Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

ΟΙ ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ ΜΟΥ






ΥΛΙΚΑ 
250 γρ. φυτίνη ή λάδι  (εγώ βάζω λάδι )
250 γρ  βούτυρο μαλακό
250 γρ. βούτυρο γάλακτος
2 κρόκους αβγού
250 γρ. αμύγδαλα καβουρδισμένα  και αποφλοιωμένα  η και με την φλούδα  τους  βγαίνουν πιο νόστιμα τα κουραμπιέδες μας, κομμένα με το χέρι μικρά κομμάτια
1 ποτηράκι κρασιού άχνη ζάχαρη
1 ποτηράκι κρασιού λικέρ ή τσίπουρο
2 βανίλιες
1 φακελάκι μπέικιν  πάουντερ
2 κιλά αλεύρι για όλες  της  χρήσεις ,μπορεί και λιγότερο ανάλογα το αλεύρι μας  πάντα 


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  •  Χτυπάμε το βούτυρο  πολύ καλά ώσπου να γίνει άσπρο (καλύτερα με το χέρι έτσι   λέει η μαμά μου, μια και παλιά δεν είχαν μίξερ εγώ τα χτυπάω με το μίξερ για 10  λεπτά μέχρι να ασπρίσουν ).Έπειτα προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη,τους κρόκους,το λικέρ, τις βανίλιες και τα αμύγδαλα. 
  • Τα αμύγδαλα να είναι ασπρισμένα και αν θέλουμε τα καβουρδίζουμε λιγάκι ( σε φούρνο αναμμένο στους 150  βαθμούς για 5 λεπτά και να έχουν κρυώσει καλά)  Ανακατεύουμε με τα χέρια λίγο ακόμα να  ενωθούν όλα.
  •  Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι κοσκινισμένο .Ίσως να μην πάρει και τα 2 κιλά,  ρίχνουμε σιγά σιγά ώστε μέχρι να μη σηκώνει άλλο η ζύμη.
  • Πλάθουμε τους κουραμπιέδες και  τους  τοποθετούμε  σε αντικολλητικό χαρτί και  τους ψήνουμε στους 180 -200 βαθμούς ανάλογα το  φούρνο μας πόσο δυνατός είναι για 25-30', μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς,δεν τους ψήνουμε πολύ γιατί  θα  σκληρύνουν
  • Τους βγάζουμε από το φούρνο και τους πασπαλίζουμε αφού κρυώσουν με άχνη ζάχαρη
  • Το μυστικό είναι στο χτύπημα, το βούτυρο πρέπει να χτυπηθεί πάρα πολύ καλά, να αφρατέψει και να ασπρίσει, 
  • Και στην άχνη  προσθέτουμε και λίγο κορν φλάουρ 1-2  κουταλιές σούπας  , βοηθάει στο να μην  αποκτήσουν υγρασία.  
  • Τα βούτυρα να έχουν θερμοκρασία δωματίου


Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!

Δεν υπάρχουν σχόλια: