Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ ΜΕ ΑΝΘΟΤΥΡΟ ΚΑΙ ΦΕΤΑ


 






ΕΚΤΕΛΕΣΗ :


200 ml. γάλα 
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη 
 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι 
 20 γρ.μαγιά  ή  1  φακελάκι   ξερή  μαγιά
 150   γρ. γιαούρτι  
 2  αυγά ολόκληρα   και   ένα ασπράδι   ακόμα  
 5  κουταλιές της σούπας λάδι . 
 650 -700  γρ αλεύρι   ίσως   και  λίγο  παραπάνω   ανάλογα   το  αλεύρι .
 τυράκι  φέτα  και   λίγο ανθότυρο ..
και  λίγο  αυγό διαλυμένο   με  γάλα για  την   γέμιση
 
ΖΥΜΗ  ΓΙΑ ΤΗΝ  ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ :

1 κουταλιά της σούπας αλάτι  
1 κουταλάκι του γλυκού   ΝΙΣΕΣΤΈ 
3 κουταλιές της σούπας αλεύρι   
και   νεράκι   
Λίγο  κακάο  ή   άλλο  χρώμα  θέλετε  
Ζυμώνουμε   όλα  μαζί  και  προσθέτουμε   τόσο νερό όσο χρειάζεται  για  να  έχουμε   μια  μαλακιά  και  εύπλαστη   ζύμη   , τέτοια  ώστε   να μας  βοηθήσει   να  φτιάξουμε   ότι στολίδι  θέλουμε  .

 ΓΙΑ  ΤΟ  ΤΕΛΟΣ :  

1 κρόκο αυγού 
 2 κουταλιές της σούπας λάδι ή 
 2 κουταλιές της σούπας 
  παπαρουνοσπορο  ή  μαύρο  σουσάμι 


ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

  • Σε  ένα  μπόλ βάζουμε     το ζεστό γάλα, τη ζάχαρη και τη μαγιά, νωπή ή ξερή, την  διαλύουμε και την  αφήνουμε  30 λεπτά  να ανέβει
  • Σε ένα άλλο μπόλ  κοσκινίζουμε  το αλεύρι και  ρίχνουμε  το  υπόλοιπο χλιαρό γάλα και το αυγά να  είναι σε θερμοκρασία δωματίου,  το γιαούρτι.  το λάδι , το αλάτι  και ζυμώνουνε  για 5 λεπτά ,έτσι ώστε  να έχουμε  μια  ζύμη αφράτη   λεία και ελαστική ζύμη.
  • Την  αφήνουμε  σε  ζεστό  μέρος  , σκεπασμένη  με  μια σακούλα  ,και μια  πετσέτα ή την αφήνουμε  σε  ζεστό φούρνο  να  ανέβει  για  1  με  2  ώρες ..
  •  Αφού  διπλασιαστεί  η ζύμη  μας  την  αφήνουμε  σε  αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας,και  την  κόβουμε  σε  2   μέρη, όμοια.
  • Ανοίγουμε   φύλλο    και τα  δύο  κομμάτια     όπως  φαίνεται  στις  φωτογραφίες  πιο κάτω και δίνουμε   στο ζυμάρι  μας  το σχήμα   του  δέντρου   οπως  δείχνουν  οι φωτογραφίες ..    περνάμε  με ένα  πινέλο   τον κρόκο  με  το  γάλα  και  ρίχνουμε  και  τα  τυριά  από πάνω  ..  σκεπάζουμε   με  το άλλο  φύλλο  και  και  κόβουμε  την ζύμη  σε  λωρίδες ΄όπως  φαίνεται   στις φωτογραφίες  και   σχηματίζουμε  το  δέντρο   σε  ένα   ταψί της  κουζίνας . στρίβοντας    τις  λωρίδες   . Συγνώμη    που δεν έχω φωτογραφία   πως   στρίβουμε  τις  λωρίδες ..υπόσχομαι  με την πρώτη  ευκαιρία  να  τα  ξαναφτιάξω  και  να  βάλω την  φωτογραφία  που λείπει . 
  • Στη  συνέχεια   με  την ζύμη   για  στολίδια  στολίζουμε   το  δεντράκι μας  όπως  επιθυμούμε   σύμφωνα   με το  γούστο  μας  .
  • Αφού  τελειώσουμε  και σχηματίσουμε  το δεντράκι  μας    το αφήνουμε σκεπασμένο   να  φουσκώσει σε ζεστό   μέρος  για   30-40   λεπτά  και  το περνάμε  με τον  κρόκο  αυγού  και  το  γάλα   και  πασπαλίζουμε  με παπαρουνοσπορο  ή  μαύρο    σουσάμι   και  το ψήνουμε  σε προθερμασμένο  φούρνο   στους  170  βαθμούς  για   25-30   λεπτά   .να  πάρει  ένα  υπέροχο χρώμα 
















Δεν υπάρχουν σχόλια: