Τρίτη 26 Μαΐου 2015

ΗΛΙΑΝθΟΣ ΤΥΡΕΝΙΟΣ


Φτιάξαμε στην αρχή  ένα  ηλίανθο  με  γλυκεία   γεύση....με πορτοκαλί κολοκύθα και σταφύδες   ,μας  άρεσε  πολύ και  η γεύση  του αλλά  και το σχέδιο  του   .
Μου  ζήτησαν να την ξαναφτιάξω  αλλά  σε  αρμυρή γεύση αυτή  την  φορά  .. και εγώ  χατίρια  δεν  χαλάω  στα  κοριτσάκια  μου ..
Έφτιαξα  μια  υπέροχη  τυρόπιτα  για  όλες τις  ώρες .  Πάμε  να την  φτιάξουμε   :



ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ  ΖΥΜΗ  :
400  γρ + 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για  όλες  της  χρήσεις
1 κύβο της μαγιάς  25 γρ ή  1 φακελάκι  ξερή μαγιά
 2 αυγά
 50 ml +150 ml γάλα
3 κουταλιές της σούπας γιαούρτι
1 κουταλια της σούπας   ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ :
200 γρ τυρί  φέτα
200 γρ  ανθότυρο
2 αυγά
λίγο  πιπέρι  μαύρο
 1  χτυπημένο αυγό  με λίγο  νερό  διαλυμένο  για το τέλος 
 2-3 κουταλιές της σούπας καβουρδισμένα    ηλιόσπορα ή  σουσάμι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
 ΖΥΜΗ :
  • Διαλύουμε  σε  ένα  μπόλ  τον  κύβο   μαγιάς    με  τα  50 ml χλιαρό γάλα και προσθέτουμε  1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη και 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι,  ανακατεύουμε και το αφήνουμε για δέκα λεπτά για  να δράσει   η  μαγιά και να  ανέβει . 
  • Σε ένα ξεχωριστό μπόλ   κοσκινίζουμε  τα   400 γρ  αλεύρι.   Κάνουμε  μια  τρύπα  και  προσθέτουμε  τα   δύο αυγά χτυπημένα , τα υπόλοιπα 150 ml γάλα, γιαούρτι, και την υπόλοιπη  ζάχαρη, αλάτι και την  ανεβασμένη  μαγιά  μας .
  •  Ζυμώνουμε  την ζύμη   αν  κολλάει  προσθέτουμε λίγο  ακόμα   αλεύρι, τόσο ώστε  για να έχουμε  μια μαλακιά ζύμη,την οποία  την  βάζουμε  σε αλευρωμένο δοχείο, καλύπτουμε  με ένα υγρό πανί και την αφήνουμε σε ζεστό δωμάτιο μακριά  από  ρεύματα  για 2 ώρες περίπου  για να  διπλασιαστεί σε όγκο   η ζύμη μας
  •   Οταν  η ζύμη αυξηθεί την  αφήνουμε   πάνω  σε  αλευρωμένο πάγκο  εργάσιας  και την  κόβουμε  σε  2 μέρη με  ίδιο μέγεθος και ανοίγουμε το  ένα  κομμάτι  ζύμης  πανω  σε  χαρτί ψησίματος, φύλλο   πάχους 0,5 cm και  διάμετρο  35-40   εκατ . 
  •  Μεταφέρουμε  σε ένα ταψί το  φύλλο  της  ζύμης  και  βαζουμε  στο κέντρο, ένα  μέρος  της  γέμισης  μας ..αφήνουμε  3-5 εκατ  και  κυκλικά ξανά  βαζουμε την  υπόλοιπη  γέμιση μας , οπως  φαίνετε στην  φωτογραφία  μας !!
 


  • Ανοίγουμε και  το  άλλο   κομμάτι  ζύμης ,σε  φύλλο   πάχους 0,5 cm και  διάμετρο  35-40   εκατ .και  το  τοποθετούμε επάνω   στο  φύλλο  με την  γέμιση  και  πιέζουμε   με τη βοήθεια ενός μπολ στο  κέντρο   που βάλαμε  την  γέμιση .και με τη βοήθεια ενός πιρουνιού  ενώνουμε  τα  δύο  φύλλα πατώντας με το πιρόυνι .
  • Κόβουμε  με  τη βοήθεια ενός μαχαιριού  κομμάτια  2-3  εκατ  μέχρι  το σημείο  που τοποθετήσαμε  το μπόλ και  τα  γυρίζουμε δεξιόστροφα  ,όπως  φαίνετε  στις  φωτογραφίες  μας !!
  • Ανακατεύουμε  το αυγό και το νερό  και  με  ένα  βούρτσακι  αλείφουμε   ψωμάκι μας , και πασπαλίζουμε με ηλιόσπορους ή    σουσάμι .
  • Το ψήνουμε  σε προθερμασμένο φούρνοι μέχρι να ροδίσει  σε προθερμασμένο φούρνο 180 ° Cγια  25-30   λεπτά.


     ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: