Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

BICOLOR ΦΡΥΓΑΝΙΕΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΗΣ ΩΡΕΣ........



ΥΛΙΚΑ :
50   γρ μαγιά ή 2 φακελάκια ξερή μαγιά   των  7-9  γρ
125  γρ  αλεύρι σκληρό τύπου Μ
250 γρ αλεύρι 00 (εγώ έβαλα αλεύρι πολυτελείας, ΓΙΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ )
2    κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ή (αν θέλoyme περισότερο άρωμα στο ψωμάκι βάζουμε βούτυρο )
50   γρ κρυσταλλικής ζάχαρης ή   καστανή   ζάχαρη 
180  ml νερού
1   κουταλάκι του γλυκού μέλι
1    κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2    κουταλιές της σούπας σκόνη κακάο χωρίς ζάχαρη

  • ΕΚΑΝΑ ΔΙΠΛΗ ΔΟΣΗ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Σε ένα μπολ, δυαλύουμε με τα χερια μας την νωπή μαγια .με λίγο χλιαρό νερό , στη συνέχεια, προσθέτουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μέλι και σιγά-σιγά το λάδι και το υπόλοιπο νερό.(εγώ τα ζυμωσα στον αρτοπαρασκευαστή ) 

  • Ζυμώνουμε καλά για μερικά λεπτά, στη συνέχεια, προσθέτουμε το αλάτι, ζυμώνουμε τουλάχιστον 10-15 λεπτά και χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη.Αφήνουμε το ένα κομμάτι ζύμης να φουσκώσει σε σκεπασμένο μπολ για περίπου 3 ώρες.

  • Πάρνουμε την υπόλοιπη ζύμη και προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας σκόνη κακάο, και ζύμωνουμε μέχρι να απορροφηθεί πλήρως, κατά πάσα πιθανότητα ζύμη μας θα σκληρύνει λίγο, μπορούμε να προσθέσουμε μια κουταλιά της σούπας νερό ή γάλα για να το ζυμώνουμε ξανά και να μαλακώσει η ζυμη μας .

  • Βάζουμε και αυτό το μίγμα να αυξηθεί ακόμη και σε ένα άλλο μπολ, για τουλάχιστον 3 ώρες, κατά προτίμηση στο φούρνο με αναμένο στους 50 βαθμούς ή τώρα το καλοκαιρι που εχει περισοτερη ζεστη η ατμοσφαιρα αναψτε μόνο το φως του φούρνου μας.

  • Μετά το διάστημα αυτό, ανοίγουμε δύο ορθογώνια της ζύμης, ένα λευκό και ένα κακάο με τη βοήθεια ενός πλάστη , πάνω σε να πάγκο εργασίας με κομμάτι λαδόκολλας , θα μας βοηθήσει να τα μεταφέρουμε το ένα πάνω στο άλλο .

  • Τοποθετούμε τα δύο ορθογώνια( εγώ έβαλα πρώτα τη λευκή ζύμη και μετά την ζύμη με το κακάο) το ένα πανω στο άλλο ,αλλά πιο πριν με ένα πινέλο περνάμε το ενα με λίγο νεράκι ή βούτηρο λιωμένο και κάνουμε ρολό -ψώμακι πάντα από το μεγαλύτερο μέρος του ορθογωνίου μας( εγώ το ξεχασα και σε μερικα σημεια μου ανοιξαν οι φετουλες μου )

  • Βάζουμε λαδόκολλα σε μια στενόμακρυ φόρμα 30 cm και την μουσκεύουμε με ένα πινέλο και τοποθετούμε το ρολό -ψωμάκι μας , αφήνουμε να αυξηθεί για τουλάχιστον 3 ώρες καλυμμένο με μια καθαρή νάυλον σακούλα και με μια πετσέτα , σε φούρνο αναμμένο στους 50 βαθούς ή με αναμμένο μόνο το φως.

  • Όταν φουσκώσει,περνάμε με ένα πινέλο με λίγο γάλα και αν θέλουμε πασπαλίζουμε λίγο σουσάμι

  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς και ψήνουμε για περίπου 30-35 λεπτά ανάλογα με το φούρνο μας

  • Αφαιρούμε από το φούρνο και αφού κρυώσει λίγο τα βγάζουμε από την φόρμα μας να κρυώσει τελείως πανω σε σχάρα και μετά για να το φυλάξουμε για ολόκληρη τη νύχτα, το ξαναβαζουμε στην φορμα μας και το σκεπάζουμε ή τουλάχιστον για 8 ώρες.

  • ΕΚΑΝΑ ΔΙΠΛΗ ΔΟΣΗ

  • Αφού περάσουν οι 8 -10 ώρες κόβουμε φέτες 1 εκατοστού και απλώνουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα, και ψήνουμε για 15-20 λεπτα και απο της δυο πλευρες στους 100 βαθμους.

  • Και τις απολαμβανουμε με μαρμελάδα, ή με μέλι ή μερεντα .
Μείνετε συντονισμένοι ...

Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  
 Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές!

Δεν υπάρχουν σχόλια: