Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΑΡΝΑΚΙ ... ΣΟΝ ΤΟ ΠΡΟΒΒΑΤΟ



Το  ονομάσαμε   Σον  το πρόβατο   αγαπημένο  καρτούν  των  κοριτσιών   μου ...  Πάμε   να το   φτιάξουμε   μαζί με  τα παιδιά  μας  ..   ήρθαν   τα κοριτσάκια  από  το σχολείο   ,πλύναμε  χεράκια  και  πεσαμε  με   τα  μούτρα   στο  ζυμαράκι ....     η     ζύμη   είναι brioche εδώ   την   φτιαξαμε  και  πασχαλινά  λαγουδάκια










ΥΛΙΚΑ :
30 γρ νωπή μαγιά  ή  2 φακελάκια   ξερή μαγιά 
550-650 γραμμάρια αλεύρι  για   τσουράκια  ίσως   και λίγο  παραπάνω    ανάλογα  με  το αλεύρι  
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
180 ml γάλα
3 αυγά  και  1 ασπράδι  
160 γραμμάρια  ζάχαρη και 
 40 γρ   ιμβερτοποιημένη    ζάχαρη    την   οποία  την  πήρα  από   την φίλη  στο   fb   Mamangelic Ganassouli Georgia εδώ     
 1 βανίλια - ζάχαρτη   με  άρωμα   λεμόνι 
Ξύσμα από 1/2 λεμόνι
Ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι
4 γρ μαχλέπι   (προαιρετικά)
4 γρ κακουλέ   (προαιρετικά)
 50 γρ  βουτηρο  πρόβειο 
 50 γρ βούτυρο αγελαδινό 
1  κουταλιά  σούπας  κακάο 



Για  το τέλος :
4-5  κουταλιές γάλα  
1   αυγό  ολόκληρο   



 ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

  • Διαλύστε σε  ένα   μεγάλο  μπόλ    τη μαγιά, με  1-2  κουτάλια  σούπας   ζάχαρη   σε 100 ml ζεστό γάλα, σκεπάζετε  και αφήνετε  να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 10 -15  λεπτά.  Σε χαμηλή φωτιά να λιώνετε  το βούτυρο , αφήστε το να κρυώσει .Σε ένα μπολ κοσκινίζετε  το αλεύρι  2 φορες μαζί και   το αλάτι .  Χτυπήστε   τα αυγά με τη ζάχαρη, προσθέστε σε αυτά το υπόλοιπο  ζεστό γάλα.και   αρώματα  .
  • Ανακατεύψτε ζωηρά  με  το  σύρμα  μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Στο μίγμα των αυγών και του γάλακτος , προσθέστε τη  φουσκώμένη μαγιά  και ανακατέψτε  ξανά .
  • Σιγά-σιγά ρίχνετε  και  το  κοσκινισμένο  αλεύρι  .Προσθέστε το ξύσμα και τη βανίλια,  και   ζυμώστε  για  15 λεπτά  .Μόλις η ζύμη αρχίζει να διαχωρίζετε  από τα τοιχώματα του δοχείου, ξεκινήστε να  ρίχνετε   το λιωμένο  βούτηρο   κουταλιά -κουταλιά και  ζυμώνουμε μέχρι  να  απορροφηθεί   τελείως  το   βούτηρο , θα  έχουτε   μια  μαλακιά  και  απαλή   ζύμη   που δεν   θα κολλάει στα χέρια  σας .
  • Πάρτε  από τη  ζύμη    από  την  ζύμη    300-350  γρ  ζύμη  και  την ζυμώνουμε  με   1 γεμάτη  κουταλιά  κακάο    την   σκεπάζετε  και την αφήνετε  σε  ζεστό χώρο  να  φουσκώσει και  να διπλασιάσει  τον   όγκο της  
  • Πλάθετε  σε μπάλα, και  την αστρη   και  την    βάζετε    σε λαδωμένο μπολ, σκεπάζετε με ένα πανί και το αφήνετεε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο - τουλάχιστον μια ώρα.
 
  •  Εγώ  το ζύμωσα   στον αρτοπαρασκευαστή και  έβαλα  τα υλικά με την σειρά που  αναφέρω  πίο πάνω,  και ανακατεύα με  σύρμα   απο συλικόνη    να μην  γρατσουνίσω το   κάδο .
  ΠΩΣ  ΘΑ  ΣΧΗΜΑΤΊΣΟΥΜΕ   ΤΟ   ΑΡΝΑΚΙ :
  • Για   το  προβατάκι   χωρίζεται την ζύμη σε  κομμάτια: 
  • ένα  μικρό  κομματι  120  γρ  για  το  σώμα , εκεί  πάνω θα   τοποθετήσετε   τις  σπίρες  που θα  φτιάξετε και  αν  θέλετε   ρίξτε   σοκολάτα   
  •  ένα   μικρό  μεγέθους   25 γρ  για   τις  μικρές σπίρες  -μαλλί  
  • μια μεσαίου μεγέθους 40 γρ  γρ για το   μεγάλες σπίρες -μαλλί 
  • ένα μεγάλο μεγέθους  70-80  γρ  για  το κεφάλι   του   καφέ  ζύμη
  • 2 μεγάλα μεγέθους  70γρ  για  τα  αυτιά καφέ  ζύμη
  • 2 μεγάλα μεγέθους   40 γρ   για  τα  ποδαράκια 
  • Από το μεγαλο κομμάτι της ζύμης   των  40  εκατ   και  πλάστε  ένα  μακρύ φυτίλι με μήκος 40-45 εκ. Τυλίξτε μέχρι τη σπείρα (σαλιγκάρι) και τοποθετήστε τα σε ταψί με  αντικολλητικό χαρτί  'οπως  φαίνετε  στις  φωτογραφίες  συνεχίστε  να  σχήματίζετε  το  μαλλί  του  πρόβατου .  
  • Στις  τρύπες    βάλτε   σπίρες  από   το  μικρό κομμάτι    ζύμης  25 εκατ  .

     
    • Από   ένα   μικρό  κομμάτι  ζύμης      σχηματίστε   μια   μικρή σπίρα   και    κολλήστε  το  στο   σώμα   για  ουρά.
    • Και  με  τα  κομμάτια 40    γρ  φτιάξτε  τα  ποδαράκια   .
    • . Αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 20 λεπτά και  ψήνουμε  σε  προθερμασμένο   φούρνο  170 -180 βαθμούς   για  30  -35  λεπτά  ανάλογα  το  φούρνο  σας !
    •  Εγώ   έΙχα   στην κατάψυξη   καφέ  ζύμη  που  περίσεψε   απο  άλλη   ζυμαροκατασκευή  και  την πρόσθεσα   στο  μαλλί  και το έκανα   δίχρωμο    τα    αρνάκι  μας  , εσείς   κάντε  το  και  χωρίς  χρώμα  αν  θέλετε .

    ΚΑΛΗ  ΑΝΑΣΤΑΣΗ  ΚΑΙ  
    ΚΑΛΟ   ΠΑΣΧΑ     ΣΕ  ΟΛΟΥΣ   ΜΕ  ΥΓΕΙΑ  .   
     ΩΣ  ΤΗΝ  ΕΠΟΜΕΝΗ  ΦΟΡΑ  ΘΑ  ΕΤΟΙΜΑΣΟΥΜΕ   ΜΙΑ  ΑΚΟΜΑ  ΖΥΜΑΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ........ ΝΑ  ΠΕΡΝΑΤΕ  ΚΑΛΑ  ΚΑΙ  ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΤΕ  ΣΤΗΝ  ΚΟΥΖΊΝΑ   ΣΑΣ  ΜΕ  ΤΑ  ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΣΑΣ ..





    Δεν υπάρχουν σχόλια: