος το ζεστό νερό . Έχω δοκιμάσει να προσθέσω το νερό πριν να προσθέσω το αλεύρι και είχα το ίδιο υπέροχο αποτέλεσμα .
    • Αδειάζουμε το μίγμα στη φόρμα και ψήνουμε το κέικ στη μεσαία σχάρα για 40’ ή μέχρι που να βγαίνει στεγνή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσουμε στο κέντρο του.
    • Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και περιμένουμε λίγο να κρυώσει 2_3 λεπτά έπειτα το γυρίζουμε στην πιατέλα που θέλουμε και σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα καλά στημένη και περιμένουμε να υδρώσει και να γλυστρείσει και να ξεκολλήσει απο την φόρμα μας
    • Το στολίζουμε με λιωμένη σοκολάτα σε Μπεν Μαρί και μια κουταλιά της σούπας καλαμποκέλαιο ..
    • Το κέικ το έφτιαξα και με καφέ φίλτρου ζεστό. Υπέροχο και έτσι.  



    Μείνετε συντονισμένοι.................
    Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   
    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  
     Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές

    Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2022

    ΓΛΥΚΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΤΗΣ ΕΥΓΕΝΙΑΣ


    Αυτή την φορά δεν έχω συνταγή με ζυμαράκι αλλά ένα υπέροχο γλυκό πορτοκάλι φτιαγμένο από τα χέρια της αδερφής μου Ευγενίας .Το ετοίμασε στην μικρή της κουζίνα στο κοντέινερ...μια και το σπίτι της κρίθηκε ακατάλληλο να κατοικηθεί αφού ο σεισμός σχεδόν το κατάστρεψε. Ένας σεισμός που έγινε στις 3 Μαρτίου του 2021 στις 12 :16:10 που είχε επίκεντρο το χωριό που γεννήθηκα.....6.3 της κλίμακας Ρίχτερ στην περιοχή του Τυρνάβου ,ο οποίος είχε αποτέλεσμα μια απώλεια ζωής και 3 ελαφρούς τραυματισμούς και φυσικά πολλές καταστροφές σε σπίτια ,εκκλησίες,σχολεία ..

    Κοντεύει ένας χρόνος από την μέρα που άλλαξε τις ζωές μας  και λέω ζωές μας γιατί το μισό χρόνο ζω στο χωριό,από την ημέρα που ο σεισμός τους ανάγκασε να αφήσουν το σπίτι τους ,καινούργιο ή παλιό ήταν για αυτούς το παλάτι τους ,είχαν ένα κεραμίδι πάνω απο κεφάλι τους ,είχαν εκεί το βασίλειο τους ,την κουζίνα τους .Προσπαθούν πλέον να βρουν το ρυθμό τους μέσα στα μικρά κοντέινερ να μαγειρέψουν το φαγητό της ημέρας,τα γλυκά τους, τις πίτες τους ...και ότι άλλο θέλει.

    Οι φωτογραφίες και η εκτέλεση είναι αποκλειστικά δικές της...της αδερφή μου  ....Πάμε να δούμε πως το έφτιαξε..

    ΥΛΙΚΑ:

    1 και 1/2 κιλό φλούδες από χοντρόφλουδα πορτοκάλια  ακέρωτα 

    2 κιλά ζάχαρη 

    2 βανίλιες 

    Οδοντογλυφίδες 

    Χυμό από 1 λεμόνι

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

    Πλένουμε τα πορτοκάλια μας και τα τρίβουμε με το μαχαιρι ή τον τρίφτη τον ψιλό χωρίς να φανεί το άσπρο μέρος τους . Τα ξαναπλένουμε και τα σκουπίζουμε .Στη συνέχεια κόβουμε τις δύο άκρες και με την βοήθεια ενος μαχαιριού χαράζουμε καθέτως στα 6 η 4 κομμάτια ανάλογα το μέγεθος του πορτοκαλιού, διαχωρίσουμε την φλούδα από την ψύχα του πορτοκαλιού,την οποία ήτην ετοιμάζουμε κάποιο κεικ ή την τρώμε ή την φτιάχνουμε μαρμελάδα. Ζυγίζουμε και κρατάμε την ποσότητα που θέλουμε...Αφαιρούμε το παραπανίσιο άσπρο της φλούδας Τυλίξουμε κάθε μια φλούδα ξεχωριστά και την πιάνουμε με μια οδοντογλυφίδα. 

    Βάζουμε τις φλούδες του πορτοκαλιού σε μεγάλη κατσαρόλα με νερό και τα αφήνουμε όλη την νύχτα. Την επομένη μέρα κρατάμε ένα ποτήρι από το πικρό νερό. Το αφήνουμε στην άκρη. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα γεμάτη νερό την βαζουμε στο μάτι της κουζίνας και όταν αρχίσει να βράζει προσθέτουμε τις φλούδες τις βράζουμε 2_3 λεπτά. Την ίδια διαδικασία την επαναλάμβανουμε για 2 φορές, στην τελευταία  φορά τις ρίχνουμε στο νερό και τις  αφήνουμε να βράσουν μεχρι να μαλακώσουν. Η συγκεκριμένη διαδικασία έχει σκοπό το ξεπίκρισμα αλλά και να μαλακώσει η φλούδα,αν δεν μαλακώσουν σε αυτό το στάδιο θα παραμείνουν σκληρές 

    Αφαιρούμε τις φλούδεςκαι τις αφήνουμε σε μια τρυπητή κατσαρολα με καθαρή πετσέτα  να αποβάλλουν τα νερά και να στεγνώσουν για 2_3 ώρες. Προσθέτουμε το νερό που κρατήσαμε πιο πάνω ,την ζάχαρη στο νερό και αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά και στην συνέχεια προσθέτουμε και τις φλούδες, να βράσουν για 5_10 λεπτά μεχρι να δέσει  το σιρόπι .Τέλος προσθέτουμε και το λεμόνι και τις βανίλιες.Την επόμενη μέρα μετά απο 24 ώρες αν ειναι νερουλό το σιρόπι μας το ξαναδένουμε .

    *Το ξύσμα των πορτοκαλιών μπορούμε να το κρατήσουμε σε παγοκυψέλες στην κατάψυξη,η να τις αποξυρανουμε στο φούρνο, ή να τις αποθηκεύσουμε σε ενα βαζάκι με λίγο κονιάκ στο ψυγείο και να να το χησιμοποιήσουμε σε μελλοντική χρήση σε άλλα γλυκά,κεικ ,ζυμη τσουρεκιού,ζυμη brioche

    * Πριν αρχίσει το βράσιμο  η αδελφή μου βράζει το νερό, ρίχνει στις φλούδες 1 κουταλάκι ξυνό και ρίχνει το βραστό νερό από πάνω αυτό το κάνει δύο φορές και μετά βράζει το νερό και προσθέτει τις φλούδες και τις αφήνει να βράσουν, να μαλακώσουν, το ξυνό τις βοηθάει ενώ βράζουν να κρατηθούν μαλακές αλλα όχι εντελώς...αλλά και τραγανές ..όπως πρέπει να είναι κάθε γλυκό του κουταλιού ...

    Μια γειτονιά των κοντεινερ ,οι άνθρωποι εδώ προσπαθούν να συνεχίσουν την ζωή τους,να μπουν στους ρυθμούς τους ... Εδώ πέρασαν τους μεγάλους καύσωνες  με 47 βαθμούς ...του καλοκαιριού που μας πέρασε στο κοντέινερ ψηνόντουσαν κανονικά ..και φυσικά πέρασαν τις μεγάλες παγωνίες του χειμώνα μέχρι  _10 ......όπου η πόρτα του το πρωί ήταν παγωμένη και για βγουν έξω ..έπρεπε να την ζεστάνουν για 30 λεπτά και να μπορέσουν να την ανοίξουν και να βγουν έξω στον καθαρό αέρα ....φανταστείτε τι ψυχοφθόρο...είναι όλο αυτό κλειδωμένοι ...στον παγετό ...


    Ο Άγιος Τρύφωνας  προστάτης τις αμπέλου μιας , το χωριό είναι αποκλειστικά γεωργικό και ασχολείται με την άμπελο.
    Είναι η  καινούργια εκκλησία του χωριού μιας και ο σεισμός κατέστρεψε την παλιά μεγαλη εκκλησία  που βρίσκετε στο κεντρο του χωριού,πέρασε από εκεί ο εγκέλαδος και την κατέστρεψε η μανία του .
    Ένα από τα σπίτια που κατέστρεψε ο σεισμός, κολώνες που τελικά κατάφερε να τις λυγίσει η μανία του ,
    To δημοτικό σχολείο, κατεστραμένο , ένα κτήριο που σήμερα στην θεση του υπάρχει ένα από  τα πιο υπερσύγχρονα σχολεία της Ελλάδας.

    Το νέο υπερσύγχρονο σχολείο ..ένα σχολείο όμοιο στην Ελλάδα δεν υπάρχει ...εδώ τα παιδάκια μας πλέον νοιώθουν σιγουριά καθώς την ημέρα του σεισμού τα παιδάκια έκαναν μάθημα και βγήκαν σώα 66 περίπου  άτομα ...μαθητές και δάσκαλοι ..

    Μείνετε συντονισμένοι.................
    Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   
    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  
     Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές!



    Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2022

    Η ΤΡΑΧΑΝΟΠΙΤΑ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ ΜΟΥ

     Άλλη μια πίτα που μου φέρνει παιδικές θύμησες,την γιαγιά μου να μας περιμένει με την πίτα έτοιμη ζεστή,τραγανή,νόστιμη,με γλυκό σταρένιο τραχανά. Φτιαγμένη με ολόφρεσκα αυγά,χωριάτικα ημέρας,γάλα ολόφρεσκο από την κυρία κατσίκα(έτσι λέγαμε την κατσίκα της γιαγιάς μου στο χωριό),τυρί φέτα σπιτικό από τα χεράκια της γιαγιάς μου και φυσικά ψημένη στο εξωτερικό φούρνο ,στην παραδοσιακή γάστρα  στην αυλή της ..

    Οι κοτούλες να τσιμπούν με το ράμφους τους την πρασινάδα, οι γαλοπούλες,ο γάιδαρος και στην συνέχεια αφού ψηθεί η πίτα σειρά είχαν τα ολόφρεσκα καλαμπόκια να ψηθούν στο φούρνο που κρυφοκαίει. Και όσο περιμέναμε να κρυώσει τα ολόφρεσκα αγγουράκια από τον κήπο της ,που έκοβε η γιαγιά μου και μας τα έδινε πλυμένα με την φλούδα,να ξεγελάσουμε την πείνα μας.Η πίτα αυτή έχει και φύλλο χειροποίητο, από τα χεράκια της τα χρυσά.

    Έχω δώσει μια ακόμα συνταγή,την Τραχανόπιτα της γιαγιάς Ελένης μια πίτα εύκολη και γρήγορη που γίνετε στο πι και φι ...της τεμπελιάς ...την έλεγε η γιαγιά μου γινόταν γρήγορα μέχρι να ανάψει το παραδοσιακό ξυλόφουρνο ..ήταν έτοιμος ο Τραχανάς φουσκωμένος με το τυρί,μια πλούσια κρέμα,την έριχνε στο λαδωμένο ταψί και αμέσως στο φούρνο ....έτοιμη σε λιγα λεπτά να φαγωθεί ..

    Ο τραχανάς,ο γλυκός σταρένιος τραχανάς που χρησιμοποιώ είναι φτιαγμένος από τα χεράκια της μαμάς μου με την μικρή βοήθεια των κοριτσιών μου, Εδώ σας δίνω την συνταγή της .Κάθε καλοκαίρι, μέσα στην ζέστη και φυσικα στην αυλή ,στο πατρικό μου σπίτι,οι γυναίκες του σπιτιού μικρές και μεγάλες βοηθάμε στην κατασκευή του τραχανά,γλυκού σταρένιου αλλά και του ξινού ζυμαρένιου.
    Σας έχω την συνταγή της μαμάς μου ,μια συνταγή με σίγουρη επιτυχία.Εδώ 
    Αξίζει να την δοκιμάσουμε. 
    Σας δινω την συνταγή με τα υλικά για ενα ταψί 38 εκατ .

    ΥΛΙΚΑ:
    Για την γέμιση:

    500ml γάλα 
    500ml νερό γιατί ο τραχανάς είναι αρκετά λιπαρός. Ίσως και λίγο παραπάνω (πολλές φορές αμα.δεν έχω όλη την ποσότητα σε γάλα βάζω νεράκι ...)
    3 κούπες τραχανά γλυκό σταρένιο
    2 αυγά
    1/4 κούπα λάδι 
    2 κούπες τυρί φέτα τριμμένη με τα χέρια (εγώ βάζω παραπάνω ποσότητα μας αρέσει η φέτα και βάζω πολλές φορές και ότι άλλο τυρί τριμμένο σκληρό και αρμυρό έχω στο ψυγείο μου)
    Αλάτι και λίγο πιπέρι

     Για τα φύλλα :
     
    700 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
    4_5 κουταλιές σούπας λάδι 
    2 κουταλιές σούπας τσικουδιά ή ξύδι 
    1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι 
    350 ml χλιαρό νερό ίσως πάρει και λίγο παραπάνω ..ανάλογα το αλεύρι μας 
    1/2 κουταλάκι του γλυκου ζάχαρη
    4 γρ ξερή μαγιά 
    Λάδι για το λάδωμα των φύλλων ενδιάμεσα 

     ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
    • Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ αφού πρώτα το κοσκινίσουμε, προσθέτουμε το αλάτι, το ελαιόλαδο, την μαγιά,την ζάχαρη, την τσικουδιά και τέλος λίγο χλιαρό νερό (το νερό το προσθέτουμε σταδιακά για να ελέγχουμε την υφή της ζύμης).
    • Ζυμώνουμε τη ζύμη μας μέχρι να γίνει μαλακή και εύπλαστη.
    • Χωρίζουμε τη ζύμη μας 12-15 μπαλάκια.
    • Τα αλείφουμε ελαιόλαδο και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν, σκεπασμένα με μια μεμβράνη και μια πετσέτα κουζίνας
    • Την ετοίμασα από το βραδύ και την άφησα στο ψυγείο σε σακουλάκι τροφίμων και το πρωί την άφησα σε  θερμοκρασία δωματίου και μετά την άνοιξα φύλλο με τον πλάστη και την βοήθεια  του νισεστέ με αλεύρι σε συνδυασμό δίνουν ένα τέλειο και τραγανό φύλλο 
    Χρησιμοποιούμε όσα θέλουμε 8 κομμάτια ζύμης και το υπόλοιπο ζυμάρι το βάζουμε σε σακούλα τροφίμων και το αποθηκεύουμε στην κατάψυξη για την επόμενη πίτα .

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
    Βάζουμε τον τραχανά σε μια κατσαρόλα με το νερό, να ζεσταθούν και να αρχίσει να μαλακώνει ο τραχανος.(η δική μου κουζίνα έχει από 1_9 ..το βάζω στο 3. (αν ο τραχανάς είναι φρέσκος φουσκώνει γρήγορα,αν όμως είναι περσινός θέλει πιο πολύ χρόνο και προσθέτω και λίγο βραστό καυτό νεράκι μισό ποτήρι )
    • Μεταφέρουμε τον φουσκωμένο μας τραχανά σε ένα ταψί που έχουμε λαδώσει και αλευρώσει λίγο,αν είναι πολύ πηχτό το μείγμα του τραχανά προσθέτουμε λίγο γάλα ακόμα ή αν είναι πολύ νερουλό προσθέτουμε λίγο αλεύρι1-2 κουταλιές να κρυώσει .
    • Ρίχνουμε 3_4 κουταλιές λάδι τα χτυπημένα αυγά,το αλάτι,ανάλογα με το πόσο αλμυρό είναι το τυράκι μας,το πιπέρι μας,την φέτα μας τριμμένη και ανακατεύουμε πολύ ελαφρά με το κουτάλι .
    • Προθεραίνουμε το φούρνο μας στους 200 βαθμούς .
    • Ετοιμάζουμε τα φύλλα μας 8 .. τα 3 μεγάλυτερα από την διάμετρο του ταψιού μας και τα υπόλοιπα 5 ίσα με την διάμετρο του ταψιού 
    • Σε ταψί με λαδόκολλα βάζουμε τα τρία πρώτα φύλλα λαδωμένα,πασπαλίζουμε με τυρί φέτα και στην συνέχεια προσθέτουμε ένα ακόμη φύλλο προσθέτουμε τον χυλό με τον τραχανά και το τυρί πασπαλίζουμε πάλι με τυρί φέτα και προσθέτουμε τα  υπόλοιπα 4 φύλλα λαδομένα ,γυρίζουμε τα φύλλα που εξέχουν σε κόθρο και λαδώνουμε κόβουμε την πίτα σε κομμάτια και λαδώνουμε και βρέχουμε με λίγο νερό την πίτα.
    • Ψήνουμε για 45 λεπτά να πάρει χρώμα και μια κρούστα η πιτούλα μας.Όσο ψήνετε την βρέχουμε με λίγο νερό και λάδι .
    • Τα υλικά είναι για ταψί 38 εκατ .




    Η παραδοσιακή γάστρα που οι παλιές νοικοκυρές έψηναν τις πίτες του ...η νοστιμιά τους δεν περιγράφετε ..


    Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδαFacebook   Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

    Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2022

    ΑΡΤΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΤΡΥΦΩΝΑ.



    Άρτος του Αγίου Τρύφωνα.
    Ο Άγιος Τρύφωνας

    Την πρώτη Φεβρουαρίου τιμά η Εκκλησία μας τη μνήμη του Αγίου Τρύφωνα, που έχει καθιερωθεί στην εθιμική λατρεία ως ο προστάτης των αμπελουργών. Ο Άγιος παρουσιάζεται μάλιστα στις νεώτερες λαϊκές αγιογραφίες ως “νέος, αγένειος, σγουρομάλλης, κρατών κλαδευτήρι”, εργαλείο δηλαδή με το οποίο γίνεται η κύρια αμπελουργική εργασία της χρονικής αυτής περιόδου. Πουθενά στο Συναξάριό του δεν αναφέρονται επεισόδια από το βίο ή τα θαύματά του, που να συνδέουν τον Άγιο με το αμπέλι και το κρασί. Πώς συσχετίσθηκε λοιπόν ο Μεγαλομάρτυρας Τρύφωνας με την άμπελο και το μεθυστικό της προϊόν ;

    Ο Άγιος Τρύφωνας γεννήθηκε στη Λάμψακο, παραλιακή πόλη της Φρυγίας, και μαρτύρησε το 249 μ.Χ., όταν αυτοκράτορας του Ρωμαϊκού κράτους ήταν ο Δέκιος, στη Νίκαια της φρυγικής Βιθυνίας. Η περιοχή ήταν ξακουστή για τους αμπελώνες της όπως και όλα τα παράλια της Προποντίδας. Εκεί βρίσκονταν πόλεις που φημίζονταν για την αφθονία των κρασιών τους: η Ραιδεστός, η Κύζικος και η περιοχή της Βιθυνίας με τα κρασιά της Τρίγλειας, της Κίου, της Νίκαιας. Ο Άγιος πολιούχος της Νίκαιας συνδέεται λοιπόν καταρχήν με την άμπελο και τον οίνο λόγω ...προέλευσης από περιοχή παραγωγής οίνων ποιότητος, αφού λίγες ήταν οι βυζαντινές επαρχίες, που μπορούσαν να καυχηθούν για τον οίνο τους τόσο όσο οι περιοχές της Προποντίδας. 

     Η λαϊκή παράδοση συνδέει τον Άγιο με τα αμπέλια και τους αμπελουργούς μέσω ευρύτατα διαδεδομένης στο βαλκανικό χώρο αφήγησης. Σύμφωνα με μια παραλλαγή ο Άγιος Τρύφωνας κλάδευε το αμπέλι του αδιαφορώντας για τις αντίθετες υποδείξεις της Παναγίας και έκοψε τη μύτη του. Η φράση - κλειδί “κλαδεύω έτσι κι όχι έτσι, είπε κι έκοψε τη μύτη του” συνοδεύεται από χειρονομία χαρακτηριστική της τεχνικής του κλαδέματος, χωρίς την οποία ο ακροατής αδυνατεί να αντιληφθεί πώς ακριβώς ακρωτηριάσθηκε ο Άγιος. Με αυτήν την “τεχνολογική αφήγηση” εξηγείται η λατρευτική αποχή από την εργασία στ’ αμπέλια που τηρούν όλοι οι αμπελουργικοί πληθυσμοί. Την απαγόρευση εκφράζουν ρητά οι Στενημαχίτες : “Ας έρθ’ τ’ Αϊ Τρύφου η μέρα πρώτα, κι απέει πιάν’ς του σβανά στου χέρι σ’”. Η πρώτη του Φεβρουαρίου αποτελεί στη λαΪκή συνείδηση το θεσμοθετημένο χρονικό ορόσημο που σηματοδοτεί την αρχή του κλαδέματος και το οποίο ακολουθούν διαδοχικές αμπελουργικές φροντίδες. Είναι λοιπόν φυσικό να προσπαθούν οι αμπελουργοί να προστατέψουν με κάθε τρόπο το ευαίσθητο αμπέλι τους κατά την τόσο κρίσιμη αυτή χρονική στιγμή.  Τ0  κείμενο  είναι  παρμένο  από  εδώ


    Αυτός ο άρτος ετοιμάζετε κατά την διάρκεια ορισμένων εορτών και περιστάσεων .Οι άνθρωποι που θέλουν να συμμετάσχουν φέρνουν πάντα 5 άρτους στην εκκλησία .Στο τέλος της τελετής και αφού οι Αρτοι έχουν ευλογηθεί ,οι 4 θα κοπούν και θα μοιραστούν στους εκκλησιαζοντες ενώ ο πέμπτος θα δωθεί σε αυτόν που την ετοίμασε να το πάρει στο σπίτι του διαβασμένο .

    ΥΛΙΚΑ:
    200 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις  ίσως χρειαστούμε λίγο ακόμα. 

    600 γρ αλεύρι δυνατό για τσουρέκια  

    60 ml λάδι ελιάς ελαφρύ 

    60 γρ ζάχαρη κρυσταλλική 

    1 και 1/2 κούπα νερό χλιαρό βρασμένο πρώτα με τα  αρώματα 

    2 κουταλίες της σούπας πετιμέζι ή μέλι αν δεν έχετε .

     1/2 κούπα καρύδια  χοντροκομμένα ή και φουντούκια(προαιρετικά)

    1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

    1 βανίλια(προαιρετικά)

    1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

    6 γρ αλάτι 

    2 φακελάκια μαγιά ξερή ή 50 γρ νωπή μαγιά

    1/2 κούπα κρασί υμίγλυκο ή γλυκό (ότι έχετε) σε θερμοκρασία δωματίου .

    1 κουταλάκι της σούπας κονιάκ

    ΥΛΙΚΑ για το αρωματικό νερό :

    1 γαρύφαλο

    1 φλούδα πορτοκαλιού 

    1 ξύλο κανέλας  

    ΥΛΙΚΑ ΖΥΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΟΛΙΣΜΑ:

    Νερό 

    Αλάτι 

    Αλεύρι 

    Ζυμώνουνε όλα τα υλικά και  φτιάχνουμε μια ζύμη αρκετά σφυχτεί και λεία σαν την πλαστελίνη.  

    Η συνταγή βγάζει έναν αρτο ..

     ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

    • Ετοιμάζουμε πρώτα 1 κούπα το νερό με τα αρώματα ..(εγώ έβαλα 300 ml χρησιμοποίησα μόνο την ποσότητα που ήθελα και υπόλοιπο το είχα στο ζεστό μάτι και έβγαζε τα αρώματα του στο χώρο μου )βάζουμε σε μια κατσαρόλα μικρή  το γαρύφαλο ,την  φλούδα πορτοκαλιού και το ξύλο κανέλας,βάζουμε στο μάτι της κουζίνας και από τη στιγμή που θα αρχίσει να βράζει κρατάμε 3 λεπτά βρασμό και κλείνουμε το μάτι. Αφήνουμε πάνω στο ζεστό μάτι. . Βάζουμε την ποσότητα που χρειαζόμαστε σε μια δοσομετρική κούπα και με δάχτυλο του χεριού μας ελέγχουμε την θερμοκρασία του ..
    • Λόγω έλλειψης χρόνου,έκανα τη ζύμη στον αρτοπαρασκευστή όπως πάντα τον εμπιστεύομαι απόλυτα  για το ζύμωμα πολύ περισσότερο από  τα  χεράκια μου.
    • Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά με την 1/2 κούπα νερό από την βρύση χλιαρό  με τις 2-3 κουταλιές ζάχαρη και 2_3 κουταλιές αλεύρι αφήνουμε για 15 λεπτά να ενεργοποθηθεί η μαγιά.
    • Βάζουμε στο κάδο του αρτοπατασκευαστη την  ενεργοποιημένη μαγιά στη συνέχεια προσθέτουμε και το κοσκινισμένο αλεύρι λίγο-λίγο και αφήνουμε για το τέλος το μισό φλιτζάνι, βάζουμε τον αρτοπαρασκευστή σε πρόγραμμα  ζυμώματατος και προσθέτουμε  το υπόλοιπο νερό με τα αρώματα  και το λάδι ελιάς ή καλαμποκέλαιο προσθέτουμε και το κρασί και το πετιμέζι σε θερμοκρασία δωματίου,την κανέλα και το αλάτι και το υπόλοιπο αλεύρι και τα καρύδια και το κονιάκ και συνεχίζουμε το ζύμωμα ώστε να έχουμε μια πολύ αφράτη και μαλακιά και απαλή ζύμη που κολλάει ελαφρώς στα χέρια μας . 
    •  Στον αρτοπαρασκευαστή μου το πρόγραμμα για ζύμωμα διαρκεί 15 λεπτά και το ζύμωσα δύο φορές σύνολο 30 λεπτά . 
    •  Αν το ζυμώσουμε με τα χέρια μας η διαδικασία είναι η εξής: Προσθέτουμε τα υλικα οπως γράφω παραπάνω και ζυμώνουμε όσο πιο πολύ ώρα μπορούμε και αντέχουν φυσικά τα χεράκια μας .
    • Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 3_4 σχεδόν ώρα σε ζεστό μέρος ή σε φούρνο που τον έχουμε ανάψει στους 40-50 βαθμούς για 15 λεπτά και τον έχουμε σβήσει  .
    • Αφού ετοιμάσουμε το τοποθετούμε σε φόρμα με αντικολλητικό χαρτί και τα αφήνουμε σκεπασμένα να  ξεκουραστούν-φουσκώσουν για 30 _40  λεπτά ..να ξεκουραστεί 
    •  Στολίζουμε τον άρτο ανάλογα με την αλατοζύμη .Αλείφουμε με νερό ή λίγο γάλα και και ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 170-180 βαθμούς ..μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρώμα 




     Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδαFacebook   Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

    Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022

    ΚΡΙΤΣΙΝΙΑ -ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕ ΟΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΕΤΙΜΕΖΙ


    Είναι η ζύμη από τα κουλούρια  Θεσσαλονίκης, Εδώ  η συνταγή....τα έκανα μικρά κριτσινάκια αυτή την φορά και αυτή την φορά τα έφτιαξα με αλεύρι ολικής και πολύ λίγο για όλες τις χρήσεις 

     Κάνω πάντα διπλή δόση...η μια δεν μας φτάνει,πιστέψτε με ..τα απομβάνουμε με τυράκι και ολόφρεσκες σπιτικές ελίτσες ..τα έφτιαξα τα Χριστούγεννα και ομολογώ ότι συνεχίζω να τα φτιάχνω σχεδόν κάθε δύο μέρες δεν προλαβαίνω..να τα ξεφουρνίζω ..και εξαφανίζονται ...

    ΥΛΙΚΑ:
    1 φακελάκι ξερή μαγιά ή 25 γρ νωπή μαγιά
    2 κουταλιές της σούπας γεμάτες  μέλι
    1 κουταλιά της σούπας πετιμέζι 
    3/4 φλιτζάνι νερό χλιαρό (180ml)
    1/4 φλιτζανιού ταχίνι(60 γρ)
    2 κουταλιές της σούπας λάδι(30-40 ml)
    3/4 κουταλάκι γλυκού αλάτι
    1 κουταλιά  της σούπας  ξυδι 
    2 κούπες αλεύρι ολικής άλεσης και1/2 κούπες αλεύρι για ολες τις χρήσεις περίπου ίσως και λιγότερο(ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι όχι όλο μαζί)

    ΓΙΑ  ΤΟ  ΤΕΛΟΣ  : 

     4 κουταλιές της σούπας πετιμέζι διαλυμένο σε 1/2 φλιτζάνι νερό(αν δεν μπορείτε να βρείτε να το αντικαταστήσετε με 1-2 κουταλιές σούπας μέλι)
    1 και1/2 φλιτζάνι σουσάμι λευκό
    1/4 φλιτζάνι μαύρο σουσάμι και ηλιόσπορους ή άλλους σπόρους
      
    1 κούπα αλεύρι =140 γρ
    1 κούπα            = 240 ml
     
    ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

    • Ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ το μέλι,μαγιά και το χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα  σε ηρεμία για 15 λεπτά.
    •  Προσθέτουμε το ταχίνι,το αλάτι ,το ξύδι και το 1_1/2 φλιτζάνια αλεύρι και να αρχίσουμε το ζύμωμα με τα χέρια σας ή στον αρτοπαρασκευαστή .Ζυμώνουμε μια μαλακή και ελαστική,ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια μας,προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι,κρατάμε λίγο και το ρίχνουμε λίγο_λίγο εάν είναι αναγκαίο προσθέτουμε όσο χρειάζεται. 
    •  Μεταφέρουμε την ζύμη σε λαδωμένο μπολ,καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει για να διπλασιαστεί σε όγκο(ο χρόνος που πρέπει να  φουσκώσει η ζύμη μας είναι μια ώρα και ένα μισή ανάλογα την θερμοκρασία ). 
    • Προθερμαίνουμε το  Φούρνο μας στους 175-180  βαθμούς. Όταν αυξηθεί η ζύμη μας την τοποθετούμε σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας την κάνουμε ένα ζυμαρένιο φραντζολάκι με ένα μαχαίρι και την κόβουμε τη ζύμη μας σε κομμάτια,στο μέγεθος ενός καρυδιού περίπου 40_45 γρ και το καθένα το διαμορφώνουμε σε μια μπάλα και το πλάθουμε σε κριτσίνι με τα χέρια περίπου10-12 cm σε μήκος και πάχος ενός μολυβιού .
    • Κόβουμε στο μισό,αν τα θέλουμε πιο μικρά και τα  περνάμε μέσα απο το γλυκό σιρόπι-πετριμέζι.
          Τοποθετούμε σε ένα ταψί καλύμενο ένα χαρτί ψησίματος και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και ο χρόνος εξαρτάται από το πάχος τους .
          • Αφαιρούμε από το φούρνο, να κρυώσουν λίγο και είναι έτοιμο για σερβίρισμα.
          • Καταναλώνεται φρέσκα, έτσι ώστε να μην χάσουν την φρεσκάδα τους.


            Καλή μας όρεξη !
          Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   
          Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!

          Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022

          ΠΩΣ ΘΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΣΩΣΤΑ ΤΗΝ ΜΑΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΦΟΥΣΚΩΜΑ ΤΗΣ ΖΥΜΗΣ

          Όταν άρχισα να πειραματίζομαι για πρώτη φορα με τις ζύμες, είχα πολύ άγχος.
          Φοβόμουν πολύ πως θα καταφέρω να δημιουργήσω το καλύτερο αποτελεσμα στα ψωμάκια μου..και κάθε είδος  αρτοποιίας που θα έφτιαχνα για την οικογένεια μου .
          Μου πήρε ομολογώ λίγο χρόνο να καταλάβω πως λειτουργεί η μαγιά και φυσικά πως θα εξασφαλίσω το σωστό φούσκωμα της ζύμης. 
          Θα πω πως χρειάζεται λίγη υπομονή και πολλές προσπάθειες ,μόλις όμως τα καταφέρουμε θα μας φανεί πολυ εύκολο,δεν θα αφήνουμε μέρα που να μη πιάσουμε στα χέρια μας ,αλεύρι και φυσικά ζυμαράκια, θα θέλουμε συνέχεια να '"Πλάθουμε ζυμαράκια"' ..🍞
          Έχοντας ζωηρή, υγιεινή μαγιά θα έχουμε εξασφαλίσει μια απαλή ,φουσκωτή,πλήρως φουσκωμένη ζυμη κάθε φορά .

          Πάμε να δούμε μερικά μυστικά για το πιο καλύτερο αποτελεσμα :
          • Πόση μαγιά υπάρχει σε ένα πακέτο: Ένα μικρό πακέτο μαγιάς 7_9 γρ  ισούται με 2 -1/4 κουταλάκια του γλυκού.Συνήθως θα χρειαστούμε 1/4 της κούπας νερό χλιαρό για να ενεργοποιηθεί αυτή η ποσότητα και μας δίνει 1/2 κούπας πλήρως ενεργή μαγιά.

          • Χρειάζεται η μαγιά να ψύχεται? Φυλάσσεται πάντα σε δροσερό,σκοτεινό μέρος,όπως ένα ντουλάπι ή ψυγείο. Μπορούμε να καταψύξουμετην φρέσκια μαγιά και να χρησιμοποιηθεί εντός 6 μηνών. Αυτός είναι και ένας λόγος να την ενεργοποιήσουμετην μαγιά πριν να ξεκινήσουμε μια συνταγή έτσι ώστε να βεβαιωθούμε ότι η μαγιά είναι ζωντανή ακόμα.

          • Ενεργοποίηση της μαγιάς : Ελέγχουμε πρώτα αν η μαγιά μας ,νωπή ή ξηρή έχει λήξει και ακόμα αν έχει αποθηκευτεί σε μη κατάλληλες συνθήκες πιθανότατα,ή θα πούμε με σιγουριά πλέον ότι δεν θα λειτουργήσει.Για να ενεργοποιήσουμε την μαγιά θα χρησιμοποιήσουμε ένα μπολ  με αρκετό ύψος όπου θα προσθέσουμε ένα μέρος ελαφρώς χλιαρό απο το νερό ή το γάλα της συνταγής μας περίπου το 1/4 κούπας,την μαγιά ξερή ή νωπή και 1 /2 κουταλάκι του γλυκού κρυσταλική ζάχαρη. 
          • Το νερό θα πρέπει να είναι σε κατάληλη θερμοκρασία 38 βαθμούς όπως το ζεστό γάλα που ταίζαμε τα παιδιά μας όταν ήταν μωρά,ακόμα και σε θερμοκρασια δωματίου είναι καταλληλο,εάν είναι κρύο, η μαγιά δεν θα ενεργοποιηθεί και αν είναι πολυ ζεστό θα πεθάνει μιας και όπως ξέρουμε η μαγια είναι ζωντανός οργανισμός. Η ζάχαρη παίζει το ρόλο της τροφής για την μαγιά και την βοηθάει να "ξυπνήσει" να ενεργοποιηθεί. Προσθέτουμε και 2_3 κουταλιές αλεύρι στο νερό.
          • Ανακατεύουμε το μείγμα με ένα σύρμα. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10_15 λεφτά.  Δεν θα συνιστούσα τη χρήση αλατιού,έχει διαπιστωθεί ότι σκοτώνει την διαδικασία ενεργοποιήσεις της μαγιάς Αν η μαγιά είναι ζωντανή θα σχηματίσει μια αφρώδη κρούστα που έχει την οσμή της μπύρας ή σιταριού, καθώς τρώει την ζάχαρη και βγάζει αέρια, αν όμως δεν συμβεί τίποτα η μαγιά μας είναι νεκρή. 
          • Δεν θα προχωρήσουμε στην εκτέλεση της συνταγής γιατί με την νεκρή μαγια η συνταγή μας θα αποτύχει. 

          1. Εκτέλεση της συνταγής_ζυμώνουμε την ζύμη : Τηρούμε πίστα τις οδηγίες της συνταγής για να φτιαξουμε την ζύμη με την ενεργοποιημενη μαγιά. Αφού ενώσουμε,προζυμωσουμε όλα μας τα υλικά πρέπει να την ζυμώσουμε,είναι πολύ σημαντικό να το ζύμωμα καθώς αναπτύσσετε η γλουτένη η οποία δίνει στο ψωμί τη μοναδική υφή και αφράτο  .
          2. Ζύμωμα στο χέρι: Μεταφέρουμε την προζυμωμένη ζύμη μας σε αλευρωμένη επιφάνεια .Χρησιμοποιώντας το πίσω μέρος της παλάμης μας πιέζουμε την ζυμη προς τα κάτω και μακριά από μας.Στη συνέχεια πιέζουμε το άκρο της ζύμης που είναι πιο μακριά από μας,διπλώνουμε στη μέση και συνεχίζουμε το ζύμωμα. Αν κολλάει πολύ πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. Επαναλαμβάνουμε την ίδια εργασία για 10_15 λεπτάμεχρι να γίνει λείοκαι ελαστικότο ζυμαρι μας .Τρυπάμε με το δάχτυλο μας _αν η τρύπα γεμίσει ξανά γρήγορα είναι έτοιμο το ζυμαράκι μας.                  Ζύμωμα στο μιξερ ή ζυμωτήριο -αρτοπαρασκευστή:  Στερεώνουμε το γάντζο ζύμης, προσθέτουμε τα υλικά της συνταγής ζυμώνουμε-ανακατεύουμε ση χαμηλή ταχύτητα για5_6 λεπτά. Αρχικά η ζυμη μας θα κολλήσει στο μπολ αναμείξεως,αλλά στην συνέχεια θα γίνει ελαστική και λεία. Να σας τονίσω ότι από την ποσότητα αλεύρου κρατάμε γύρω στα 50 γρ δεν προσθέτουμε όλη την ποσότητα διότι κάθε αλεύρι έχει διαφορετική συμπεριφορά. Κατά την διάρκεια του ζυμώματος ξύνουν με μια μαριζ τα τοιχώματα του μπολ .Μεταφέρουμε την ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και με τα χέρια μας τις δίνουμε σχήμα μπάλας κάνοντας την λεία και ελαστική.
          3. Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί-φουσκώσει-διπλασιάσει τον όγκο της: Αφού τυλίξουμε την ζύμη σε μια λεία μπάλα αλείφουμε ένα μεγάλο γυάλινο ή πλαστικό μπολ με ελαιόλαδο, καλύπτοντας την επιφάνεια της ζύμης με ελαιόλαδο. Καλύπτουμε το μπολ με διάφανη πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μερος μέρος χωρίς ρεύματα για 1-2 ώρες ή μέχρι να διπλασιάσει τον όγκο της.
          Πριν και μετά την άνοδο της ζύμης 

          Πριν και μετά την άνοδο.



          Πως θα δημιουργήσουμε ένα ζεστό περιβάλλον για να ενεργοποιηθείη μαγια μας :
          1.  Σε φούρνο μικροκυμάτων τοποθετούμε ένα μπολ με νερό που πρωτα το έχουμε βράσει,τοποθετούμε αμέσως το μπολ με την ζύμη μας,κλείνουμε αμέσως την πόρτα,ο φούρνους αμέσως σε 1-2 λεπτά θα γίνει ζεστός και κατάλληλος να διπλασιαστεί η ζυμη μας .
          2. Στο φούρνο της κουζίνας :Ζεσταίνουμε το φούρνο μας στους 30-40 βαθμούς, Προθερμαίνουμε για λίγα λεπτά,τον μηδενίζουμε.Αν είναι πολύ ζεστός ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου για λίγο και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς. Θα πρέπει να έιναι  ελαφρώς ζεστός,γιατί αν είναι πολύ υψηλή η θερμοκρασία του στο σημείο αυτό θα σκοτώσουν την μαγιά. Αφήνουμε την ζύμη μας να ξεκοραστεί-διπλασιάσει τον όγκο της. 
          Ανάλογα με την συνταγή μας ,η ζύμη μπορεί να χρειαστεί και δεύτερο φούσκωμα, αφού δηλαδή φουσκώσει,την αδειάζουμε σε λαδωμένο ή αλευρωμένο πάγκο την πατάμε να χάσει τον όγκο της και της δίνουμε παλι το σχήμα λείας μπάλας και την βάζουμε παλι στο ζεστό φούρνο μας να ξαναδιπλασιάσει τον όγκο της.
          Στη συνέχεια προχωράμε και φτιάχνουμε το ψωμάκι μας .

          Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η καλή ποιότητα της μαγιάς, το καλό ζύμωμα και τέλος το ζεστό περιβάλλον που θα φουσκώσει η ζύμη μας θα μας δώσουν ένα υπέροχο ψωμάκι. 

          Έχω δοκιμάσει να προχωρήσω στην συνταγή για ψωμάκι χωρίς να ενεργοποιήσω την μαγιά, το αποτέλεσμα ήταν το αναμενόμενο, ζυμώνω όμως πάντα  στο ζυμωτήριο -αρτοπαρασκευστη ,προσθέτω ολα τα υλικά και προχωράω στο ζύμωμα και στην συνέχεια προχωράω στο φούσκωμα.




          Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με  ζυμαράκι να περνάτε καλά .   
            
          Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές

          Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022

          ΜΠΙΣΚΟΤΑ COOKIES ΜΕ ΚΑΡΥΔΙΑ

           


          Ο χειμώνας είναι εποχή του χρόνου που μου αρέσει,μπορεί να είναι κρύος,  μπορεί να είναι μελαγχολικός. Ο χειμώνας μπορεί να είναι μακρύς και για πολλούς είναι βαρετός και μονότονος. Αλλά ο χειμώνας εμένα μου αρέσει πολύ .....μου αρέσει έξω να έχει κρύο και εγώ να μπαίνω στην κουζίνα μου και να ετοιμάζω διάφορες  "ζυμαροκατασκευες".Ο χειμώνας έχει για μένα τα καλύτερα και πιο νόστιμα φρούτα, πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια ,μήλα είναι γεμάτος από εσπεριδοειδή!
          Ακριβώς όλα αυτά,τα εσπεριδοειδή τα αγαπώ και προσπαθώ να αγοράζω πάντα φρέσκα από την λαϊκή της γειτονιάς μου,τα πορτοκάλια είναι από τα πιο αγαπημένα μου εσπεριδοειδή,αυτό το χαρακτηριστικό άρωμα που μου έρχετε όταν το κόβω,όλα αυτά τα αρώματα .. 
          Σήμερα θα φτιάξουμε μπισκότα χυμό, ξύσμα πορτοκαλιού και στην συνέχεια θα σας δώσω και συνταγή με μανταρίνια .Τα υλικά που χρησιμοποίησα εκχύλισμα αμυγδάλου είναι ένα από τα καλύτερα υλικά για αυτά τα μπισκότα,αν είναι δύσκολο να το βρείτε χρησιμοποιήστε βανίλια
          Το πορτοκαλί από το οποίο θα πάρουμε το χυμό και το ξύσμα 
          Βούτυρο μόνο ζωικό και όχι μαργαρίνη γιατί δεν θα έχουμε το αναμενόμενο αποτέλεσμα 
          Αλεύρι να είστε ακριβείς στις ποσότητες και τον τρόπο μετρήσεις
           Ζάχαρη πρέπει να λιώσει καλά .
          Δείτε Μπισκότα-cookiesμε φιστίκια αιγίνης και σοκολάτα υπέροχα και νόστιμα  
          Δείτε  εδώ  θα σας βοηθήσει για τα τρόπο μετρήσεις των υλικών μας ...

           Μπισκοτάκια cookies με υπέροχο άρωμα πορτοκαλιού ..γεμάτο ξύσμα .άρωμα βουτύρου και απαλά στο κέντρο με τραγανή την άκρη ....που φτιάξαμε τις γιορτές των Χριστουγέννων 🎄🧑‍🎄 για να τα απολαμβάνουμε με το καφέ μας η το τσάι μας.

          ΥΛΙΚΑ:

          170 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου 

          60γρ καστανή ζάχαρη 

          60 γρ ζάχαρη κρυσταλλική 

          1 μεγάλο αυγό σε θερμοκρασία δωματίου

          1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας ή δύο βανίλιες _ζάχαρη 

          1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα 

          1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι 

          3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις περίπου ανάλογα το αυγό μας (420 γρ )

          Ξύσμα από ένα πορτοκάλι 🍊

          2 κουταλιές της σούπας χυμό 🍊 φρέσκο (30 ml)

          100 γρ καρύδια τριμμένα 

          1κουταλιά σούπας ποτό πορτοκάλι 🍊 ή κονιάκ (15ml)

          Καστανή ακατέργαστη ζάχαρη για να ρολάρουμε τα μπισκότα στο τέλος. 

          250 γρ κουβερτούρα υγεία για το τέλος και λίγα καρύδια ακόμα για το τέλος. 

          ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

          • Σε ένα μεγάλο μπολ χρησιμοποιώντας ένα σύρμα  ή με μίξερ χειρός , χτυπάμε το βούτυρο για 1 λεπτό σε μεσαία ταχύτητα μέχρι να είναι τελείως λείο και κρεμώδες. Προσθέτουμε την κρυσταλλική και  καστανή ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα  στη μεσαία υψηλή ταχύτητα μέχρι να γίνει αμμώδης-κρεμώδης. προσθέτουμε το αυγό και τη βανίλια και το ξύσμα ,τον χυμό πορτοκάλι  και σε υψηλή ταχύτητα συνεχίζουμε να χτυπάμε . Καθαρίζουμε τις πλευρές και το κάτω μέρος του μπολ με μια μαρίζ και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν πλήρως τα υλικά μας .
          • Σε ένα ξεχωριστό μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι, την κανέλα και προσθέτουμε  και το αλάτι μέχρι να ενωθούν. Σε χαμηλή ταχύτητα  προσθέτουμε και ανακατεύουμε αργά στα υγρά συστατικά μέχρι να ομογενοποιηθούν . Η ζύμη του μπισκότου θα είναι παχιά και ελαφρώς κολλώδης . Γυρίζουμε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και με αλευρωμένα χέρια, διαιρούμε σε δύο κομμάτια, Σχηματίζουμε  κάθε μισό κομμάτι  ένα ρολό.
          •  Εμάς μας ξέφυγαν λίγο τα ρολά  μας έγιναν λίγο πολύγωνα  και όχι στρογγυλά  όπως  έπρεπε ..τα δημιούργησαν οι μικρές-βοηθοί με τα χεράκια  τους . Τυλίγουμε προσεκτικά τα ρολά  σε πλαστικό περιτύλιγμα και τα  βάζουμε  στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες και έως 2 ημέρες. Η ψύξη είναι υποχρεωτική για αυτή τη ζύμη μπισκότων. Πάντα την ετοιμάζω  τη νύχτα και την επόμενη μέρα τα  ψήνω 
          • Προθερμάνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς. Βάζουμε σε ένα ταψί αντικολλητικό χαρτί  .Αφήνουμε στην άκρη .
          • Αφαιρούμε τα ρολά από το ψυγείο. Κόβουμε κάθε ρολό σε 12 εξίσου παχιά μπισκότα 1 με 1-1/2 εκατ και τοποθετούμε τα μπισκότα σε αντικολλητικό χαρτί 2-3 εκατ  μεταξύ τους. .
          •  Ψήνουμε τα μπισκότα για 12-14 λεπτά ή μέχρι να καφέ γύρω από τις άκρες. Αφήνουμε να κρυώσει για 5 λεπτά στο φύλλο μπισκότων και στη συνέχεια,μεταφέρουμε  στη σχάρα ψύξης για να κρυώσουν  εντελώς και τα βουτάμε στη λιωμένη σοκολάτα και τα πασπαλίζουμε με λίγα τριμμένα  καρύδια και αν θέλουμε από πάνω βάζουμε λίγο ξύσμα πορτοκάλιτο οποίο το έχουμε αποξηράνει για σούπερ άρωμα .Εγώ δεν είχα αλλά πορτοκάλια 🍊 για να ετοιμάσω ξύσμα και να τα πασπαλίσω .



          Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .      Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδαFacebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές