Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022

Cookies Λεμόνι με σοκολάτα

  Είναι απογευματάκι τα παιδιά  θέλουν  να  φάνε κάτι με   σοκολατίτσα.. " μαμά έχουμε άλλα  μπισκοτάκια με σοκολάτα  ή  τελείωσαν ?"
"Θα φτιάξουμε μαζί κοριτσάκια   μου ..αλλά και τα πορτοκάλια   μας  τελείωσαν, έχουμε όμως πολλά λεμόνια.."
Θυμάμαι πως είχα αποθηκεύση  μια συνταγή  Cookies  λεμόνι της φίλης Elenis Cooking από το  facebook  εδώ  είναι υπέροχη η  συνταγή της  .... πάμε να  τα φτιάξουμε λοιπόν  


ΥΛΙΚΑ για 20-22 κομμάτια:
200γρ. μαργαρίνη soft ή βούτυρο soft (εγώ έβαλα 60 γρ βουτυρο  και  140  ml λάδι)
90 γρ ζάχαρη καστανή 
Ξύσμα ενός λεμονιού  
2-3 κουταλιές σούπας χυμό λεμόνι  1 /2 κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/2 κουταλάκι γλυκού σόδα
1 βανίλια  με άρωμα λεμόνι    
150 -170  γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
και μισή κούπα φυστίκια αιγίνης και αμύγδαλα 
μισή  κούπα τριμένη σοκολάτα  σε νιφάδες
Επιπλέον:
Ζάχαρη για το τύλιγμα των μπισκότων

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
1. Σε ένα μπολ χτυπάμε το βούτυρο ή μαργαρίνη με τη ζάχαρη για 6-7 λεπτά. Προσθέτουμε το ξύσμα και το χυμό λεμόνι. Στη συνέχεια το αλέυρι με το μπέικιν πάουντερ. Η ζύμη μας δε θα πλάθεται θα κολλάει.
2. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος σε ένα ταψί. Τοποθετούμε τη ζάχαρη για το ρολάρισμα σε ένα μπολάκι. Με ένα κουτάλι της σούπας ή καλύτερα αν έχετε κουτάλι παγωτού, παίρνουμε ποσότητες από τη ζύμη (περίπου όπως ένα καρύδι) και ρολάρουμε μέσα τη ζάχαρη. Τοποθετούμε τα κομμάτια ζύμης σε απόσταση μεταξύ τους γιατί κατά τη διάρκεια του ψησίματος θα απλώσουν.
3. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 190Ο για 10-12 λεπτά περίπου.

 
 

Ως την επόμενη  φορά  που  θα ετοιμάσουμε μια συνταγή  με  ζυμαράκι να περνάτε  καλά .
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές.

Τρίτη 8 Μαρτίου 2022

ΖΕΒΡΑ ΚΕΙΚ ΜΕ ΚΕΦΙΡ




 Άλλη μια συνταγή κέικ ζέβρα με κεφίρ. Φτιάξαμε πριν καιρό μια άλλη συνταγή Κέικ ζέβρα με χυμό πορτοκάλι 
Σας έχω πει πόσο πολύ το αγαπώ αυτό το γαλακτομικό προϊόν . Ελπίζω να το αγαπήσετε και εσείς ..
ΥΛΙΚΑ:
  •  4 αυγά μεγάλα
  • 150 ml καλαμποκέλαιο 
  • 1-1/2 κούπες ζάχαρη όχι γεμάτες (300 γρ)
  • 400 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •  220 ml κεφίρ ή γάλα αν δεν έχετε 
  • λίγο ξύσμα πορτοκαλιού,
  • 3 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ (20 γρ )
  • 1 βανίλια-ζάχαρη με άρωμα  πορτοκάλι  
  • 1/4 κουταλάκι αλάτι
 Για  τη  σοκολάτα
  • κουταλιές της σούπας κοφτές 3_4 σκόνη κακάο
  • 4-5 κουταλιές γάλα  γάλα
  • 1 κουταλιά της σούπας (15 g) ζάχαρη.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ  :

  1. Αρχικά θα λαδώσουμε μια φόρμα ή ταψί 22-24 cm για κέικ και στον πάτο θα βάλουμε λαδόκολλα.Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς  Κελσίου 
  2.  Kοσκινίζουμε το αλεύρι μας σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε ελαφρά μαζί όλα τα ξηρά συστατικά μας,το αλεύρι,το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ. Αφήνουμε στην άκρη.
  3. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε τη σκόνη κακάο με το γάλα και1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη και το κάνουμε  μια κρέμα σοκολάτας .  
  4. Ανακατεύουμε το λάδι με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει κρεμώδες. Προσθέτουμε τα αυγά, ένα κάθε φορά και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενσωματωθούν. Προσθέτουμε και την βανίλια.  
  5. Με το μίξερ σε χαμηλή,  προσθέτουμε σταδιακά το  κεφίρ και το αλεύρι λίγο λίγο  εναλλάξ, σταματάμε το μίξερ και ανακατεύουμε με μια μαριζ να ενσωματωθεί το αλεύρι 
  6. Παίρνουμε το μισό από το  μείγμα μας και προσθέτουμε  την κρέμα σοκολάτας και τα ανακατεύουμε να  ενσωματωθούν.
  7. Παίρνουμε από το λευκό μείγμα μια κουταλιά και ρίχνουμε στην φόρμα μας και αυτό θα απλώνει μόνο του (δεν το βοηθάμε εμείς καθόλου να απλώσει .. το κάνει αυτό μόνο του )πάντα στο ένα άκρο της φόρμα. 
  8. Παίρνουμε μετά μια κουταλιά  από το μίγμα κακάο και το ρίχνουμε πάνω από το λευκό στο κέντρο πάλι.Περιμένουμε λίγο να απλώσει.Αυτό θα συνεχίζουμε να κάνουμε μέχρι να τελειώσουν και τα 2 μίγματα μας με ηρεμία και χωρίς βιασύνη.
  9. Ψήνουμε για 50-60 λεπτά και κάνουμε το πείραμα με την οδοντογλυφίδα δηλαδή βουτάμε την οδοντογλυφίδα στο κέντρο και πρέπει να  βγαίνει καθαρή,τότε είναι έτοιμο.
  10. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για 5 λεπτά σε σχάρα να κρυώσει  και το γυρίζουμε ανάποδα την φόρμα σε μια πιατέλα,σκεπάζουμε με υγρή καθαρή πετσέτα,αυτό θα υδρώσει και θα γλυστρίσει 
  11. Σερβίρουμε όπως είναι ή το γαρνίρουμε με γλάσο σοκολάτας.

Καλή απόλαυση και Καλή επιτυχία  !!!

Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές .


Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022

ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΙΑΣ ΞΕΣΚΕΠΑΣΤΗ




Άλλη μια πίτα που έφτιαξα για την Κυριακή της αποκριάς ..
μια γαλατόπιτα με σιμιγδάλι και λίγο Κορν φλάουρ για περισσότερη γεύση και άρωμα ..με 4 φύλλα .Ενδιάμεσα τους έχω προσθέσει κανέλα ,καρύδια και λίγη ζάχαρη ..να καραμελώσουν τα φύλλα .

Η ζύμη που χρησιμοποίησα είναι από την τελευταία φορά που έφτιαξα γαλατοπιτα .Γαλατόπιτα γλύκισμα .Την είχα στο ψυγείο στην κατάψυξη αποθηκευμένη .Την έβγαλα από το πρωί στη συντήρηση και μέχρι το απόγευμα είχαν ξεπαγώσει τα 4 κομμάτια ζύμης . Ετοίμασα και την κρέμα και μέσα σε 30' είχα έτοιμη την πιο νόστιμη γαλατοπιτα. 

Πάμε να σας δώσω πιο πολλές λεπτομέρειες ..

ΥΛΙΚΑ:

  • ΥΛΙΚΑ:
    Για τα 8 χωριάτικα σπιτικά φύλλα με τσίπουρο  γλυκάνισου 
      700 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
          4_5 κουταλιές σούπας λάδι
            1 κουταλια της σούπας τσίπουρο με γλυκάνισο ή τσικουδιά ή ξύδι ή λεμόνι .
              1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι 
                350 ml χλιαρό νερό (τα υγρα πρέπει να είναι σε ποσοτητα τα μισά από τα στερεα,βέβαια παίζει ρόλο και το αλευρι που θα χρησιμοποιησουμε )
                  1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη .
                • Αν σαν μείνει ζύμη ..εμένα πάντα μου μένει την αποθηκεύω σε σακούλα καλά κλεισμένη ζιπ-λοκ και στην κατάψυξη.  Όταν το χρειαστώ βγάζω την σακούλα με την παγωμένη ζύμη στην συντήρηση από την προηγούμενη μερα .. μοιράζω την ζύμη μου σε ισόποσα κομματια και ανοίγω φύλλο για την πίτα μου. ..

                  Για την κρέμα:

                  • 1 και 1/2 λίτρο αγελάδινό γάλα φρέσκο
                  • 2 αυγά
                  • 2 βανίλιες 
                  • 8-9 κουταλιές σούπας ζάχαρη ή λιγότερη ανάλογα τα γούστα μας 
                  • 14 κουταλιές σούπας σιμιγδάλι ψιλό ( 210γρ )( 1 κουταλιά =15γρ )
                  • 4 κουταλιές σούπας γεμάτες κορν-φλάουρ ( μου αρέσει το άρωμά του στην κρέμα η μαμά μου δεν το έβαζε έβαζε μόνο ολη την ποσότητα  σιμιγδάλι ψιλό )
                  •  2 κουταλιές της σούπας βούτυρο (40 γρ ) βούτυρο 
                  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού καλή αλάτι
                  • Ξύσμα από λεμόνι 🍋
                • Για την γέμιση των φύλλων:
                  • 2 -3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη για πασπάλισμα 
                  • 2 κουταλιές της σούπας κανέλα
                  • 1/2 κούπα μπαγιάτικο ψωμάκι τριμμένο
                  •  1/2 κούπα καρύδι τριμμένο στο μουλτι
                  • ελαιόλαδο για το ράντισμα των φύλλων
                ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
                  • Για την κρέμα, βάζουμε σε μία κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά το γάλα να ζεσταθεί με την ζάχαρη.
                  • Ανακατεύουμε σε ένα άλλο μπολ το σιμιγδάλι και το κορν-φλάουρ και το αλάτι,τα προσθέτουμε σαν βροχή στο ζεστό  γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει.Την κρέμα την θέλω πιο ρευστή,με το ψήσιμο έρχεται και δένει τόσο όσο ...
                  • Όταν πήξει η κρέμα μας την κατεβάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε λίγο να κρυώσει,στην συνέχεια  προσθέτουμε το βούτυρο,τις βανίλιες και τα αυγά και απλά ανακατεύουμε καλά,ξανά βάζουμε την κατσαρόλα στο σβηστό ζεστό μάτι και την αφήνουμε αλλά 2_3 λεπτά ακόμα ..θέλουμε ημέρα κρέμα να μην είναι πολύ δεμένη να είναι σαν βελούδο ..λεία όσο πιο ρευστή η κρέμα τόσο πιο αφρατη θα είναι η κρέμα όταν ψηθεί 
                  • Λαδώνουμε το ταψάκι μας και βάζουμε τα 3 φύλλα ραντίζοντας το καθένα με λάδι,μεγάλα που θα βγαίνουν από το ταψί μας.   Μόνο το τέταρτο θα το φτιάξουμε ίσο με το ταψί ...
                  • Στο τρίτο φύλλο προσθέτουμε το μπαγιάτικο τριμμένο ψωμάκι, την κανέλα,την ζάχαρη και τα τριμμένα καρύδια.
                  • Μετά προσθέτουμε ένα ακόμα φύλλο και προσθέτουμε την κρέμα μας ..Γυρίζουμε τα φύλλα προς τα μέσα σε κόθρο και σε ένα μπολ διαλύουμε ένα αυγό με μια κουταλιά γάλα και με το πινέλο βουρτσίζουμε όλη την κρέμα και την πασπαλιζουμε με λίγη ζάχαρη .
                  • Ψήνουμε στους 180 για μια περίπου ώρα. 'Όταν πάρουν τα φύλλα, η πίτα είναι έτοιμη.
                  • Λίγα μυστικά ακόμα:
                  • Η κρέμα αυτή θέλει καλό ανακάτεμα όταν τη φτιάχνουμε και σε χαμηλή φωτιά.
                  • Μπορεί να χρειαστεί και λιγότερο από μια ώρα ψήσιμο ανάλογα το φούρνο μας πόσο δυνατός είναι.Ψήνω την πίτα σε πάνω και κάτω αντιστάσεις,στους 200 βαθμούς μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα,έπειτα κατεβάζω στους 170 βαθμούς και συνεχίζω το ψήσιμο.Στα τελευταία 10 λεπτά κατεβάζω στο πιο χαμηλό σημείο του φούρνου και βάζω μόνο την κάτω αντίσταση,θέλω να ψηθεί πιο πολύ το κάτω φύλλο της πίτας μου να φύγουν τα τοίχον υγρά ... Αυτό το κάνω σε όλες μου τις πίτες .Σβήνω τον φούρνο και αφήνω την πίτα μου αλλά 10 λεπτά ακόμα ..και όταν αρχίσει να κρυώνει ο φούρνος την βγάζω και την αφήνω πάνω σε σχάρα,να κρυώσει..λόγου τις κρέμας πολλές φορές χάνει το τραγανό του το φύλλο κάτω στο ταψί λόγου των υδρατμών ..
                  • Και για περισσότερο άρωμα μπορούμε να ρίξουμε στην κρέμα μας λίγο ξύσμα απο ακέρωτο λεμόνι!!!
                  • Μπορείτε αν δεν σας αρέσουν τα υλικά της γέμισης των φύλλων να μην τα προσθέσετε .Η ζάχαρη ανάμεσα στα φύλλα θα καραμελωσει τα φύλλα μας .. Βάλτε μπόλικο λάδι στο φύλλο.με την γεμίση,θα βοηθήσει να ψηθεί το φύλλο και να γίνει κριτσανιστο. 
                  • Το ταψί που χρησιμοποίησα είναι 38-40 εκατ εσείς ανάλογα με το ταψί προσθέστε ή αφαιρέστε δόση .
                Καλή σαρακοστή 

                Καλή απόλαυση και Καλή επιτυχία  !!!

                Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   
                Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συντ

                Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022

                ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΑΦΡΑΤΗ ΜΕ ΚΕΦΙΡ




                Την ιδέα για την συνταγή την πήρα από τη υπέροχη συνταγή Εύκολα τυροπιτάκια ..έκανα μερικες μόνο  αλλαγές στα υλικά .

                Έφτιαξα σήμερα μια αφράτη  τυρόπιτα για το πρωινό μας.. για το βραδυνό μας ..που θα την συνοδέψουμε με μια σαλάτα.Δεν είχα αρκετό γιαούρτι όμως,  κάποιο ποντικάκι χθες μου έφαγε σχεδόν όλο το γιαούρτι ...όμως εγώ βρηκα την λύση , πρόσθεσα το κεφίρ αυτό το υπέροχο προϊόν  .

                 ΥΛΙΚΑ:

                1 κούπα κεφίρ (250ml) σε θερμοκρασία δωματίου 
                1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
                2 αυγά μέτρια 
                1/3 κούπας λάδι (85 ml)
                1/3 κούπας γιαούρτι με πέτσα πρόβειο  
                1/3 κούπας γάλα (85 ml)
                1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
                250-300 γρ τυρί φέτα τριμμένη
                50 γρ κίτρινα τυριά τριμμένα 
                100 γρ κεφαλογραβιέρα τριμμένη
                340 γρ αλεύρι για όλες της χρήσεις
                (Μπορούμε να βάλουμε και μισό αλεύρι κίτρινο σταρένιο )
                1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
                Πιπέρι άσπρο 
                λίγη πάπρικα (προαιρετικά)
                Σουσάμι
                Λίγο γάλα για το τέλος

                ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
                • Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς .
                • Σε ένα μπόλ βάζουμε το γιαούρτι και την σόδα να σβήσει. Προσθέτουμε τα αυγά,το λάδι,το κεφίρ ,το αλάτι και το πιπέρι ,ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη .Τέλος ρίχνουμε το κοσκινισμένο αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και προσθετουμε εναλλάξ τη φέτα με τα τυριά μας . Ανακατεύουμε με μια μαρίζ η ζύμη τώρα, είναι αρκετά υγρή και κολλώδες.
                • Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ 26 χ33  με βούτυρο η λάδι ή βάζουμε λαδόκολλα ,προσθέτουμε το μίγμα ,με μια μαρίζ κάνουν το μίγμα μας λείο .Προσθέτουμε λίγη ακόμα φέτα τριμμένη με τα χέρια μας πάνω στην ζύμη και πασπαλίζουμε λίγο σουσάμι ..(εγώ ξέχασα να το πασπαλίσω προσοχή μην το ξεχάσετε και εσείς.  )
                • Ψήνουμε 30 λεπτά μέχρι να ροδίσει περίπου στους 170 βαθμούς να πάρει ένα χρυσο χρώμα και να γίνει τραγανή ....κάνουμε και την δικιά μη με το μαχαίρι ..αν βγει καθαρό είναι έτοιμη ...εγώ πάντα σβήνω την κουζίνα μου στα 25 λεπτά και αφήνω την πίτα μου μέσα στο φούρνο ..για άλλα 5_10 λεπτά .



                Ως  την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε  μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .
                  

                Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις νέες συνταγές ..

                Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022

                ΑΦΡΑΤΟ ΠΛΕΧΤΟ ΨΩΜΑΚΙ



                Πριν καιρό φτιάξαμε ένα υπέροχο ψωμάκι, με γάλα .Ψωμάκι Πλεξουδα brioche με βούτυρο  που στα υλικά του είναι ίδιο μόνο έχει γάλα  τρώγετε με μαρμελάδα, μέλι ότι πρέπει για το πρωινό  της οικογένειας.  Αυτη την φορά το φτιάξαμε με νερό.Απλό οικονομικό και πολύ νόστιμο .
                Πάμε να το φτιάξουμε παρέα...


                ΥΛΙΚΑ:
                • 1 φλιτζάνι ζεστό νερό (250  ml )
                • 1 φακελάκι ξερή μαγιά ή 20-25 γρ νωπή μαγιά
                • ¼ φλιτζάνι λάδι ελαφρύ (60 ml)
                • 1κουταλιά της σούπας βούτυρο 
                • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
                • 1 κουταλιά της σούπας μέλι όχι γεμάτη  ( εμείς βάλαμε 2 κουταλιές έχει μια πιο γλυκειά γεύση το ψωμάκι μας ) και μια πρέζα ζάχαρη για το φούσκωμα-ενεργοποίηση  της μαγιάς μας 
                • 2 μέτρια αυγά
                • 500-550  γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις ανάλογα το αλεύρι μας (εγώ χρειάστηκα και τα 50 γρ  τα αυγά μου ήταν μεγάλα ..
                • 1 αυγό με μια-δύο κουταλιές της σούπας νερό  για το τέλος 
                • σουσάμι  και λιναρόσπορο για το τέλος .
                ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
                • Λόγω έλλειψης χρόνου,έκανα τη ζύμη στον  αρτοπαρασκευστή όπως πάντα τον  εμπιστεύομαι απόλυτα  για  το  ζύμωμα πολύ περισσότερο από  τα  χεράκια μου.
                • Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά με τα 250ml χλιαρό νερό  και 2 κουταλιές αλεύρι και μια πρέζα ζάχαρη ,αφήνουμε για 15 λεπτά  να  ενεργήσει η μαγιά
                • Βάζουμε στο κάδο του τα υπόλοιπα υλικά  το ,το μέλι ,την  μαγιά στη συνέχεια προσθέτουμε  και τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου ,το λάδι ,το κοσκινισμένο αλεύρι λίγο-λίγο και αφήνουμε  για το τέλος το  μισό φλιτζάνι, βάζουμε  τον αρτοπαρασκευστή  σε  πρόγραμμα  ζυμώματα τος και  προσθέτουμε και το αλάτι και υπόλοιπο  αλεύρι και έχουμε μια πολύ αφράτη και μαλακιά και απαλή ζύμη που κολλάει ελαφρώς στα χέρια μας ,προσθέτουμε και μια κουταλιά λιωμένο βούτυρο και συνεχίζουμε το ζύμωμα 
                •  Στον  αρτοπαρασκευαστή μου το  πρόγραμμα  για  ζύμωμα διαρκεί 15 λεπτά και το ζυμωνω δύο φορές σύνολο 30 λεπτά . 
                •  Αν το ζυμώσουμε με τα χέρια μας η διαδικασία είναι η εξής: Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά με τα 250ml νερό μια πρέζα ζάχαρη και 2 κουταλιές αλεύρι .αφήνουμε για 15 λεπτά να ενεργήσει η  μαγιά και στην συνέχεια προσθέτουμε το μέλι και τα αυγά και ανακατεύουμε και σταδιακά προσθέτουμε το  κοσκινισμένο αλεύρι με το αλάτι και ζυμώνουμε, και στο  τέλος το λιωμένο βούτυρο και ζυμώνουμε  όσο  πιο  πολύ ώρα μπορούμε και αντέχουν φυσικά τα χεράκια μας .
                • Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 σχεδόν ώρα σε ζεστό μέρος ή σε φούρνο  που τον  έχουμε ανάψει στους 40-50 βαθμούς για 15 λεπτά και  έχουμε σβήσει  ..Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6  κομμάτια από περίπου  140 _150 γραμμάρια το καθένα.Της δίνουμε σχήμα με τα χέρια- παλάμες κουνώντας την κυκλικά πάνω  κόβουμε το κάθε κομμάτι σε 4 κομμάτια ,τα κάνουμε κορδόνια και στην συνέχεια τα δίνουμε το σχήμα που φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες και τα βάζουμε σε ταψί για  ψήσιμο μόνο με χαρτί ψησίματος .
                • Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200 βαθμούς .
                • Αφήνουμε την ζύμη μας να ξεκουραστεί για 30 λεπτά. Και με ένα αυγό διαλυμένο με  λίγο νεράκι αλείφουμε με ένα πινέλο την ζύμη μας και την πασπαλιζουμε με λίγο σουσάμι και λιναρόσπορο ,ότι έχουμε .. .
                • Ψήνουμε στους 170 για 5 λεπτά να πάρουν λίγο χρώμα ..και μόλις πάρουν το κατεβάζουμε στους 160 βαθμούς και ψήνουμε για 15_20 λεπτά ανάλογα το μέγεθος της ζύμης μας .







                Μείνετε συντονισμένοι.................
                Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά.
                Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  
                 Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές!

                Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022

                ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ ΓΛΥΚΙΣΜΑ





                Γαλατόπιτα ...τι να πω γιά  αυτή την πίτα.. έγκυος στην δεύτερη μου κόρη ..στο μακρινό Βέλγιο,στην πόλη Μονς . Μιλούσα στο τηλέφωνο με την μαμά μου...," Μαμά ξέρεις τι μου λείπει πιο πολύ..τόσο μακριά που είμαι... ?" "Τι κορίτσι μου μου λέει " Η Γαλατοπιτα σου βρε μάνουλα  μου μου λείπει ". Τι να κάνω? Θέλεις να σου φτιάξω μια και να σου την στείλω με το αεροπλάνο?".... Ανέβασα τα μανίκια μου ..πήρα αλεύρι ..και ευτυχώς είχα πάρει μαζί μου τον πλάστη μου ...λίγο γάλα.....και κάθησα και άνοιξα φύλλο έγκυος  4_5 μήνων ...σήμερα 12 χρόνια  την φτιάχνω σχεδόν μια κάθε μήνα..

                 Αυτη την πίτα μας την έφτιαχνε η μαμά μου τις ημέρες του Πάσχα και ειδικά το μεγάλο Σάββατο .. μοσχοβολούσε το σπίτι απο το υπέροχα αγνά υλικά ..που έβρισκε στο χωριό που μεγάλωσα !!

                Περιμέναμε τα παιδάκια πάνω από το ταψί της φρεσκοψημένης γαλατόπιτας να γευτούμε τη  νοστιμιά και την μυρωδιά από φρέσκο πρόβειο ή αγελαδινό γάλα και φρέσκα χωριάτικα αυγούλακια Έμαθα να τη φτιάχνω και εγώ και προσπαθώ να προσεγγίσω την  υπέροχη γεύση της και το άρωμα  της. 
                 Υπέροχα παιδικά χρόνια στο χωριό  ! Μας την έφτιαχνε επίσης και την  Κυριακή της Αποκριάς..  συνεχίζω ακόμα και εγώ στο σπίτι μου να φτιάχνω τέτοιες αναμνήσεις..σαν τις δικές μου ......

                • ΥΛΙΚΑ:
                  Για τα 8 χωριάτικα σπιτικά φύλλα με τσίπουρο  γλυκάνισου 
                    700 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
                        4_5 κουταλιές σούπας λάδι
                          1 κουταλια της σούπας τσίπουρο με γλυκάνισο 
                            1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι 
                              350 ml χλιαρό νερό (τα υγρα πρέπει να ειναι σε ποσοτητα τα μισα από τα στερεα , βέβαια παίζει ρόλο και το αλευρι που θα χρησιμοποιησουμε )
                                1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη .
                              • Αν σαν μείνει ζύμη ..εμένα πάντα μου μένει την αποθηκεύω σε σακούλα καλά κλεισμένη ζιπ-λοκ και στην κατάψυξη.  Όταν το χρειαστώ βγάζω την σακούλα με την παγωμένη ζύμη στην συντήρηση από την προηγούμενη μερα .. μοιράζω την ζύμη μου σε ισόποσα κομματια και ανοίγω φύλλο για την πίτα μου. ..
                              Για την κρέμα:

                              • 1 και 1/2 λίτρο αγελάδινό γάλα φρέσκο
                              • 2 αυγά
                              • 2 βανίλιες 
                              • 8 _9 κουταλιές σούπας  ζάχαρη ή λιγότερη ανάλογα τα γούστα μας 
                              • 14 κουταλιές σούπας σιμιγδάλι ψιλό ( 210γρ )( 1 κουταλιά =15γρ )
                              • 4 κουταλιές σούπας  γεμάτες κορν-φλάουρ ( μου αρέσει το άρωμά του στην κρέμα η μαμά μου δεν το έβαζε έβαζε μόνοολη την ποσότητα  σιμιγδάλι ψιλό )
                              •  2 κουταλιές της σούπας βούτυρο (40 γρ ) βούτυρο 
                              • 1/4 κουταλάκι του γλυκού καλή αλάτι
                              • Ξύσμα από λεμόνι 🍋
                              • Για την γέμιση των φύλλων:

                              • 2 _3 κουταλιές της σούπας  ζάχαρη για πασπάλισμα 
                              • 2 κουταλιές της σούπας  κανέλα
                              • 1/2 κούπα μπαγιάτικο ψωμάκι τριμμένο.(εγώ έβαλα τριμμένο μπαγιάτικο τσουρέκι  η γαλατοπιτα έγινε όλο αρώματα )
                              • 1/2 κούπα καρύδι τριμμένο στο μουλτι
                              • ελαιόλαδο για το ράντισμα των φύλλων
                              ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
                                • Για την κρέμα, βάζουμε σε μία κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά το γάλα να ζεσταθεί με την ζάχαρη .Ανακατεύουμε σε ένα άλλο μπολ το σιμιγδάλι και το κορν- φλάουρ και το αλάτι ,τα προσθέτουμε σαν βροχή στο ζεστό γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει. Την κρέμα την θέλω πιο ρευστή ,με το ψήσιμο έρχεται και δένει τόσο όσο ...
                                  • Όταν πήξει η κρέμα μας την κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο,τις βανίλιες και τα αυγά και απλά ανακατεύουμε καλά,ξανά βάζουμε την κατσαρόλα στο σβηστό ζεστό μάτι και την αφήνουμε αλλά 2_3 λεπτά ακόμα ..θέλουμε  ημέρα κρέμα να μην είναι πολύ δεμένη να είναι σαν βελούδο ..λεία όσο πιο ρευστή η κρέμα τόσο πιο αφρατη θα είναι η κρέμα όταν ψηθεί 
                                    • Λαδώνουμε το ταψάκι μας και βάζουμε τα 3 φύλλα ραντίζοντας το καθένα με λάδι.
                                      • Στο τρίτο φύλλο προσθέτουμε το μπαγιάτικο τριμμένο ψωμάκι, την κανέλα,την ζάχαρη και τα τριμμένα καρύδια.
                                        • Μετά προσθέτουμε ένα ακόμα φύλλο και προσθέτουμε την κρέμα και ξανά τα 2 άλλα φύλλα (ραντίζοντας τα με λάδι) στην συνέχεια πάλι προσθέτουμε το μπαγιάτικο τριμμένο ψωμάκι, την κανέλα, την ζάχαρη και τα τριμμένα καρύδια και μετά ξανά πάλι τα άλλα 2 φύλλα (ραντίζοντας τα με λάδι).
                                          • Αν θέλουμε στο σημείο αυτό χαράζουμε την πίτα μόνο το πάνω φύλλο και την βρέχουμε με λίγο νεράκι και μετά ρίχνουμε και σουσάμι.
                                            • Ψήνουμε στους 180 για μια περίπου ώρα. 'Όταν πάρουν τα φύλλα, η πίτα είναι έτοιμη.

                                              Λίγα μυστικά ακόμα:

                                                • Η κρέμα αυτή θέλει καλό ανακάτεμα όταν τη φτιάχνουμε και σε χαμηλή φωτιά.
                                                • Μπορεί να χρειαστεί και λιγότερο από μια ώρα ψήσιμο ανάλογα το φούρνο μας πόσο δυνατός είναι.Ψήνω την πίτα σε πάνω και κάτω αντιστάσεις,στους 200 βαθμούς μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα,έπειτα κατεβάζω στους 170 βαθμούς και συνεχίζω το ψήσιμο.Στα τελευταία 10 λεπτά κατεβάζω στο πιο χαμηλό σημείο του φούρνου και βάζω μόνο την κάτω αντίσταση,θέλω να ψηθεί πιο πολύ το κάτω φύλλο της πίτας μου να φύγουν τα τοίχον υγρά ... Αυτό το κάνω σε όλες μου τις πίτες .Σβήνω τον φούρνο και αφήνω την πίτα μου αλλά 10 λεπτά ακόμα ..και όταν αρχίσει να κρυώνει ο φούρνος την βγάζω και την αφήνω πάνω σε σχάρα,να κρυώσει..λόγου τις κρέμας πολλές φορές χάνει το τραγανό του το φύλλο κάτω στο ταψί λόγου των υδρατμών ..
                                                • Και για περισσότερο άρωμα μπορούμε να ρίξουμε στην κρέμα μας λίγο ξύσμα απο ακέρωτο λεμόνι!!!

                                                  • Μπορείτε αν δεν σας αρέσουν τα υλικά της γέμισης των φύλλων να μην τα προσθέσετε !
                                                  • Το ταψί που χρησιμοποίησα  είναι  38_40  εκατ εσείς ανάλογα  με το ταψί προσθέστε ή αφαιρέστε δόση  . 


                                                   


                                                  Και καλή  μας όρεξη !
                                                  Ως την επόμενη φορά που  θα  ετοιμάσουμε  μια  συνταγή  με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   

                                                  Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!

                                                  ΛΑΓΑΝΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΗ.


                                                  Η  ζύμη βγάζει μια μεγάλη λαγάνα αλλά αν την θέλετε πιο λεπτή  βγάζει 2 λαγάνες. 

                                                  ΥΛΙΚΑ:

                                                  • 300γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
                                                  • 300 γρ γρ αλεύρι δυνατό για τσουρέκια 
                                                  • 150 γρ αλεύρι ολικής άλεσης 
                                                  • 1 φακελάκι μαγιά 7-9 γρ
                                                  • 400 ml νερό χλιαρό 
                                                  • 30 ml τσίπουρο με γλυκάνισο ή 2 κουταλιές της σούπας
                                                  •  1 και 1/4  κουταλάκι γλυκού αλάτι 
                                                  •  1 κουταλιά της σούπας μέλι 
                                                  • 2 κουταλιές σούπας ταχίνι
                                                  • 50 ml λάδι ελιάς ή 3 κουτάλιες σούπας 
                                                  Για το τέλος :
                                                  3 κουταλιές της σούπας ζεστό νερό 
                                                  1 κουταλια της σούπας πετιμέζι ή μέλι 
                                                  3_4 σταγόνες λάδι ελαφρύ 
                                                  50 γρ σουσάμι

                                                  ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
                                                  • Στον αρτοπαρασκευαστή βαζουμε σε πρόγραμμα ζυμωματος για πίτσα  στο δικό μου (tefal ) διαρκεί 15 λεπτά στον κάδο κοσκινίζουμε το αλεύρι,προσθέτουμε την μαγιά,το λάδι,το ταχίνι διαλυμένο με 
                                                    λίγο από το χλιαρό νερό   και το υπόλοιπο το χλιαρό νερό και το αλάτι και τέλος το τσίπουρο και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε στο πρόγραμμα μας για ζύμες, μια ζύμη μαλακή και αφράτη που να μην κολλάει στα χέρια μας,περιμένουμε να φουσκώσει η ζύμη μας περίπου 2 ώρες .
                                                    Αν το ζυμώσουμε στο χέρι όλα μαζί σε ενα μπολ και τα ζυμώνουμε για 5-10 λεπτά , λαδώνουμε ένα μπολ και βάζουμε μέσα το ζυμάρι μας και το σκεπάζουμε και το αφήνουμε για 1-2ωρες σε ζεστό χώρο να διπλασιαστεί ο όγκος του.Όταν πια φουσκώσει του κάνουμε 2-3 μαζεματα του ζυμαριού και παίρνουμε ένα ταψί 26χ36 εκατ το λαδώνουμε ή βάζουμε λαδόκολλα  πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι η λίγο σιμιγδάλι  και ρίχνουμε μέσα το ζυμάρι και το απλώνουμε με λαδωνενες τις παλάμες μας και το απλώνουμε σε όλο το ταψί.
                                                    Αφήνουμε να φουσκώσει η ζύμη μας για 30-45 λεπτά Αλείφουμε με το ζεστό νερό και το πετιμέζι και το ζυμάρι μας και με τα χέρια μας   κάνουμε τρύπες όχι μέχρι κάτω..πασπαλίζουμε με  σουσάμι και μετά σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς ψήνουμε για 15-20 να ροδίσει .
                                                    Το βγάζουμε και το αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει !!
                                                  Καλή απόλαυση.  


                                                  Καλή Σαρακοστή σε όλους.....

                                                  Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   
                                                  Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

                                                  Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022

                                                  ΚΕΙΚ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ






                                                  1 κούπα ζάχαρη(180-200γρ)
                                                  150 γρ γιαούρτι πρόβειο 
                                                  2 αυγά μέτρια 
                                                  1/2 κούπα καλαμποκέλαιο (120 ml)
                                                  100 ml βραστό ζεστό νερό όχι καυτό .
                                                  2 βανίλιές με άρωμα πορτοκάλι 
                                                  180 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
                                                  100 γρ πούδρα αμυγδάλου (προαιρετικά αν δεν έχετε μην το προσθέτετε  ή φουντουκιού )
                                                  30 γρ κακάο άγλυκο 
                                                  1φακελάκι μπέικιν πάουντερ
                                                  5 γρ σόδα φαγητού 
                                                  Λίγο κανέλα 
                                                  Ξύσμα από 1 πορτοκάλι 
                                                  Αμύγδαλα ή φουντούκια τριμμένα για το στόλισμα 

                                                  ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

                                                  Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 175 βαθμούς με αντιστάσεις
                                                  • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά με αλεύρι ή λίγο κακάο μία στρογγυλή φόρμα με τρύπα στη μέση ή οποία θέλετε αλλά όχι πιο μεγάλη από 22-24 εκατ 
                                                    • Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε 2 φορές και ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
                                                    • Σε δεύτερο μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου,να ασπρίσουν, προσθέτουμε το γιαούρτι,το ξύσμα,τις βανιλίνες και το καλαμποκέλαιο .
                                                    • Ρίχνουμε και τα στερεά υλικά ,το αλεύρι με το μπέικιν, τη σόδα το κακάο και το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα και τέλος προσθέτουμε και το ζεστό νερό . Έχω δοκιμάσει να προσθέσω το νερό πριν να προσθέσω το αλεύρι και είχα το ίδιο υπέροχο αποτέλεσμα .
                                                    • Αδειάζουμε το μίγμα στη φόρμα και ψήνουμε το κέικ στη μεσαία σχάρα για 40’ ή μέχρι που να βγαίνει στεγνή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσουμε στο κέντρο του.
                                                    • Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και περιμένουμε λίγο να κρυώσει 2_3 λεπτά έπειτα το γυρίζουμε στην πιατέλα που θέλουμε και σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα καλά στημένη και περιμένουμε να υδρώσει και να γλυστρείσει και να ξεκολλήσει απο την φόρμα μας
                                                    • Το στολίζουμε με λιωμένη σοκολάτα σε Μπεν Μαρί και μια κουταλιά της σούπας καλαμποκέλαιο ..
                                                    • Το κέικ το έφτιαξα και με καφέ φίλτρου αντί να προσθέσω νερό .




                                                    Ως την επόμενη φορά που  θα ετοιμάσουμε,μια  συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε  καλά .  

                                                    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες