Σάββατο 25 Μαρτίου 2023

ΣΟΥΠΕΡ ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ ΠΑΤΑΤΟΠΙΤΑ .

Πριν μέρες αποφάσισα να φτιάξω μια πίτα με πατάτες. ..Αγαπώ την πατατοσαλάτα γενικά ...θα σας δώσω αυτές τις μέρες την αγαπημένη μου  ..και αποφάσισα να την βάλω ανάμεσα σε φύλλα και να την κάνω ΠΑΤΑΤΟΠΙΤΑ ..νηστίσιμη.

 Έγινε σούπερ η γεύση της υπέροχη .

Πάμε να την ετοιμάσουμε...φτιάχνω πάντα από το βράδυ την ζύμη για το φύλλο ..και την φυλάω στο ψυγείο..εσείς ετοιμάστε πρώτα την ζύμη και όσο φουσκώνει-ξεκουράζετε  ..προχωρήστε στην παρασκευή της γέμισης .



 ΓΕΜΙΣΗ:

ΥΛΙΚΑ :

1κιλο ίσως και παραπάνω ανάλογα το ταψί μας. . περίπου 5-6 πατάτες μέτριες βρασμένες 
2 κρεμμύδια ξερά σε πολύ μικρά καρεδάκια 
2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα μόνο το άσπρο μέρος κομμένο σε λεπτές φέτες 
1 πράσο μόνο το άσπρο μέρος κομμένο σε λεπτές φέτες 
2 μέτρια καρότα τριμμένα στον τρίφτη . 
2 κόκκινες πιπεριές κομμένες σε λεπτές φέτες ψημένες ή φρέσκιες 
1φρέσκια πράσινη πιπεριά σε λεπτές φέτες .
2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα 
Λίγες ελιές Κάλαμον κομμένες ((προαιρετικά)
Λίγο πιπέρι
Λίγο πάπρικα γλυκιά 
Αλάτι
Λίγο ρίγανη 
2 κλωνάρια μαϊντανό 
2 κλωνάρια δυόσμο φρέσκο
1 κύβο ζωμό σπιτικό (προαιρετικά)
1/4 κούπα λάδι για το σωτάρισμα των λαχανικών .

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  • Ετοιμάζουμε τις πατάτες τις πλένουμε καλά και τις βράζουμε στον ατμομάγειρα ή τις καθαρίζουμε τις φλούδες και τις βράζουμε σε νερό μέχρι να μαλακώσουν . Προσοχή δεν θέλουμε να ρουφήξουν πολύ νερό (μόλις βράσουν οι πατάτες τις βρέχουμε με λίγο νερό παγωμένο θα βοηθήσει να τις καθαρίσουμε πιο εύκολα )..
  • Με την πρέσα του πουρέ ή ένα πιρούνι αφού κρυώσουν τις πατάμε να σπάσουν  ..(εγώ θέλω η πατάτα να έχει κομμάτια ,δεν την κάνω τελείως αλοιφή την πατάτα.Θελω την πατάτα να την νοιωθω λίγο στην μπουκιά,γούστα είναι αυτά )
  • Κόβουμε τα φρέσκα κρεμμύδια σε φέτες λεπτές,το πράσο και τα ξερά κρεμμύδια.Επίσης κόβουμε και τις πιπεριές σε λεπτές φέτες και τα καρότα στο τρίφτη .
  • Σε ένα τηγάνι βαθύ προσθέτουμε το λάδι και αφού ζεσταθεί στην εστία της κουζίνας μας στο 4_5 (η δική μου εστία έχει από το 1-9)σωτάρουμε πρώτα το ξέρω κρεμμύδι,στην συνέχεια το φρέσκο κρεμμύδι σε ροδέλες λεπτές,το πράσο επίσης σε ροδέλες λεπτές,τα ανακατεύουμε συνέχεια με μια ξύλινη κουτάλα,τις πιπεριές ..θέλουμε να πέσει ο όγκος τους, να μαραθούν και να αλλάξουν χρώμα και  προσθέτουμε και το ζωμό στο σημείο αυτό  ..Προσθέτουμε το αλάτι ..θέλουμε αρκετό αλάτι να νοστιμεύσει η γέμιση μιας και δεν έχει τυριά, το πιπέρι και στην συνέχεια τα τριμμένα καρότα,προσθέτουμε και τις πατάτες συνεχίζουμε το ανακάτεμα ..να ενωθούν τα υλικά μας και σβήνουμε την εστία μας.
  • Προσθέτουμε και τα αρωματικά φυτά,μαϊντανό,δυόσμο ρίγανη ψιλοκομμένα,μπόλικα για να δώσουν γεύση και την μουστάρδα. 

Σας δίνω τρεις  συνταγές για φύλλο μια με προζύμικαι μια με την μαγιά,την φτιάχνω  και χωρίς μαγιά και με τις τρεις συνταγές για σπιτικά χειροποίητο φύλλα και πραγματικά μας αρέσει και με τις τρεις συνταγές.   

Ζύμη για φύλλο με προζύμι Εδώ η συνταγή

ΖΥΜΗ απλή  χωρίς μαγιά :Εδώ η συνταγή

ΖΥΜΗ για φύλλο με μαγιά :

ΥΛΙΚΑ:
Για τα  χωριάτικα σπιτικά φύλλα με τσίπουρο  γλυκάνισου 
    700 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
        4_5 κουταλιές σούπας λάδι
          1 κουταλιά της σούπας τσίπουρο με γλυκάνισο
          1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι 
          350 ml χλιαρό νερό (τα υγρά πρέπει να ειναι σε ποσότητα τα μισά  από τα στερεά , βέβαια παίζει ρόλο και το αλεύρι που θα χρησιμοποιήσουμε )
          1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη .
          3_4 γρ μαγιά ξηρή ή 12 γρ νωπή 

          ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
          • Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ και προσθέτουμε ,το αλάτι,το ελαιόλαδο, την μαγιά, την τσικουδιά και τέλος λίγο λίγο  χλιαρό νερό (το νερό το προσθέτουμε σταδιακά για να ελέγχουμε την υφή της ζύμης).
          • Ζυμώνουμε τη ζύμη μας μέχρι να γίνει μαλακή και εύπλαστη.
          • Χωρίζουμε τη ζύμη μας 12 ζυμαρακια _μπαλάκια,ανάλογα ποσά θέλουμε.Τα αλείφουμε  με ελαιόλαδο και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν, σκεπασμένα με  διάφανη μεμβράνη και  μια πετσέτα κουζίνας

          • Την ετοίμασα από το βραδύ και την άφησα στο ψυγείο σε σακουλάκι τροφίμων και το πρωί την άφησα σε  θερμοκρασία δωματίου και μετά την άνοιξα φύλλο με τον πλάστη και την βοήθεια του νισεστέ με αλεύρι σε συνδυασμό 

          • Αν μας μείνει ζύμη ..εμένα πάντα μου μένει την αποθηκεύω σε σακούλα καλά κλεισμένη ζιπ-λοκ και στην κατάψυξη.  Όταν το χρειαστώ βγάζω την σακούλα με την παγωμένη ζύμη στην συντήρηση από την προηγούμενη μερα .. μοιράζω την ζύμη μου σε ισόποσα κομμάτια και ανοίγω φύλλο για την επόμενη  πίτα μου 

           ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
          • Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 μέρη και ανοίγουμε φύλλα, τέτοια ώστε να καλύψουν με άνεση ένα ταψί 40 εκ. περίπου. Λαδώνουμε το ταψί με το επιπλέον ελαιόλαδο. Στρώνουμε το ένα φύλλο, το λαδώνουμε και από πάνω στρώνουμε το δεύτερο φύλλο και ένα τρίτο φύλλο και το τέταρτο  φύλλο επίσης αφού τα  λαδώσουμε ,στρώνουμε και το πέμπτο φύλλο χωρίς να το λαδώσουμε .
          • Απλώνουμε πάνω στο φύλλο όλη τη παραπάνω κρύα γέμιση και τις κομμένες ελιες καλαμον (προαιρετικά)προσθέτουμε και τα άλλα 5 φύλλα λαδώνουμε πάντα ενδιάμεσα .
          • Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το απλώνουμε με πινέλο και τέλος χαράζουμε την πίτα σε ακτινωτά κομμάτια με μαχαίρι χωρίς να  χαράξουμε τα φύλλα της βάσης)και πασπαλίζουμε με σουσάμι και άλλους σπόρους της αρεσκείας μας
          •  Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 βαθμούς για 45 – 50 λεπτά περίπου. 
          • Η πίτα μας πρέπει να έχει πάχος 3_5 εκατοστά.οχι παραπάνω 

          *Την ζύμη την ζύμωμα το βράδυ κατά τις 10, το έβαλα σε σακούλα τροφίμων,το έκλεισα καλά αφού έβγαλα τον αέρα πρώτα.Το έβαλα στο ψυγείο το άφησα όλη την νύχτα εκεί και το πρωί στις 9 το βρήκα τούμπανο ..Tο άφησα 10 σχεδόν να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.Το μοίρασα σε κομμάτια ισόποσα και τα λάδωσα με καλαμποκέλαιο,τα άφησα άλλο 5 λεπτά να ξεκουραστούν ... Τα άνοιξα φύλλο με το πλάστη και έφτιαξα μια υπέροχη ΠΑΤΑΤΟΠΙΤΑ  με τραγανό και πεντανόστιμο φύλλο .Αν μας περισσέψει ζυμάρι το αποθηκεύουμε  σε σακούλα  τροφίμων και το βάζουμε στην κατάψυξη ....όταν το χρειαστούμε το βγάζουμε από το βράδυ στην συντήρηση του ψυγείου μας και την επόμενη είναι έτοιμο να ανοίξουμε φύλλο αφού πρώτα το αφήσουμε λίγο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου .


            Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .  Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδαFacebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

          Δεν υπάρχουν σχόλια: