Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΜΕ ΕΝΑ ΑΝΑΚΑΤΕΜΑ




Έπρεπε να κόψουμε μια αλλά βασιλόπιτα στην οικογένεια ...ανοίγω το ψυγείο ...αυγά λιγοστά μόνο 2 ..τι γίνετε τώρα ..πώς θα φτιάξω βασιλόπιτα.... Τα μάρκετ και το ψιλικατζιδικο της γειτονιάς κλειστό ....Αυγά χωριάτικα από το πατρικό μου δεν είχα ...και εκείνες λόγου του κρύου σταματησαν να γεννάνε γεννάνε.   
Δεν υπάρχει θέμα. Έτοιμη η βασιλόπιτα χωρίς πολλά αυγά .. αλλά και με ένα ανακάτεμα μόνο ..έτοιμη .αφρατη ..με την κατάλληλη υγρασία.  Και φυσικά με γιαούρτι .....την έχω φτιάξει όμως και με κεφίρ .. Πάμε να την φτιάξουμε ...

ΥΛΙΚΑ:

330 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

80 γρ αλεύρι από φουντούκια αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε και αμύγδαλα, εγώ έπρεπε να ξοδέψω το αλεύρο φουντουκιού ,γιατί σε λίγες μερεςθα έληγε 

220 -250  γρ ζάχαρη (1κούπα και 1/4 κούπας ).

150 ml καλαμποκέλαιο

2 μεσαία αυγά 

30 ml κονιάκ 

250 ml  γιαούρτι ή κεφίρ σε θερμοκρασία δωματίου (1κούπα)

Ξύσμα από 1 πορτοκάλι 🍊

Ξύσμα από 1 λεμόνι 🍋

1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

20 γρ μπέικιν πάουντερ

2 βανιλίες με άρωμα πορτοκάλι




ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ:

Άχνη ζάχαρη και ότι άλλο θέλετε να την διακοσμήσετε ..

Διάφορα ζαχαρωτά ή ζαχαρόπαστα 


Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε  θερμοκρασία δωματίου .

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 175 βαθμούς με αντιστάσεις
  • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά μία στρογγυλή φόρμα 24_26 εκατ βάζουμε λαδόκολλα και βουτυρώνουμε τα πλαϊνά.
  • Σε ένα μπολ μεγάλο κοσκινίζουμε 2 φορές το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι
  •  Στην συνέχεια σε καθαρό μπολ χτυπάμε με το σύρμα την  ζάχαρη με το λάδι να γίνει κρέμα,προσθέτουμε ένα-ένα τους κρόκους,το ξύσμα πορτοκάλι και λεμόνι και το κονιάκ. 

  • Ρίχνουμε το κεφίρ σε τρείς δόσεις,προσθέτουμε και το αλεύρι από  τριμμένα φουντούκια,το αλεύρι με το αλάτι και  το μπέικιν,λίγο-λίγο, και τα χοντροκομμένα φουντούκια , ανακατεύουμε με μια μαρίζ και προσέχουμε να μην χάσει τον όγκο της η ζύμη θα γίνει ελαφρά σφιχτή έτσι πρέπει να είναι  
  • Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα που έχουμε βουτυρώσει τα πλαινά της και καλύπτουμε τον πάτο της με λαδόκολλα προσθέτουμε 
  • Τυλίγουμε το κέρμα με αλουμινόχαρτο και το ρίχνουμε στη ζύμη ή αφού ψηθεί το βάζουμε στο ψημένο κέικ από κάτω στον πάτο του κέικ..έτσι έκανα εγώ γιατί ξέχασα να το βάλω πριν ψηθεί και ψήνουμε το κέικ στη μεσαία σχάρα για 50 λεπτά ή μέχρι που να βγαίνει στεγνή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσουμε στο κέντρο του.
  • Αν είναι απαραίτητο καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και φυσικά δεν ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου αν δεν περάσουν τα πρώτα 30 λεπτά. 
  • Το αφήνουμε να κρυώσει καλά και στην στη συνέχεια το γυρίζουμε ανάποδα ώστε να έχουμε το λείο μέρος του κέικ για να το στολίσουμε πιο εύκολα.
  • Σερβίρουμε πασπαλισμένο με άχνη ζάχαρη ή διακοσμούμε κατά την αρέσκειά  μας με σοκολάτα κουβερτούρα ή άσπρη σοκολάτα .

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ :
1. Χρησιμοποιούμε ένα μικρό τρίφτη και βγάλτε μόνο το φλοιό του πορτοκαλιού. Προσέχουμε να μην πάρουμε και το λευκό μέρος καθώς είναι πικρό.
2. Αφαιρούμε το βούτυρο από το ψυγείο τουλάχιστον μερικές ώρες πριν το χρησιμοποιήσουμε . Αυτό θα το επιτρέψει να μαλακώσει. Το κόψιμο σε κύβους βοηθά επίσης.
3. Μία από τις πιο σημαντικές συμβουλές για μαρέγκα: Το μπολ που θα χρησιμοποιήσουμε  για να χτυπήσουμε το ασπράδι πρέπει να είναι πολύ καθαρό. Για να το πετύχουμε αυτό, σκουπίζουμε  το μπολ με μια χαρτοπετσέτα βουτηγμένη σε ξύδι,για να εξαλείψουμε τυχόν υπολείμματα λίπους.
4.Ανάλογα με το φούρνο (πόσο ακόμη και η θερμοκρασία είναι μέσα του)μπορεί να πάρουμε κέικ με φουσκωμένη την κορυφή.Για να αποφύγουμε ένα τέτοιο κέικ μπορούμε επίσης να δοκιμάσουμε να ψήσουμε σε ελαφρώς χαμηλότερη θερμοκρασία,160C . Θα χρειαστεί λίγο περισσότερο για ψήσιμο,αλλά θα μειώσουμε τον κίνδυνο για ρωγμές και θόλο στη μέση του κέικ.Μπορούμε ακόμα να χτυπήσουμε το ταψί μας στον πάγκο για να απελευθερώσουμε παγιδευμένες φυσαλίδες πριν το ψήσιμο μπορεί επίσης να βοηθήσει.
Εάν εξακολουθούμε να έχουμε ένα θόλο στη μέση του κέικ σας,μην ανησυχούμε! Χρησιμοποιήσουμε ένα οδοντωτό μαχαίρι και κόβουμε το κέικ,οριζόντια.Στη συνέχεια,γυρίζουμε ανάποδα το κέικ και στολίζουμε την ανάποδη πλευρά του κέικ που είναι επίπεδη. Αν και η δική μου ήταν το ίδιο επίπεδη ..







Χρόνια πολλά και καλή πρωτοχρονιά με πάνω από όλα υγεία-ευτυχία-αγάπη και χαρά στο σπιτικό σας !!!
   Καλά να περάσετε με τις οικογένειες σας !!

Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές

Δεν υπάρχουν σχόλια: