Πέμπτη 14 Απριλίου 2022

ΝΗΣΤΙΣΗΜΑ ΤΣΟΥΡΕΚΑΚΙΑ ΧΩΡΙΣ ΖΥΜΩΜΑ





Τσουρεκάκια vegan για την νηστεία και όχι μόνο ...με ανθρακούχο νερό,χωρίς ζύμωμα.. Αφράτα,γεμάτα ελαστικότητα και φυσικά με ίνες.
Την ιδέα να φτιάξω τσουρέκια νηστίσημα χωρίς ζύμωμα την πήρα από Εδώ ....Έκανα την μισή δόση .. Αφαίρεσα τα αυγά και πρόσθεσα και το ανθρακούχο νερό. Μπορούμε αν θέλουμε να παραλείψουμε το 12 Ώρο φούσκωμα στο ψυγείο ..και να τα ψήσουμε αμέσως μετά το πρώτο φούσκωμα στο ζεστό περιβάλλον.
Η Αργή ζύμωση σε κρύο  περιβάλλον,δίνει καλύτερο αποτέλεσμα στην γεύση καλύτερη ένωση των υλικών και συνεπώς υφή της ζύμης. ....Τα έχω δοκιμάσει και τα δύο και έχουν δουλέψει μια χαρά.  Επιλέξτε ανάλογα με το χρόνο σας ..
 Την ποσότητα του αλεύρου θα την προσθέτουμε  λίγο-λίγο ...στο τέλος θα κρατήσουμε  μια ποσότητα 100-150 γρ και θα την ρίχνουμε κουταλιά -κουταλιά ..Πιο κάτω στις φωτογραφίες έχω την υφή της ζύμης που θέλουμε να έχουμε.  Ελαφρά κολλώδες και απαλή.  
Και για πιο καλύτερη απόδοση στο φούσκωμα χρησιμοποιούμε  μόνο μαγιά νωπή ...  
Στο φούρνο αφού τον προθερμάνουμε, προσθέτουμε ένα μικρό πυρέξ στρογγυλό με μικρή διάμετρο πολύ ζεστό νερό ..όσο ψήνουμε τα τσουρέκια μας το έχουμε μέσα στο φούρνο σε μια άκρη..αυτό θα βράζει και θα θα δημιουργεί ατμό (έτσι κάνουμε στόφα στο σπιτικό φούρνο μας )

ΥΛΙΚΑ για το προζύμι :

150 ml νερό χλιαρό

1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη 

50 γρ νωπή μαγιά ή 2 φακελάκια ξερή μαγιά 

100 γρ αλεύρι για τσουρέκια

ΥΛΙΚΑ για την ζύμη :

650-680 γρ αλεύρι για τσούρεκια(το δοκίμασα με δύο μάρκες άλευρα και για αυτό σας έχω δύο ποσότητες)με ένα τρίτο άλλο αλεύρι με πήρε και μέχρι 700 γρ ...

160 γρ ζάχαρη κρυσταλλική και 40 γρ ιμβερτοζάχαρη θα την  βρούμε εδώ την δανείστηκα από   .mamangelic.com ή 160-200 γρ ζάχαρη κρυσταλική

60ml καλαμποκέλαιο και 40 γρ μαργαρίνη καλής ποιότητας λιωμένη σε θερμοκρασία δωματίου 

160 ml ανθρακούχο νερό ή αμυγδαλόγαλα ή χλιαρό νερό*

70 ml χυμό πορτοκάλι 🍊

Ξύσμα από ένα λεμόνι ή πορτοκάλι  

1 βανίλια-ζάχαρη με άρωμα πορτοκάλι ή λεμόνι 
1 πρέζα αλάτι 
7γρ κακουλέ 
7 γρ μαχλέπι 
λίγο μαστίχα

  ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

  • Ενεργοποιούμε σε ένα μπολ τη μαγιά με μια κουταλιά ζάχαρη και τα 150 ml ζεστό νερό και 100 γρ αλεύρι,τη αφήνουμε 10-15 λεπτά.

  • Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι και προσθέτουμε το αλάτι.
  •  Προσθέτουμε σε ένα άλλο μεγάλο μπολ το ανθρακικό νερό σε θερμοκρασία δωματίου (ή ζεσταίνουμε το αμυγδαλογάλα ή νερό) προσθέτουμε την ζάχαρη* και την ιμβερτοζάχαρη και το χυμό και το ξύσμα,την βανίλια και τα αρώματα και τέλος την ενεργοποιημένη μαγιά και ανακατεύουμε με την μαρίζ να ανακατεύουμε όπως φαίνεται πιο κάτω στις φωτογραφίες.
  • Στα υγρά υλικά προσθέτουμε και το αλεύρι λίγο-λίγο όχι όλη την ποσότητα του άλευρου με μιας και ανακατεύουμε το μείγμα με ξύλινο κουτάλι ή σπάτουλα σιλικόνης κυκλικά  στην αρχή θα έχουμε ένα χυλό αρκετά χοντρό και στην συνέχεια όσο προσθέτουμε θα αρχίζει να γίνετε ζύμη όσο προσθέτουμε λίγο -λίγο το αλεύρι μετά με την μαρίζ και αν θέλουμε  και με τα χέρια μας ανασηκώνοντας την ζύμη προς το κέντρο.Στην συνέχεια προσθέτουμε και το λάδι με την λιωμένη μαργαρίνη κατά διαστήματα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε την ζύμη με την μαρίζ ανασηκώνοντας την ζύμη προς το κέντρο μέχρι να απορροφηθεί η λιωμένη μαργαρίνη. Περίπου 10 λεπτά είναι αρκετά .
  • Η ζύμη είναι πολύ κολλώδες, μην ανησυχείτε και μην προσθέσετε περισσότερο αλεύρι! Αφήνουμε σε ζεστό μέρος μακριά από ρεύματα,σε ζεστό φούρνο αναμμένο στους 40-50 βαθμούς να ξεκουραστεί- φουσκώσει,να αύξηση τρεις  φορές τον όγκο του για 2-3 ώρες 
  • Αφού τριπλασιάσει τον όγκο της, βάζουμε στα χέρια μας λίγο λαδάκι, της κάνουμε μερικά διπλώματα της ζύμης και την αφήνουμε να ξεκουραστεί όλο το βράδυ στο  ψυγείο καλά κλεισμένη σε μπολ μεγάλο με καπάκι έτσι ώστε να έχει χώρο να φουσκώσει .

  • Ετοιμάζουμε την ζύμη από το βράδυ και αφού φουσκώσει την αφήνουμε στο ψυγείο καλά σκεπασμένη και το πρωί της επόμενης μέρας θα έχουμε ένα μπολ γεμάτο με υπέροχη φουσκωμένη ζύμη.
  • Το πρωί της άλλης μέρας την βγάζουμε από το ψυγείο την αφήνουμε 20 λεπτά μέχρι να ετοιμάσουμε τον πάγκο εργασίας μας και όλα τα εργαλεία που θα χρειαστούμε και κόβουμε κομμάτια των 100 γρ ..τα αφήνουμε να φουσκώσουν λίγο για 20-30 λεπτά και έπειτα της δίνουμε το σχήμα που θέλουμε,εγώ εδώ τα έφτιαξα ατομικά ,εσείς δώστε ότι σχήμα θέλετε . Πάντα δουλεύοντας την ζύμη με λαδάκι ή βούτυρο φυτικό στα χέρια μας και την αφήνουμε για 25-30 λεπτά να ξεκουραστεί και πάλι έπειτα την περνάμε με ένα πινέλο,με γάλα αμυγδάλου ή νερό με λίγη ιμβερτοζάχαρη ή νερό με μέλι και μετά πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου ή σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170 βαθμούς για 20-25 ανάλογα το φούρνο μας,φυσικά και το μέγεθος των τσουρεκιών μας.
  • Ο χρόνος ψησίματος τώρα εξαρτάται πάντα από το πόσο μεγάλο είναι το τσουρέκι μας...για ένα τσουρέκι 400-500 γρ νώπη ζύμη ψήνουμε για 20-30 λεπτά ίσως και παραπάνω 
  • Όσο η ζύμη φουσκώνει αργά,η γλουτένη έχει χρόνο να αναπτυχθεί περισσότερο,οι ίνες του τσουρεκιου θα είναι έντονες.Αυτό δίνει καλύτερη δομή στη ζύμη,την βοηθάει να φουσκώσει περισσότερο τόσο πριν όσο και κατά το ψήσιμο και το τσουρέκι διατηρεί τον όγκο του.
  • Τα τσουρέκια είναι ωραία να τα τρώμε φρέσκα χλιαρά.Αν μας περισσεύουν τα βάζουμε χλιαρά σε σακούλες τροφίμων ή τα τυλίγουμε με μεμβράνη και τα αποθηκεύουμε αν θέλουμε ακόμα και στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση .
  • Εγώ εδώ τα έκανα μικρά ατομικά τσουρέκακια και αφού μοίρασα την ζύμη μου σε ισόποσα κομμάτια των 100 γρ τα άφησα να ξεκουραστούν για 20-30 λεπτά.Επειτα τους έδωσα σχήμα και τα άφησα να φουσκώσουν για 15_20 λεπτά και έπειτα τα περναμε με λίγο ιμβερτοζαχαρη και νεράκι και τα πασπαλιζουμε με φίλε αμυγδάλου  και τα ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 8 λεπτά ...και έπειτα κατέβαζουμε την θερμοκρασία στους 160 και συνέχιζουμε το ψήσιμο για αλλά 10  λεπτά ...περίπου 
*Όσο λιγότερη ζάχαρη τόσο πιο γρήγορα θα φουσκώσει η ζύμη μας,αλλά και πιο υγιεινά είναι..πάντα αφαιρώ  από τις ποσότητες που σας δίνω στα υλικά ζάχαρη ..έχω παρατήρηση ότι μειώνοντας την όχι μόνο δεν είναι τόσο γλυκά ..αλλά και έχω πιο καλύτερη ζύμη .. εσείς πράξτε κατά το δοκούν.
 *Ακόμα μπορούμε να μην τα βάλουμε στο ψυγείο για 12 ώρες αλλά αφού φουσκώσουν την πρώτη φορά σε ζεστό περιβάλλον  προχωράμε στο σχηματισμό τους και τα αφήνουμε να φουσκώσουν και πάλι και τα αλείφουμε με το πινέλο μας νερό και λίγη ιμβερτοζάχαρη και ψήνουμε ..
*Αλευρά χρησιμοποιώ από τοπικό μύλο της περιοχής μου   
Την ποσότητα του αλεύρου θα την προσθέτετε λίγο-λιγο ...στο τέλος θα κρατήσετε μια ποσότητα 100-150 γρ και θα την ρίχνετε κουταλιά-κουταλιά ..πιο πάτω στις φωτογραφίες έχω την υφή της ζύμης που θέλουμε να έχουμε.  Ελαφρά κολλώδες και απαλή.





Καλή απόλαυση και Καλή επιτυχία  !!!

Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Κυριακή 27 Μαρτίου 2022

ΑΤΟΜΙΚΑ ΨΩΜΑΚΙΑ ΜΕ ΠΡΟΖΥΜΙ


Θυμάστε τα Ατομικά νηστίσημα ψωμάκια. Είχα έτοιμο προζύμι στο πικ του ...και έφτιαξα ψωμάκια εξολοκλήρου με προζύμι χωρίς μαγιά αυτή την φορά. ....έχω να σας εξομολογηθώ ...πως το ψωμάκι του φούρνου της γειτονιάς μου το έχω βαρεθεί... Δεν μας αρέσει πια ...

Το προζυμάκι αυτό που δείχνω στις παρακάτω φωτογραφίες είναι δημιούργημα του πρώτου εγκλεισμού μας ..Κατάφερα όλο το καλοκαίρι που μας πέρασε να το κρατήσω ενεργό και δυνατό και τώρα είναι δυνατό και όλο το χειμώνα οπότε ήθελα ήταν  έτοιμο να κάνω τις συνταγές μου με ζυμαράκι και προζυμάκι δικό μου 

Το συγκεκριμένο ψωμάκι μπορεί να φαγωθεί και με μπιφτέκι θα γίνει ένα υπέροχο,hamburger.
Aπαιτεί όμως χρόνο για να ετοιμαστεί και να μην σας φοβίσω χρειάζετε χρόνο η ζύμη να ωριμάσει περιέχει ενεργό προζύμι.Αυτό μας επιτρέπει να τα φτιάξουμε από το βράδυ της προηγούμενης μέρας και μέχρι το μεσημέρι της επομένης μέρας θα έχουμε ολόφρεσκο νόστιμο ζεστό ψωμάκι.
Σας έχω ένα πιθανό χρονοδιάγραμμα. Η ζύμη είναι αρκετά εμπλουτισμένη  έχει δηλαδή όλα τα υλικά που θα  δώσουν ένα τέλειο αποτέλεσμα στο ψωμάκι μας.Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την κουζινομηχανή μας ή ακόμα και τον αρτοπαρασκευαστή που χρησιμοποίησα και εγώ,μπορούμε να το ζυμώσουμε και με τα χέρια μας .
Χρειαζόμαστε όμως ακρίβια στο μέτρημα του άλευρου και του προζυμιού μας 
ΔΕΝ ΠΡΈΠΕΙ να βιαστούμε να το ψήσουμε,πρέπει να περιμένουμε υπομονετικά να ωριμάσει η ζύμη μας ,αν προσπαθήσουμε να το ψήσουμε πριν να είναι έτοιμα θα έχουμε ένα ψωμάκι βαρύ και με πυκνή ψύχα .
Όσο περισσότερο πειραματιζόμαστε και εξασκούμαστε τόσο περισσότερο θα μάθουμε να βασιζόμαστε στην αίσθηση της ζύμης και και την διαίσθηση μας για το πότε είναι έτοιμη η ζύμη μας για  να μπει στο φούρνο για ψήσιμο .
Πάμε να δούμε τώρα το χρονοδιάγραμμα που πρέπει να  τηρήσουμε :
Από το βράδυ αφού βγάλουμε το βάζο με το προζύμι από το ψυγείο και το ενεργοποιούμε,το αφήνουμε όλη νύχτα  να διπλασιαστεί,σε θερμοκρασία δωματίου ή για πιο καλύτερα μέσα στο φούρνο της κουζίνας.
-10:30 μ.μ :ανακατεύουμε για 20 λεπτά τα υγρά χωρίς το λάδι με την  ποσότητα άλευριου αφήνουμε να ξεκουραστεί
-11:00 μ.μ αφήνουμε την ζύμη να αναπαυθεί 
-11:30 π.μ ζυμώνουμε την ζύμη μας , την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκούραστη για λίγο και την αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι το πρωί της επόμενης μέρας ..
 

ΥΛΙΚΑ:

  • 350 γρ αλεύρι για  'όλες τις χρήσεις 
  • 200 γρ αλεύρι σκληρό 
  • 20  γρ ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού  αλάτι 
  • 300 ml  χλιαρό  νερό *
  • 120 γρ προζύμι
  • 40 γρ λάδι ελιάς ή καλαμποκέλαιο 
  •  8 γρ  αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Βγάζουμε το βαζάκι από το ψυγείο με το προζύμι 5-6 ώρες πιο πριν ..το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου ..παίρνουμε τα 60 γρ και τα αναπιάνουμε με 60γρ δυνατό αλεύρι και 60ml νερό εμφιαλωμένο τ αφήνουμε να φουσκώσουν για 3 ώρες θα αρχίσει να διπλασιάζεται και σε 6 ώρες να τριπλασιάζει τον όγκο του..ανάλογα  το ποσό δυνατό είναι και φυσικά την θερμοκρασία δωματίου .Εγώ για να το βοηθήσω το βάζω στο φούρνο και έχω πολύ καλό αποτέλεσμα. Σε αυτό το στάδιο μπορούμε να προχωρήσουμε στο ζύμωμα ..τα υπόλοιπα που έμειναν .....60 γρ τα αναπιάνω ξανά με 60 γρ δυνατό αλεύρι και 60 ml νερό εμφιαλωμένο ..το αφήνω να τριαπλαδιασιάσει το όγκο του και το τοποθετώ στο ψυγείο για την επόμενη φορά !!  
  • Το ανάπιασμα πρέπει να είναι 1:1:1 προζύμι : νερό : αλεύρι 
  • Λόγω έλλειψης χρόνου,έβαλα για το  ζύμωμα της ζύμης μου στον αρτοπαρασκευστή και αυτή τη φορά. Έβαλα στο κάδο του το νερό, το αλεύρι,το προζύμι και τα άφησα για 20 λεπτά .. Στη συνέχεια πρόσθεσα το λάδι και τη ζάχαρη ,το αλάτι και έβαλα τον αρτοπαρασκευστή σε πρόγραμμα ζυμώματος για 15 λεπτά και στο τέλος του προγράμματος πήρα μια πολύ αφράτη και μαλακιά και καλά φουσκωμένη ζύμη.
  • Αν το ζυμώσουμε με τα χέρια μας η διαδικασία είναι την εξής παραπάνω διαδικασία αλλά σε μπολ και ζυμώνουνε με τα χέρια μας. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και καπάκι το μπολ ..αφήνουμε την ζύμη 20 λεπτά,με μουσκεμένα χέρια τις κάνουμε μερικά γυρίσματα προς τα πάνω την ζύμη μας..για 2 λεπτά όπως φαίνεται στις φωτογραφίες παρακάτω.Αυτό το κάνουμε άλλες δύο φορές .. Σκεπάζουμε καλά την ζύμη μας με μια μεμβράνη και ένα καπάκι και την αφήνουμε όλη την νύχτα στο ψυγείο μας .
  • Το πρωί της επόμενης μέρας την βγάζουμε από το ψυγείο και την αφήνουμε στο πάγκο της κουζίνας μας για 1 ώρα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου .
  • Αδειάζουμε την ζύμη μας πάνω σε ένα αλευρωμένο πάγκο εργασίας. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8-10  κομμάτια από περίπου 100 _120 γρ γραμμάρια το καθένα. Της δίνουμε σχήμα με τα χέρια- παλάμες κουνώντας την κυκλικά πάνω στον πάγκο της κουζίνας  και τα βάζουμε σε ψήσιμο μόνο με χαρτί ψησίματος.Αν κολλάει η ζύμη χρησιμοποιούμε λίγο αλεύρι στα χέρια μας .
  • Τα αφήνουμε να ξεκουραστούν  μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο (περίπου 40-50 λεπτά)  
  • Τα αλείφουμε ένα πινέλο με λίγο νερό και λαδάκι,πασπαλίζουμε με σουσάμι . 
  • *Αν τα θέλουμε πιο γυαλιστερά τα ψωμάκια μας και δεν νηστεύουμε βάζουμε αυγό διαλυμένο με νεράκι ..ακόμα μπορούμε να βάλουμε αντί νερό γάλα .
  • Ψήνουμε τα ψωμάκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 βαθμούς κελσίου ανάλογα το φούρνο μας για περίπου 20 λεπτά
  • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μισό  αλεύρι ολικής και μισό σκληρό η δυνατό για τσουρέκια.




Ως την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές


Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022

ΝΗΣΤΗΣΙΜΗ ΒΡΕΧΤΗ ΧΟΡΤΟΠΙΤΑ




Μια ακόμα πιτούλα που φτιάξαμε  τις ημέρες αυτές του εγκλεισμού μας ..
αγαπάμε τις πίτες και τις φτιάχνω συχνά  ...
Βρεχτή όπως την λέμε στον τόπο μου στην Θεσσαλία,μια πίτα με περισσότερες στρώσεις φύλλα και μόνο χόρτα νηστίσιμη.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΛΛΑ :

  • 700 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
  • 4-5  κουταλιές σούπας λάδι 
  • 2 κουταλιές σούπας τσικουδιά ή ξύδι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι 
  • 350 ml  χλιαρό νερό ίσως πάρει και λίγο παραπάνω ..ανάλογα το αλεύρι μας .
  • 1  πρέζα  ζάχαρη
  • 3 γρ ξερή μαγιά
  • Λάδι για το λάδωμα των φύλλων ενδιάμεσα
  • 4_5 κουταλιές αλεύρι με νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ και προσθέτουμε ,το αλάτι,το ελαιόλαδο, την μαγιά, την τσικουδιά και τέλος λίγο χλιαρό νερό (το νερό το προσθέτουμε σταδιακά για να ελέγχουμε την υφή της ζύμης).
  • Ζυμώνουμε τη ζύμη μας μέχρι να γίνει μαλακή και εύπλαστη.
  • Χωρίζουμε τη ζύμη μας 12 _25 ζυμαρακια _μπαλάκια,ανάλογα ποσά θέλουμε.Τα αλείφουμε  με ελαιόλαδο και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν, σκεπασμένα με  διάφανη μεμβράνη και  μια πετσέτα κουζίνας
  • Την ετοίμασα από το βραδύ και την άφησα στο ψυγείο σε σακουλάκι τροφίμων και το πρωί την άφησα σε  θερμοκρασία δωματίου και μετά την άνοιξα φύλλο με τον πλάστη και την βοήθεια του νισεστέ με αλεύρι σε συνδυασμό 

ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ:
  • 500 γρ σπανάκι
  • 1 δεματάκι μεγάλο σέσκουλα,καυκαλίθρες   και μυρώνια ,μπαζιά
  • 3 πράσα μόνο το άσπρο μέρος
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια 
  • 1 ξερό κρεμμύδι  
  •  Λίγο άνιθο  (προαιρετικά )
  • 1/2 κούπα  ριζάκι ή τραχανά φουσκωμένο σε λίγο νεράκι (προσοχή ο τραχανάς να είναι νηστίσιμος )
  • λίγο  πιπέρι
  • 1 κούπα λάδι (για την γέμιση και για να ραντίζουμε τα φύλλα)


ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

  •  Καθαρίζουμε και κόβουμε το σπανάκι μας  και το σέσκουλο και τα άλλα χόρτα ,τα πλένουμε και τα αφήνουμε στην άκρη να στραγγίσουν τα νερά τους και στην συνέχεια  προσθέτουμε αλάτι να μαραθούν ,τα  αφήνουμε στην άκρη .

  • Ψιλοκόβουμε τα πράσα ,τα δύο είδη κρεμμυδάκια ,τα πλένουμε και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα και τα αχνίζουμε με λίγο νεράκι,προσθέτουμε και το ριζάκι ή τον τραχανά αν θέλουμε   ..Μόλις τελειώσει το νερό προσθέτουμε λίγο λαδάκι και τα σοτάρουμε,προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι .

  • Μόλις κρυώσουν τα ενώνουμε όλα μαζί τα  λαχανικά και προσθέτουμε  και 2 κουταλίες αλεύρι.Λαδώνουμε ένα ταψί και βάζουμε ένα φύλλο και λαδώνουμε, συνεχίζουμε έτσι,βάζουμε 4 φύλλα προσθέτουμε την γέμιση ,με τα λαχανικά,προσθέτουμε 3 φύλλα λαδωμένα και ξανά γέμιση,ξανά αλλά 3 φύλλα λαδωμένα και ξανά γέμιση,προσθέτουμε 3 λαδωμένα φύλλα και ξανά γέμιση και τέλος προσθέτουμε άλλα 3 λαδωμένα φύλλα. Την  κάνουμε αρκετά χοντρή ..αν θέλουμε την κάνουμε με 12 φύλλα.   ..

  • Χαράζουμε την πίτα μας ,την λαδώνουμε και βρέχουμε  και αν έχουμε πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για  60 λεπτά  περίπου 

  • Στο διάστημα που ψήνετε βρέχουμε με  νεράκι και  λίγο λάδι και την βρέχουμε 2-3 φορές ...







Ως  την επόμενη φορά  που  θα ετοιμάσουμε  μια  συνταγή με ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .  

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες


Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022

COOKIES VEGAN ΔΙΠΛΟΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ





Πάμε δούμε τι έχουμε φτιάξει σήμερα,vegan διπλοσοκολατένια cookies ...

  • Αφράτα,λαχταριστά εξαιρετικά μαλακά και μαστιχωτά ..με πλούσια γεύση σοκολάτας ..φτιάχνονται εύκολα και γρήγορα και είναι ακαταμάχητα ...πόσα άλλα να γράψω για αυτή την συνταγή ..Σήμερα το μεσημέρι που γύρισαν τα κοριτσάκια μου από το σχολείο ...έγινε χαμός ...μούγκριζαν  από ευχαρίστηση.Νηστίσιμα,υγιεινά.
  • Χωρίς γαλακτοκομικά και μπορούν να γίνουν και με χωρίς γλουτένη αν θέλουμε βάζοντας αλεύρι χωρίς γλουτένη.
  • Θυμίζουν αφράτα μπράουνις ..είναι ελαφριά και είναι σε μορφή μπισκότου .
  • Είναι γεμάτο με κομμάτια σοκολάτας 
  • Μπορούμε να το απολαμβάνουμε ζεστά,φρεσκοψημένα με λιωμένη γεύση σοκολάτας 
  • Το απολαμβάνουμε σε κάθε γιορτή του σπιτιού μου.. 
  • Για όσους δεν θέλουν vegan ...έχω και αυτή εδώ την συνταγή. Διπλοσοκολατενια cookies με αμύγδαλα. .

ΥΛΙΚΑ:

1/2 κούπας μαργαρίνη soft καλής ποιότητας.

1/2 κούπας κρυσταλλική ζάχαρη 100γρ  (εγώ έβαλα λιγότερη ποσότητα  1/4 περίπου  50 γρ )

1/2 κούπας καστανή ζάχαρη (100 γρ )

1/4 κούπας ρόφημα αμυγδάλου  (60ml)

1 και 1/2 κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις  (210γρ )

50 γρ κακάο 

2 βανίλιες  ή 2 κουταλιές εκχύλισμα βανίλιας. 

1 κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρικής 

1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι.

1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Προθερμαίνουμε αρχικά το φούρνο μας στους 200 βαθμούς.Στρώνουμε σε ένα ταψί λαδόκολλα.
  • Κοσκινίσουμε σε ένα μπολ το αλεύρι μας μαζί με το κακάο,το αλάτι και την σόδα,την κανέλα και τα ανακατεύουμε.
  • Σε ένα μπολ προσθέτουμε τη μαργαρίνη και τα δύο είδη ζάχαρης και τα χτυπάμε με το μίξερ χειρός μέχρι να έχουμε μια αφρατη κρέμα.Προσθετουμε και το ρόφημα αμυγδάλου και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενωθούν .
  • Προσθέτουμε και το παραπάνω μίγμα του αλεύρου και με μια μαρίζ ανακατεύουμε να ενσωματωθούν τα υλικά όλα.Προσθέτουμε και τις σταγόνες σοκολάτας ή αν δεν έχουμε μπορούμε και κόψουμε με το μαχαίρι σοκολάτα όχι πολύ μεγάλα αλλά ούτε και μικρά κομμάτια..
  • Αφήνουμε 5 λεπτά μέχρι να συμμαζέψουμε τον πάγκο μας ..να ξεκουραστεί το μίγμα και με ένα κουτάλι που κόβουμε το παγωτό,μοιράζουμε την ζύμη μας σε κομμάτια ισόποσα των 35 γρ 14-16 κομμάτια.Αν θέλουμε προσθέτουμε και από πάνω μερικές ακόμα σταγόνες σοκολάτας για πιο ωραίο αποτέλεσμα.Εγώ δεν είχα πολλές κάποιο "ποντικάκι" τις ξετρύπωσε και τις έφαγε ..
  • Ψήνουμε 10-12 λεπτά ...θα σας φανούν ότι ακόμα σε έχουν ψηθεί ...και μόλις τα βγάλετε θα χάσουν λίγο τον όγκο τους αλλά μόλις κρυώσουν θα αρχίσουν να σφίγγουν και θα γίνουν μαλακά και σφύρα και μαστιχωτά.Αν παραψηθούν δεν θα είναι μαλακά και μαστιχωτά αλλά θα τραγανίζουν.Αφηνουμε τα μπισκότα για 5 λεπτά και μετά τα απολαμβάνουμε. 


Λίγα μυστικά ...

Αλεύρι για όλες τις χρήσεις είναι το πρώτο συστατικό του .Μπορούμε αν θέλουμε να το φτιάξουμε χωρίς γλουτένη να χρησιμοποιήσουμε αλεύρι χωρίς γλουτένη.

Κακάο χρησιμοποιούμε άγλυκο,σκόνη.

Σταγόνες σοκολάτας υγείας ..χωρίς γαλακτοκομικά,δίνει έντονη γεύση ...ενώ η σοκολάτα με γάλα ελαφρύνει την γεύση τους.

Vegan βούτυρο .. η μαργαρίνη εδώ δεν θα πω πολλά λόγια ..δεν την πολύ χρησιμοποιώ στο σπίτι μου. Μόνο για αυτά τα μπισκότα ..

Ζάχαρη χρησιμοποιώ συνδιασμό κρυσταλλικής και καστανής ζάχαρης δίνουν στο μπισκότα τέλεια γλυκειά και μαστοιχωτή υφή.Μπορούμε να αφαιρέσουμε λίγη από την ποσότητα ζάχαρης έχω χρησιμοποιήσει και 150 γρ ζάχαρη  στα μπισκότα  

Γάλα χρησιμοποιούμε οποίοδηποτε μη γαλακτικό γάλα,καρύδας,σόγιας.

Βανίλια χρησιμοποιούμε εκχύλισμα ,δεν το τσιγγουνεύομαστε,προσθέτουμε δύο κουταλάκια υγρής βανίλιας ..αν πάλι είναι δύσκολο να το έχουμε στα ντουλάπια μας χρησιμοποιούμε την σκόνη ή το φακελάκι και πρόσθετουμε 2 τεμάχια .

Μαγειρική σόδα δίνει όγκο στο μπισκότο μας Και το κάνει μαλακό  και νόστιμο.

Αλάτι μια  καλή πρέζα βοηθάει στο να εξισσοροποιθούν οι γεύσεις.

Βγάζουμε τα μπισκότα όταν φαίνονται ελαφρώς ψημένα...όσο μένουν σφίγγουν..και πρέπει να τα φάμε μετά από 5 λεπτά. Αφαιρούμε τα μπισκότα μας ..θα είναι φουσκωμένα και λαχταριστά ,..θα ξεφουσκώνουν μην μας τρομάζουν και θα σφίξουν όσο κρυώσουν.Ψηνουμε τα μπισκότα στην μεσαία σχάρα πάντα .

Μετράμε το αλεύρι με ακρίβεια,γεμίζουμε την κούπα -μεζούρα απαλά χωρίς να την πατάμε και διώχνουμε το περίσιο με ένα μαχαίρι,αλλιώς θα έχουμε πολύ ποσότητα και αυτό δεν το θέλουμε.

Η ζύμη αυτή είναι αρκετά υγρή,από τις άλλες ζύμες μπισκότων,είναι φυσιολογικό,δεν έχουμε κάνει κάποιο λάθος έτσι πρέπει.

Τα αποθηκεύουμε σε δοχείο σφραγισμένο,διατηρούνται λίγες μέρες σε θερμοκρασία δωματίου Μπορούμε ακόμα να ετοιμάσουμε μια μεγάλη ποσότητα και να τα καταψύξουμε και να τα απολαμβάνουμε λίγα-λίγα.

Ετοιμάζονται μέσα στα 10'και βγάζουν 14-16 τεμάχια.


Μείνετε συντονισμένοι.................
Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά.
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  
 Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές!

Κυριακή 20 Μαρτίου 2022

ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΝΗΣΤΙΣΗΜΑ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ



Νηστίσιμα μπισκότα χωρίς αυγά με σοκολάτα κουβερτούρα σε κομμάτια που τα νοιώθεις στην μπουκιά και φυσικά χωρίς βούτυρο και αγελαδινό γάλα. Μόνο με γάλα αμυγδάλου, απλά ,γρήγορα, νηστίσιμα και με υλικά που μπορεί να υπάρχουν στο σπίτι μας. Το γάλα το φτιάχνω συχνά στην κουζινα μου ..υπόσχομαι να σας δείξω μια μέρα την συνταγή . Το αμύγδαλο που μένει από την παρασκευή του γάλακτος το βάζω στο φούρνο και μόλις στεγνώσει το αποθηκεύω στο ψυγείο ή στην κατάψυξη σε σακούλακια ζιπ -λοκ και έχω πάντα  έτοιμη δική μου σπιτική πούδρα αμυγδάλου,που την χρησιμοποιώ στα κέικ μου και στα μπισκότα μου 

Χρησιμοποίησα σοκολάτα υγείας κουβερτούρα 75% κακάο, μπορούμε να την αφαιρέσουμε και να προσθέσουμε σταφίδες.

Την πρώτη φορά που έφτιαξα τα μπισκότα. Χρησιμοποίησα γάλα αγελαδινό και πρόσθεσα αμυγδαλο τριμμένο,σήμερα χρησιμοποίησα ,φουντούκια τριμμένα .Μια δοση δεν φτάνει σας το λέω... φτιάχνω πάντα 3 δόσεις.

 ΥΛΙΚΑ:

60 ml καλαμποκέλαιο ή ηλιέλαιο 

70 γρ καρύδια τριμμένα 

1/2 κούπας κρυσταλλική ζάχαρη 

100 ml  ρόφημα αμυγδάλου 

1 και 1/2 κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις (210 γρ.)

Ξύσμα απο λεμόνιου  ή πορτοκαλιού 

2 βανίλιες 

1 κουταλάκι του γλυκού μπείκιν  πάουντερ 

1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι .

100 γρ σοκολατας( 75% κακάο )κομμένη κομμάτια με το μαχαίρι 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι ,το μπείκιν πάουντερ και το αλάτι,την σοκολάτα, τα καρύδια,τις βανίλιες. Σε ένα άλλο μπολ το λάδι, με την ζάχαρη και το ανακατεύουμε με ένα σύρμα, προσθέτουμε και το ροφιμα-γάλα αμυγδάλου,προσθέτουμε και τα στερεά υλικά μας και ανακατέυουμε μέχρι να έχουμε μια λεία ζύμη που θα κολλάει στα χέρια μας. Δεν προσθέτουμε άλλο αλεύρι γιατί τότε τα μπισκότα μας θα γίνουν σκληρά .Αφήνουνε λιγο στο ψυγείο την ζύμη να ξεκουραστεί στο ψυγείο. 

Πλάθουμε μπαλάκια ζύμης, ίσα με ενα καρύδι, 30-35 γρ .περίπου κολλάει λαδώνουμε λιγο τα χέρια μας ,τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους 3 εκατ.

Ψήνουμε τα μπισκότα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς,για 18-20  λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά στην επιφάνεια τους.Αφου τα βγάλουμε απότομα φούρνο τα τοποθετούμε σε σχάρα, να κρυώσουν 



Μείνετε συντονισμένοι.................
Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά.
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  
 Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές!

Τρίτη 15 Μαρτίου 2022

ΤΣΟΥΡΕΚΑΚΙΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ



 

Πριν μέρες έφτιαξα ένα ψωμάκι υπέρ αφράτο και νόστιμο  με αυτό το υπέροχο σχέδιο....πρέπει να σας το δείξω κάποια στιγμή .... 
 Προς το παρόν πάμε να ετοιμάσουμε τα τσουρεκάκια νηστίσιμα ...μου έμεινε λίγο αμυγδαλόγαλα ..από κάτι cookies νηστίσιμα που έφτιαξα ...Είναι υπέροχα για πρωινό μας.... Να σας πω όμως μια αλήθεια προσοχή όταν φτιάχνουμε πολλά πράγματα στην κουζίνα μας ...ξέχασα να προσθέσω το αγαπημένο μου ξύσμα και το κακουλέ,ευτυχώς που έβαλα 2 βανίλιες με άρωμα πορτοκαλιού 🍊. Είχαν αρκετό άρωμα ...και φαγώθηκαν ...  Προσοχή λοιπόν ετοιμάζουμε όλα τα υλικά μας πάνω στο πάγκο της κουζίνας μας και μετά ξεκινάμε ...και φυσικά μια-μια οι παρασκευές μας ...όχι όλες μαζί....
Στο φούρνο αφού το προθερμάνουμε προσθέτουμε ένα μικρό πυρέξ στρογγυλό  με μικρή διάμετρο πολύ ζεστό νερό ..όσο ψήνουμε τα τσουρέκια μας το έχουμε μέσα στο φούρνο σε μια άκρη.  
 Πάμε να τα φτιάξουμε λοιπόν ..

ΥΛΙΚΑ:

ΠΡΟΖΥΜΙ:

50 γρ. µαγιά νωπή ή 2 φακελάκια ξερή μαγια (14γρ).
20 γρ. ζάχαρη
120 ml χλιαρό νερό 
100 γρ αλεύρι για τσουρέκι

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ:

450 γρ αλεύρι για τσουρέκια και 250 γρ αλεύρι μαλακό (δεν είχα όλη την ποσότητα αλεύρι για τσουρέκια εσείς βάλτε όλη την ποσότητα αλεύρι για τσουρέκια )
250 ml νερό χλιαρό 
70 ml καλαμποκέλαιο και 30 γρ μαργαρίνη soft
100 ml γάλα αμυγδάλου 
50 ml φρέσκο χυµό πορτοκαλιού.
220 γρ.ζάχαρη
1 κουταλιά μέλι 
2 βανίλιες-ζάχαρη με άρωμα  πορτοκάλι 
Ξύσµα από 1 πορτοκάλι
1 πρέζα αλάτι
2 γρ. µαστίχα σε σκόνη
10 γρ. κακουλέ τριµµένο
10 γρ. μαχλέπι τριµµένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: ιν

Σε ένα µπολ ρίχνουμε τη µαγιά, τη ζάχαρη και το χλιαρό νερό . Ανακατεύουµε με ένα σύρμα µέχρι να διαλυθεί τελείως η µαγιά. Προσθέτουμε στη συνέχεια το αλεύρι και ανακατεύουμε µέχρι να γίνει ένας πηκτός χυλός. Σκεπάζουμε το µπολ µε διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε το προζύµι να φουσκώσει για 1ώρα, σε ζεστό µέρος στο φούρνο μας αναμμένο στους 40 βαθμούς,έχουμε το νου μας ίσως φουσκώσει σε λιγότερο χρόνο.

  • Βάζουμε σε ένα μπολ ή κάδο της κουζινομηχανής την ζάχαρη το μέλι,το χυµό πορτοκάλι,το γάλα και το υπόλοιπο χλιαρό νερό,τη µαστίχα,το µαχλέπι,το κακουλέ το ξύσµα πορτοκαλιού, τη βανίλια, το αλάτι 
  • Στη συνέχεια µε ένα κόσκινο µε λεπτή σίτα, κοσκινίζουμε  το αλεύρι 2 φορές µέσα σε ένα µεγάλο µπολ.
  • Ανακατέυουμε µε ένα σύρμα τα υλικά που έχουμε βάλει στη λεκάνη για 7'µε 10', µε γρήγορες και δυνατές κινήσεις, µέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να οµογενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέτουμε στη συνέχεια το προζύµι και λίγο λίγο το κοσκινισµένο αλεύρι.
  • Ζυµώνουμε µε τα χέρια σας µε κινήσεις κυκλικές και όχι με την μπουνιά τη ζύµη για 10'.Στην συνέχεια προσθέτουμε το λάδι,μαργαρίνη και συνεχίζουμε να ζυμωνούμε για αλλά 5' λεπτά τραβόντας την ζύμη.Και όχι με την μπουνιά.Μεταφέρουμε τη ζύµη σε µια άλλη λαδωµένη λεκάνη και σκεπάζουμε µε μια διάφανη μεμβράνη και ένα καθαρό πανί και αφήνουμε την ζύμη σε ζεστό µέρος (σε ζεστό φούρνο στους 40 βαθμούς )για περίπου 3 ώρες ίσως και  περισσότερο (ανάλογα µε τη θερµοκρασία του χώρου) κι αφήνουμε τη µέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Εμένα μου φούσκωσε μέσα σε 1 ώρα και 40 λεπτά.  
  •  Εγώ τα έβαλα με την σειρά πού γράφω πιο πάνω στον αρτοπαρασκευαστή και τα  ζύμωσα  εκεί για σχεδόν 20  λεπτά 

  • Όταν φουσκώσει κι είναι έτοιµη, βάζουμε τη ζύµη στον πάγκο της κουζίνας και πλάθουμε λίγο με τα  χέρια σας να ξεφουσκώσει η ζύμη . Χωρίζουμε τη ζύµη σε 9_10  ίσα µέρη και φτιάχνουμε τα τσουρέκακια  σύμφωνα με  τις παρακάτω φωτογραφίες ή με κάποιο άλλο σχήµα της αρεσκείας σας .Αφήνουμε σε ανάμμενο φούρνο στους 40 βαθμούς να φουσκώσουν και μόλις διπλασιάσουν τον όγκο τους τα αλείφουμε με αμυγδαλόγαλα . Πασπαλιζουμε με αμύγδαλο φιλέ ή με σουσάμι.*
  • Προθερµαίνουμε το φούρνο στους 170_160 °C στις αντιστάσεις πάνω κάτω ανάλογα το φούρνο μας . Στρώνουμε µια λαδόκολα στο ταψί και τοποθετούμε τα τσουρεκάκια μας.Ψήνουμε τα τσουρεκάκια  μας στις αντιστάσεις στην προτελευταία σχάρα, για 20-25  .ανάλογα το μέγεθος τους ...ίσως και περισσότερο χρόνο.Βγάλτε τα από το φούρνο και αφήστε τα σε µία σχάρα σε θερµοκρασία δωµατίου να κρυώσουν .
  • Έτοιμα να τα απολαύσουμε.
  1. Πριν ξεκινήσουμε την προετοιμασία της ζύμης του τσουρεκιού, να έχουμε τα υλικά για τουλάχιστον 3 ώρες έξω από το ψυγείο, σε θερμοκρασία δωματίου.
  2. Όταν βγάλουμε τα τσουρέκια από το φούρνο, μπορούμε να τα αλείψουμε με ένα μείγμα από χλιαρό νερό και μέλι, που θα το  διαλύσουμε ανακατεύοντάς τα με ένα κουτάλι σε ένα μικρό μπολ. Αυτή η τεχνική θα κάνει το τσουρέκι να γυαλίζει και το προστατεύει από την υγρασία.
  3. *Εγώ να σας πω πως πριν τα ψήσω τα πέρασα με λίγο αυγό και νερό που είχα στο ψυγείο μια και το πρωί έκανα ένα αλλά ψωμάκι και περίσσεψε.  Και επειδή τίποτα δεν πετάμε αυτούς τους δύσκολους καιρούς ..το χρησιμοποίησα .Εσείς για το τελείωμα βάλτε γάλα αμυγδάλου. 
  4. Στο φούρνο αφού το προθερμάνουμε προσθέτουμε ένα μικρό πυρέξ στρογγυλό  με μικρή διάμετρο πολύ ζεστό νερό ..όσο ψήνουμε τα τσουρέκια μας το έχουμε μέσα στο φούρνο σε μια άκρη.  






Μείνετε συντονισμένοι.................

Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά.
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  
 Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές!