Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

ΜΑΞΙΛΑΡΑΚΙΑ ΟΛΙΚΗΣ ΨΩΜΑΚΙΑ ΓΙΑ ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ









Μια ακόμα συνταγή  με  το αγαπημένο μου αλεύρι που πολύ συχνά βάζω στην κουζίνα μου.Την προηγούμενη φορά φτιάξαμε ΜΑΞΙΛΑΡΑΚΙΑ ΨΩΜΑΚΙΑ ΓΙΑ ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ υπέροχα  αφράτα  ψωμάκια.Αυτή την φορά όμως άλλαξα  συνταγή  και  έκανα  ένα  εύκολο  προζύμι με  αλεύρι  για όλες τις χρήσεις  αλλά  και με  ολικής  άλεσης . Πάμε  στην κουζίνα μου να το  φτιάξουμε 
  
ΥΛΙΚΑ :
ΠΡΟΖΥΜΙ :
 1-1/2 φλιτζάνια αλεύρι  για όλες τις χρήσης
 3/4 φλιτζάνι αλεύρι ολικής άλεσης 
1-1/2 φλιτζάνι χλιαρό νερό  
1/2 κουταλάκι  του γλυκού ξερή μαγιά 
ΚΥΡΙΑ  ΖΥΜΗ:
Το παραπάνω  προζύμι 
3/4  φλιτζάνι ζεστό νερό 
1 και 3/4 φλιτζάνι  αλεύρι  ολικής άλεσης 
1 κουταλιά σούπας ζάχαρη  ή μια  κουταλιά ιμβερτοζάχαρη 
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού μαγιά ξερή 
3 κουταλιές της σούπας λάδι
2  περίπου  φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσης 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
ΠΡΟΖΥΜΙ :
.Διαλύουμε σε ένα μπολ αναμίξεως με καπάκι τη μαγιά με το 1-1/2 φλιτζάνι χλιαρό  νερό ,και  προσθέτουμε το 1-1/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσης,3/4 φλιτζάνι αλεύρι ολικής άλεσης και ανακατεύουμε καλά με μιά μαρίζ να αναμειχθούν καλά τα υλικά.Σκεπάζουμε με ένα καπάκι και αφήνουμε να ξεκουραστεί όλη την διάρκεια της νύχτας στο πάγκο της  κουζίνας μας  
 ΚΥΡΙΑ  ΖΥΜΗ:
  1.  Βάζουμε στο κάδο του τα 3/4 φλιτζάνι ζεστό νερό,το 1 κουταλάκι του γλυκού μαγιά ξερή ,1 και 3/4 φλιτζάνι  αλεύρι  ολικής άλεσης στη συνέχεια προσθέτουμε το λάδι ,το 1 κουταλάκι μαγιά ξερή  τα 1 φλιτζάνι κοσκινισμένο αλεύρι λίγο -λίγο και  αφήνουμε για  το τέλος το 1 φλιτζάνι, βάζουμε  τον αρτοπαρασκευστή  σε πρόγραμμα  ζυμώματα τος και  προσθέτουμε και  το  προσθέτουμε και  το  αλάτι και το υπόλοιπο  αλεύρι  και έχουμε μια πολύ αφράτη και μαλακιά  και  απαλή ζύμη που κολλάει  ελαφρώς στα χέρια  μας . 
  2.  Στον αρτοπαρασκευαστή μου το  πρόγραμμα  για  ζύμωμα  διαρκεί 15 λεπτά και βάζουμε  την ζύμη μας σε μπολ με λίγο λαδάκι να ξεκουραστεί και να διπλασιάσει τον όγκο της σε ζεστό  μέρος  
  3.  Αν το ζυμώσουμε με  τα χέρια  μας η διαδικασία είναι η εξής: Ετοιμάζουμε το προζυμάκι όπως γράφω πιο πάνω από το  βράδυ τις  προηγούμενης  μέρας ,και την επόμενη μέρα  σε  ένα  μπολ  βάζουμε  τα  υλικά με την σειρά  που γράφω πιο πάνω και ζυμώνουμε  όσο  πιο  πολύ  ώρα  μπορούμε και αντέχουν φυσικά  τα χεράκια μας και έχουμε μια πολύ αφράτη και μαλακιά  και  απαλή ζύμη που κολλάει  ελαφρώς στα χέρια  μας . 
  4. Βάζουμε την ζύμη σε λαδωμένο μπολ  να  ξεκουραστεί σε  ζεστό περιβάλουν για  1 ώρα περίπου Μόλις διπλασιαστεί βγάζουμε την ζύμη σε  καθαρό πάγκο εργασίας  και  τις  δίνουμε  το σχήμα της  μπάλας  και την αφήνουμε σκεπασμένη άλλα  15 λεπτά .
  5. Σε αλευρωμένη  επιφάνεια  και  με τον πλάστη  ένα ορθογώνιο φύλλο ανοίγουμε  φύλλο  πάχους 1-2 εκατ και  κόβουμε  με  ρολό κοπής τις πίτσας  κομμάτια ορθογώνια 
  6. Τα αφήνουμε να  ξεκουραστούν  σε  ζεστό περιβάλλον σκεπασμένα και  ψήνουμε σε  προθερμασμένο φούρνο  για  12-15  λεπτά στους  180 βαθμούς . Αφού  μισοψηθούν στα  10 λεπτά   τα  περνάμε  με λαδάκι  αραιωμένο με  νερό  και τα  βάζουμε  ξανά στο φούρνο   μέχρι να  ψηθούν  εντελώς
Ως την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Δεν υπάρχουν σχόλια: