Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

ΑΦΡΑΤΑ ΝΤΟΝΑΤΣ








Αφράτα  ντονατσ εύκολα και γρήγορα με υπέροχη γεύση και άρωμα από λεμόνι .Σερβιρισμένα με γλυκό βύσσινο  που έφτιαξα το καλοκαίρι(το παράβρασα το ξέχασα και  έγινε σαν μαρμελάδα ,και  βρήκα  ευκαιρία  να  το  καταναλώσουμε  ) και  μερέντα  ...τέλειος συνδιασμός   

ΥΛΙΚΑ:
25γρ φρέσκια μαγιά  ή 7-9 γρ ξηρή μαγιά 
4 κουταλιές σούπας ζάχαρη
50 ml χλιαρό νερό    
400-430γρ. αλεύρι για  τσουρέκια  
1/4 κουταλιού του γλυκό αλάτι 
1 φακελάκι βανίλια- ζάχαρη με  άρωμα  λεμόνι ή πορτοκάλι
Ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού 
3 κουταλιές λιωμένο βούτυρο 
2 αυγά μέτρια 
160 ml γάλα (εγώ έβαλα το αγαπημένο μου  κεφιρ 100 γρ και το υπόλοιπο γάλα )
Λάδι για το τηγάνισμα 
ζάχαρη-άχνη για το πασπάλισμα 
και μαρμελάδα της αρεσκείας σας ή μερέντα  

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


  • Λόγω έλλειψης χρόνου,έκανα τη ζύμη στον αρτοπαρασκευστή όπως πάντα τον εμπιστεύομαι απόλυτα για το ζύμωμα πολύ περισσότερο από  τα χεράκια μου. 
  • .Διαλύουμε τη μαγιά με το χλιαρό νερό και μια κουταλιά ζάχαρη,αφήνουμε για 10 λεπτά να ενεργήσει η μαγιά. 
  • Βάζουμε στο κάδο του αρτοπαρασκευαστή το γάλα,τη ζάχαρη,την φουσκωμένη μαγιά,στη συνέχεια προσθέτουμε και τα αυγά σε  θερμοκρασία δωματίου, το κοσκινισμένο αλεύρι λίγο-λίγο και αφήνουμε για το τέλος το 1 φλιτζάνι, βάζουμε τον αρτοπαρασκευστή σε πρόγραμμα ζυμώματος και προσθέτουμε και το βούτυρο,στην συνέχεια προσθέτουμε και το αλάτι και το υπόλοιπο αλεύρι και έχουμε μια πολύ αφράτη και μαλακιά και απαλή ζύμη που κολλάει ελαφρώς στα χέρια μας . 
  •  Στον αρτοπαρασκευαστή μου το πρόγραμμα για ζύμωμα διαρκεί 15 λεπτά εγώ  το ζύμωσα  δύο φορές σύνολο 30 λεπτά . 
  •  Αν το ζυμώσουμε με τα χέρια μας η διαδικασία είναι η εξής: Διαλύουμε τη μαγιά με το χλιαρό  νερό και την ζάχαρη,αφήνουμε για 10 λεπτά να ενεργήσει η μαγιά και στην συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα αυγά,το γάλα και ανακατεύουμε και σταδιακά προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι με το αλάτι και ζυμώνουμε και στο τέλος το λάδι και ζυμώνουμε όσο πιο πολύ ώρα  μπορούμε και αντέχουν φυσικά τα χεράκια μας .
  • Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί  για 1 σχεδόν ώρα σε ζεστό  μέρος ή σε φούρνο που τον έχουμε ανάψει στους 40  βαθμούς για 15 λεπτά και τον έχουμε σβήσει 
  • Αδειάζουμε την ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο εργασίας και τον μοιράζουμε σε 12-14 κομμάτια των 50 -60 γρ και τα  δίνουμε σχήμα μπάλας .
  • Τα αφήνουμε να ξεκουραστούν σκεπασμένα για περίπου 15 λεπτά
  •  Τέλος πατάμε με τα δάχτυλά μας και κάνουμε μια τρυπά στη μέση και τηγανίζουμε σε λάδι καυτό σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 2-3 λεπτά την κάθε  πλευρά ,μέχρι να ροδίσουν ελαφρά,τα βγάζουμε και τα αφήνουμε πάνω σε χαρτί να απορροφήσει τα περιττά λάδια 
  •   Σερβίρουμε τα ψωμάκια γεμιστά με μαρμελάδα της αρεσκείας μας,μερέντα,ακόμα και τυράκι κίτρινο και ζαμπόν γαλοπούλας 




Την ιδέα για  το σχέδιο  την πήρα από  εδώ  και εδώ
Ως   την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .
  

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Δεν υπάρχουν σχόλια: