Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017

ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑΚΙΑ ΑΧΙΒΑΔΕΣ


Έχω  δοκιμάσει  ζύμες με  μαγιά  και  ζύμες  με  μπέικιν  πάουντερ  ,  για  σπιτικό   φύλλο  στην κολοκυθόπιτα ,αλλά  αυτή  η ζύμη  είναι  το κάτι άλλο  αφράτη , τραγανή ακόμα  και  την  τρίτη  μέρα  ,νόστιμη !! Δοκιμάστε  την  .. για  κάθε  είδος γλυκειάς  πίτας  .. γαλατόπιτα   κολοκυθόπιτα ...  μπουγάτσα  ακόμα  και  σε  φύλο για  σπιτικό  φύλλο για  μπακλαβά ,, 
ΥΛΙΚΑ:

1  κιλό  αλεύρι για όλες  τις χρήσεις  περίπου
1 φλιτζάνι και 1/4  χλιαρό γάλα
5 κουταλιές  τις  σούπας  γιαούρτι   γεμάτες
 2 αυγά
120  ml  λάδι
1 κουταλιά   της  σούπας  ξύδι
1 κουταλάκι  του  γλυκού   αλάτι
1 φακελάκι  μπέικιν  πάουντερ
 3/4 κουταλάκι  του γλυκού ζάχαρη
αλεύρι  και  νισεστέ για το άνοιγμα  των φύλλων
Λάδι   για  το  ράντισμα  των   φύλλων 


 Την  ιδέα  για το σχέδιο  την πήρα  από  εδώ



ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  •  Βάζουμε  στον κάδο  του αρτοπαρασκευαστή  ή αν το ζυμώσουμε  με τα χέρια  μας  σε ένα  μπολ το γάλα  το γιαούρτι , το αλάτι, τη ζάχαρη τα αυγά και το λάδι  και το ξύδι και ανακατεύομε  να  ενωθούν όλα  τα υλικά μαζί και σιγά -σιγά  προσθέτουμε  το αλεύρι  μας και  ζυμώνουμε  να  ενωθούν τα  υλικά  μας  ...μέχρι να  έχουμε μια ζύμη  απαλή  και   να κολλάει  ελαφρά στα χέρια  μας . Την αφήνουμε  να ξεκουραστεί   για  1 ώρα  και 30 λεπτά !! 
  • Στη  συνέχεια  μοιράζουμε  την  ζύμη μας σε  κομμάτια  ίσου  βάρους  100 γρ και  τα  αφήνουμε  να  ξεκουραστούν  ξανά  30  λεπτά  
  • Ανοίγουμε  φύλλο λεπτό  με την  βοηθεια  του  νισετε   και  λίγου άλευρου  και  σύμφωνα  με  τις  παρακάτω  φωτογραφίες φτιάχνουμε  το  σχέδιο  αφού πρώτα  βάλουμε  μια  κουταλιά  από  την παρακάτω  γέμιση 
  • Αν  πάλι  θέλουμε  τα δίνουμε  άλλο σχήμα , ανοίγουμε  σε  λεπτό   φύλλο, το ραντίζουμε  καλά με λάδι και πασπαλίζουμε με γέμιση. και το τυλίγουμε   σε ρολό. και μετά σε  σχήμα σαλιγκαριού -στριφτάρια . Ψήνουμε  μέχρι να ροδίσουν.
  • Σερβίρουμε  πασπαλισμένα  με ζάχαρη άχνη και τη βανίλια.







ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ :

  • 1 κιλό κολοκύθα πορτοκαλί 
  • 200- 250 γρ ζάχαρης (ανάλογα   πόσο  ότι  τρώει  ο καθένα μας  )
  • 1 φλιτζάνι καρύδια τριμμένα
  • 100  ml  γάλα 
  •  1-2  κουταλιές  λάδι για την  γέμιση 
  • κανέλα
  • μια  χούφτα τραχανά  γλυκό  σταρένιο    
  • μισό  φλιτζάνι σταφίδες και  λίγη φρυγανιά αν χρειάζεται για  τα  υγρά
  • βανίλια


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Τρίβουμε  την  κολοκύθα  στο χονδρό τρίφτη ή την κόβουμε  μικρά  κομμάτια , την  βράζουμε  λίγο να βγάλει τα ζουμιά  της ,ρίχνουμε  και το γάλα ,και τον  τραχανά  και  αφήνουμε  να  βράσουν και  να  σωθούν τα υγρά  της .
  • Συνεχίζουμε και  προσθέτουμετη ζάχαρη, τα τεμαχισμένα καρύδια και κανέλα.και την φρυγανιά και της σταφίδες και  αφήνουμε να κρυώσει .




ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ  ΤΑ .
Ως   την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   
  

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραία συνταγή