Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023

ΖΥΜΑΡΕΝΙΟ ΜΗΛΟ ΜΕ ΚΑΡΔΑΜΟ




Ζυμαράκια πλάθουμε .. πάλι εμείς αυτή την φορά με κάρδαμο..και μήλο🍎  το σχήμα τους.... έγιναν ένα υπέροχο σνακ για το πρωινό μας αλλά και για τον απογευματινό μας καφέ ...αρχικά έγιναν ΝΗΣΤΙΣΗΜΑ για αυτούς που νηστεύουν, σας έδωσα συνταγή τις προηγούμενες μέρες . 
Και φυσικά  ετοιμάσαμε και με γέμιση σοκολάτας 🍫και άρωμα  κάρδαμου για τους λάτρεις τις σοκολάτας στην οικογένεια μια και δεν αγαπάνε όλοι το μήλο 🍎 σαν γέμιση ..τι να κάνουμε ...ικανοποιούμε όλα τα γούστα ...

Μπορούμε να φτιάξουμε και αυτή την συνταγή 

Κέικ με μήλο και χυμό πορτοκάλι και καρύδια🍎

Νηστίσιμα μπισκότα με πολτό μήλου και μπανάνα 🍌🍎

Κέικ μήλου χωρίς αυγά🍎

ΥΛΙΚΑ:

  • 800 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις ίσως και λίγο περισσότερο ανάλογα το αλεύρι μας .
  • 60 γρ ζάχαρη ή μέλι 🍯
  • 50 γρ βούτυρο 
  • 2 αυγά
  • 7 γρ αλάτι
  • 40 γρ φρέσκια μαγιά ή 1 και 1/2  φακελάκι ξερή μαγιά 
  • 400 ml χλιαρό γάλα (έβαλα μισό γάλα και μισό κεφίρ )
  • 1κουταλιά της σούπας ξύδι 
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κάρδαμο -κακουλέ
  • 1κουταλιά της σούπας μέλι για το γυάλισμα αφού ψηθούν .
  • 1 ακόμα αυγό με δυο _τρεις κουταλιές νερό διαλυμένο
ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ 
  • Σταγόνες σοκολάτας ή Μερέντα  
  • Μπορείτε να βάλετε ότι γέμιση θέλετε γλυκειά ..

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 

  • Ανακατεύουμε τη μαγιά με το χλιαρό νερό με το μέλι και ανακατεύουμε προσθέτοντας και 4_5 κουταλιές αλεύρι  (προσέχουμε να μην μην είναι καυτό γιατί θα καεί η μαγιά ) το μείγμα μας θα πρέπει να βγάλει φουσκάλες και να αναπτύξει ένα άρωμα μαγιάς. 
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακούβα στο κέντρο του ,προσθέτουμε
    τη μαγιά,το βούτυρο  σε θερμοκρασία δωματίου,(εγώ έβαλα μισό βούτυρο -μισό λάδι )το αλάτι ,τα αυγά ,το ξύδι το κάρδαμο .
  • Ζυμώνουμε τη ζύμη μέχρι να γίνει ελαστική και αφράτη .Την  μεταφέρουμε σε καθαρό μπολ και την αλείφουμε με  λίγο λάδι για να μην στεγνώση ,την καλύπτου με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε την να διπλασιαστεί για περίπου 90 λεπτά σε ένα μέρος μακριά από κρύα ρεύματα αέρα (ιδανικά σε προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά στους 40 ° και μετά το αφήνουμε  μέσα
    στο ζεστό φούρνο 
  • Βάζουμε τη ζύμη σε πάγκο εργασίας ελαφρά αλεύρωμενο, την μοιραζουμε σε κομμάτια των 55-60 γρ .και την αφήνουμε σκεπασμένη για 15 λεπτά 
  • Ανοίγουμε πιτουλες με τα δάχτυλα μας .βάζουμε την γέμιση και κλείνουμε όπως φαίνεται στις φωτογραφίες μας .
  • Τοποθετούμε σε φόρμα muffins με αντικολλητικό χαρτί με την ένωση προς τα κάτω .είναι σημαντικό αυτό ...προσέχουμε γιατί θα ανοίξουν και θα χαλάσει το σχέδιο μήλο 
  • Αφήνουμε να ξεκουραστούν -φουσκώνουν λίγο σε ζεστό μερος σκεπασμένα με διάφανη μεμβράνη . 
  • Με ένα πινέλο διαλύουμε τον κρόκο με 2-3 κουταλιές της σούπας γάλα ή νερό και περνάμε την πλεξούδα μας  ,γενναιόδωρη ποσότητα αυγού ομοιόμορφα . Του δίνει λάμψη και δημιουργεί μια όμορφη χρυσό κόκκινη κρούστα κατά το ψήσιμο. 





Ως  την επόμενη φορά  που  θα ετοιμάσουμε  μια  συνταγή με ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .  
Αν σας αρέσουν οι συνταγές
μου  μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Δεν υπάρχουν σχόλια: