Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ

Σουβλάκια κεφτεδάκια με ζύμη ψωμιού ένα  πλήρες σουβλάκι για  παιδικό πάρτυ, για το   σχολείο, για κάθε περίσταση .





ΥΛΙΚΑ :
 700 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
 1 κούπα φρυγανιά τριμμένη ή ψωμί μουσκεμένο με  κρασί
2 αυγά  
1 ντομάτα μικρή τριμμένη στο μπλέντερ
1 κρεμμύδι μεγάλο ξερό τριμμένο
Λίγο δυόσμο αποξηραμένο
Λίγο ξύδι
Αλάτι, πιπέρι και  μαϊντανό ψιλοκομμένο,λάδι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς.
Σε ένα μπολ αναμίξεως ρίχνουμε όλα τα υλικά για τον κιμά και ζυμώνουμε.
Αν δούμε ότι δεν φτάνει η φρυγανιά και το μείγμα γίνεται νερουλό ρίχνουμε λίγη ακόμη ενώ αντίθετα, αν δούμε ότι το μείγμα γίνεται στεγνό ρίχνουμε λίγο λάδι. Τα αφήνουμε για  1 ώρα   στο ψυγείο να  δέσουν τα  υλικά.

  
ΓΙΑ  ΤΟ  ΖΥΜΑΡΑΚΙ

  • 200 γρ αλεύρι ολικής άλεσης
  • 300-350 γρ αλεύρι για όλες της χρήσεις
  • 50 γρ ζάχαρη
  • 20 γρ μέλι
  • 300 ml γάλα
  • 20 γρ φρέσκια μαγιά ή 7 γρ ξηρή μαγιά
  • 40 γρ βούτυρο
  • 10 γρ αλάτι
  • λίγο γάλα
  • και λίγο ακόμα βούτυρο λιωμένο για το τελος

Για τα κεφτεδάκια επιλέξτε την αγαπημένη σας συνταγή για κεφτεδάκια  (αλλά μην ξεπερνάει τα 600-700 γρ ο κιμάς που θα χρησιμοποιήσετε)


ΕΚΤΕΛΕΣΗ 
  • Λόγω έλλειψης χρόνου, έκανα τη ζύμη στον αρτοπαρασκευαστή και αυτή τη φορά.
  • Έβαλα στο κάδο το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, την μαγιά, το αλάτι, τη ζάχαρη, το μέλι, το αλεύρι και στη συνέχεια έβαλα το πρόγραμμα ζύμης και σε μια ώρα και 30 λεπτά είχα μια πολύ μαλακή ζύμη και εύπλαστη. Αν το κάνετε με το χέρι η διαδικασία έχει ως εξής: Τρίψτε τη μαγιά με το μέλι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με μερικά από τα 300 γρ γάλα (150 gr).
  • Σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύουμε με το αλάτι και ζυμώνουμε. Στη συνέχεια, προσθέστε το βούτυρο και το γάλα και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει λείο. Σκεπάζουμε με πετσετα και αφήνουμε να φουσκώσει η ζύμη για 30-45 λεπτά. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 15 μπάλες περίπου 70  γραμμαρίων η καθεμιά. Τις βάζουμε σε ταψί με χαρτί ψησίματος και αφήνουμε μέχρι να διπλασιάσουν τον όγκο τους.
  • Ετοιμάζουμε τον κιμά και τον αφήνουμε στο ψυγείο για καμιά ώρα. Βγάζουμε από το ψυγείο και πλάθουμε με τα χέρια σας κεφτεδάκια μέτρια σε μέγεθος όπως στην φωτογραφία. Βρέχουμε 12 ξυλάκια για σουβλάκια και περνάμε 3 κεφτεδάκια σε κάθε ξυλάκι με λίγο κενό το καθένα και λαδώνουμε λίγο, όπως βλέπουμε στην φωτογραφία.
  • Παίρνουμε την φουσκωμένη μας ζύμη και την ανοίγουμε με τα χέρια μας σε κορδονάκια μήκους όπως το ξυλάκι μας και το περνάμε ανάμεσα στα κεφτεδάκια όπως φαίνεται στην φωτογραφία.
  •  Βάζουμε σε ένα μπολάκι μια κουταλιά λάδι και λίγο νερό και με ένα πινέλο περνάμε τα ζυμαράκια και τα κεφτεδάκια μας. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για 30 λεπτά. Όταν τα βγάλουμε από το φούρνο ζεστά ακόμα, τα περνάμε με ένα πινέλο με το λιωμένο βούτυρο να πάρουν ωραίο και γυαλιστερή όψη.
  • Στο τελευταίο 10 λεπτό  βγάζουμε τα σουβλάκια και τα  πασπαλίζουμε με  τριμμένο    κίτρινο τυρί που λιώνει της  αρεσκείας  σας .
  • Έφτιαξα ξανά  τα υπέροχα  σουβλάκια  αλλά αυτή  την  φορά  έκανα  διαφορέτικο σχέδιο  .. έκανα τα αγαπημένα  μας τριανταφυλλάκια  και στο κεφτεδάκι έβαλα ένα  κομμάτι  κίτρινο  μαλακό τυρί έγιναν τέλεια και αυτή την φορά !! 
  •  Την ιδέα την πήρα απο μια φωτογραφία που βρήκα στο ίντερνετ και αυτοσχεδίασα με την αγαπημένη μου συνταγή για κεφτεδάκια και την αγαπημένη μας ζύμη για ψωμάκια.
TΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑΚΙΑ  ΚΕΦΤΕΔΆΚΙΑ




















Ως την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Δεν υπάρχουν σχόλια: