To προζυμάκι αυτό που δείχνω στις παρακάτω φωτογραφίες είναι δημιούργημα του πρώτου εγκλεσμού μας ..Κατάφερα όλο το καλοκαίρι που μας πέρασε να το κρατήσω ενεργό και δυνατό και τώρα είναι δυνατό και ετόιμο να κάνω τις συνταγές μου με ζυμαράκι και προζυμακι δικό μου
Το συγκεκριμένο ψωμάκι μπορεί να φαγωθεί και με μπιφτέκι θα γίνει ένα υπέροχο ,,hamburger.
Aπαιτεί όμως χρόνο για να ετοιμαστεί ,και να μην σας φοβίσω χρειάζετε χρόνο η ζύμη να ωριμάσει .περιέχει ενεργό προζύμι και μια πολύ μικρή ποσότητα ξερής μαγιάς Αυτό μας επιτρέπει να τα φτιάξουμε την ίδια μέρα και να απολαύσουμε που θα ξεκινήσουμε την συνταγή .
Σας έχω ένα πιθανό χρονοδιάγραμμα. Η ζύμη είναι αρκετά εμπλουτισμένη έχει δηλαδή όλα τα υλικά που θα δώσουν ένα τέλειο αποτέλεσμα στο ψωμάκι μας ,γάλα ,αυγό και βούτυρο .Για να έχουμε το γυαλιστερό αποτέλεσμα αλοίφουμε με αυγό διαλυμένο με νεράκι. αφού πρώτα το αφήσουμε να φουσκώσει πριν το ψήσουμε. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την κουζινομηχανή μας η ακόμα και τον αρτοπαρασκευαστή που χρησιμοποίησα και εγώ ,μπορούμε να το ζυμώσουμε και με τα χέρια μας απλά θα μα πάρει χρόνο να το ζυμώσουμε .
Χρειαζόμαστε όμως ακρίβια στο μέτρημα του άλευρου και του προζυμιού μας
ΔΕΝ ΠΡΈΠΕΙ να βιαστούμε να το ψήσουμε ,πρέπει να περιμένουμε υπομονετικά να ωριμάσει η ζύμη μας ,αν προσπαθήσουμε να το ψήσουμε πριν να είναι έτοιμα θα έχουμε ένα ψωμάκι βαρύ και με πικνή ψύχα .
Οσο περισσότερο πειραματιζόμαστε και εξασκούμαστε τόσο περισσότερο θα μάθουμε να βασιζόμαστε στην αίσθηση της ζύμης και και την διαίσθηση μας για το πότε είναι έτοιμη η ζύμη μας για να μπει στο φούρνο για ψήσιμο .
Πάμε να δούμε τώρα το χρονοδιάγραμμα που πρέπει να τηρήσουμε :
Από το βράδυ αφού βγάλουμε το βάζο με το προζύμι από το ψυγείο και το ενεργοποιούμε , το αφήνουμε όλη νύχτα να διπλασιαστεί . σε θερμοκρασία δωματίου ή για πιο καλύτερα μέσα στο φούρνο της κουζίνας ,
-10:30 π.μ .ανακατεύουμε για 15 λεπτά τα υγρά χωρίς το βούτυρο ,με την μισή και παραπάνω ποσότητα άλευριου αφήνουμε να ξεκουραστεί
-11:00 π.μ αφήνουμε την ζύμη να αναπαυθεί
-11:30 π.μ ζυμώνουμε την ζύμη
-11:45 π.μ. αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί και να ανέβει
- 2 :15 π.μ. σχηματίζουμε τα ψωμάκια μας
- 2 :30 π.μ. τα αφήνουμε να ανάβουν
- 3 :45 π.μ. Αλείφουμε με το διάλειμμα του αυγού και το νερό και προθερμαίνουμε το φούρνο μας
- 4 :00 π.μ. ψήνουμε για 20 λεπτά
- 4 :30 π.μ. αφού κρυώσει το κόβουμε στην μέση και το απολαμβάνουμε
ΥΛΙΚΑ:
1 κούπα χλιαρό γάλα (240ml) ή 1/2 κούπα κεφίρ και 1/2 κούπα νερό
1/3 κούπα ενεργό προζύμι(60 γρ)
1/4 κουταλάκι του γλυκού μαγιά ξερή
1 αυγό
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1 μεγάλό αυγό (χρησιμοποίησα αυγά χωριάτικα )
3 και 1/2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι (6 γρ )
3 κουταλιές βούτυρο μαλακό ή 45 γρ βούτυρο ( αυτή την φορά δεν είχα να βάλω όλη την ποσότητα και έβαλα 2 κουταλιές 30 γρ και 1 κουταλιά καλαμποκέλαιο
1 κρόκο αυγού διαλυμένο με νερό για το τέλος
σουσάμι,( προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
- Ζεσταίνουμε το γάλα σε χαμηλή φωτιά.
Στον κάδο ενός πολυμιξερ προσθέτουμε το προζύμι , την μαγιά ,το γάλα το αυγό ,τη ζάχαρη , το αλεύρι ..300 γρ και ανακατεύουμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να έχουμε μια χαλαρή ζύμη σαν παχύς χυλός , σκεπάζουμε με μια μουσκεμένη πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά
- Στη συνέχει ,με το γάντζο ζυμώνουμε για 15 λεπτά προσθέτοντας σταδιακά το υπόλοιπο αλεύρι 130 γρ ίσως και περισσότερο ανάλογα το μέγεθος του αυγού αλλά και το αλάτι που θα χρησιμοποιήσουμε .Προσθέτουμε και το βούτυρο και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε
- Χρησιμοποιώντας τα χέρια μας αγγίζουμε το μείγμα ζύμης και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να έχουμε μια μαλακή, υγρή ζύμη, που κολλάει λίγο στα χέρια μας ,δεν θα προσθέσουμε άλλο αλεύρι γιατί θα κάνει την ζύμη μας πολύ σκληρή συνεπώς και το ψωμάκι μας πολύ πιο σκληρό και καθόλου αφράτο
- Εγώ την ζύμωσα όπως πάντα στον αρτοπαρασκευαστή με την σειρά των υλικών που περιγράφω πιο πάνω .
- Καλύπτουμε με μια καθαρή διαφανή μεμβράνη τροφίμων και αφήνουμε το σε ένα ζεστό,ξηρό μέρος,ή ακόμα και κοντά σε ένα ζεστό φούρνο αναμμένο στους 30 βαθμούς κα θα χρειαστεί έως 2 ώρες, ανάλογα με το πόσο ζεστή είναι η περιοχή.
- Θα αυξηθεί και θα διπλασιαστεί σε μέγεθος εντυπωσιακά! Μόλις φτάσει σε αυτό το στάδιο, θα πρέπει να την πατήσουμε με το δάχτυλο σπρώχνοντας τον αέρα και αφήνοντας να καταρρεύσει λίγο. Αυτό είναι το αγαπημένο μου μέρος! Είναι τόσο διασκεδαστικό να βλέπεις να ξεφουσκώνει!
- Βγάλτε την πάνω σε καθαρό πάγκο εργασίας και θα μας βοήθεισει να τα πλάσουμε αν προσθέσουμε λίγο αλεύρι. Στη συνέχεια, ισιώνουμε λίγο με τα δάχτυλά μας σε στρογγυλό ή επιμήκη σχήμα. Κόβουμε τη ζύμη σε 8 κομμάτια ίσου μεγέθους 120 γρ το καθένα .. Μπορείτε να πάρετε ακριβές βάρος των κομματιών της ζύμης χρησιμοποιώντας μια ηλεκτρονική ζυγαριά
*Στις φωτογραφίες εδώ κάτω έχω κάνει τα ψωμάκια μου με κεφίρ και νερό 200 ml κεφίρ και 50 νερό και τα έχω αλείψει με γάλα σκέτο
για αυτό και δεν είναι τόσο γυαλιστερά όπως οι παραπάνω φωτογραφίες .