Η ζύμη πίτσας είναι πραγματικά πολύ απλή και γρήγορη και σας διαβεβαιώνω ότι με αυτή τη συνταγή θα πάρετε μια νόστιμη και τραγανή πίτσα, όπως σε μια πιτσαρία!
Το πλεονέκτημα;Γνωρίζουμε την ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιούμε,μπορούμε ακόμα να προσθέσουμε πιο μεγάλη ποσότητα αλάτι όπως μας αρέσει.
Θα πάρουμε μεγάλες πίτσες για όλη την οικογένεια χωρίς να ξοδέψουμε πολλά χρήματα,χρησιμοποιώντας και την
ΣΑΛΤΣΑ ΓΙΑ ΠΙΤΣΑ ΣΠΙΤΙΚΗ !
ΣΟΥΠΕΡ ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΠΙΤΣΑ
Αυτή την φορά την έκανα δύο καρδιές με γέμιση τυριών και αλλαντικών
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΜΙΚΡΕΣ ΠΙΣΤΕΣ: (λεπτές 22-24 cm)
300 γρ περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γρ αλεύρι πίτσα ..τύπου 00 ή μανιτόμπα
300 ml χλιαρό νερό (εγώ έβαλα μισό γάλα και μισό νερό αυτή την φορά)
1 φακελάκι 7-9 γρ ξερή μαγιά ή 25 γρ νωπή μαγιά
4 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι ή 7-10 γρ ανάλογα τα γούστα μας
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι ή ζάχαρη
σιμιγδάλι ψιλό για το άνοιγμα
και υλικά για την γέμιση :Γαλοπούλα,κίτρινα τυριά, μοτσαρέλα ,πιπεριές και ότι άλλο θέλετε!
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
- Πάντα παρασκευάζω την ζύμη για πίτσα στον αρτοπαρασκευστή, αλλά μπορούμε να ζυμώσουμε και με το χέρι, αλλά μπορούμε να ζυμώσουμε και με το πολυμίξερ ζυμώνοντας με μέση ταχύτητα. Η σειρά των υλικών που πρέπει να συμπεριληφθούν είναι ίδια.
- Τοποθετούμε κοσκινισμένο το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε την μαγιά και τη ζάχαρη (ή μέλι) ζυμώντας με το μισό νερό που αναφέρεται στη συνταγή. Το νερό θα πρέπει κατά προτίμηση να είναι χλιαρό.Εάν χρησιμοποιήσουμε φρέσκια μαγιά,πρέπει πρώτα να την διαλύσουμε στο μισό χλιαρό νερό και να την αφήσουμε να φουσκώσει για 10 λεπτά και στη συνέχεια το προσθέτουμε στο αλεύρι.όπως έκανα εγώ.
- Διαλύουμε το αλάτι στο υπόλοιπο νερό, το οποίο μπορούμε να αυξήσουμε την ποσότητα μέχρι 10 γραμμάρια. Ρίχνουμε αλμυρό νερό στη ζύμη και συνεχίζουμε τη ζύμωση και προσθέτουμε στο τέλος το λάδι. Αυτή η διαδικασία είναι πολύ σημαντική,το αλάτι το προσθέτουμε πάντα ξεχωριστά από τη ζύμη και σε αυτό το στάδιο της ζύμης, δεν πρέπει ποτέ να έρθει σε άμεση επαφή με τη μαγιά.
- Ζυμώνουμε για περίπου 10-15 λεπτά,
- Στη συνέχεια,μεταφέρουμε την ζύμη σε ένα μεγάλο και ελαφρώς λαδωμένο γυάλινο μπολ και το καλύπτουμε με ένα πανί. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί σε χλιαρό μέρος χωρίς ρεύματα μέχρι να διπλασιαστεί..Θα χρειαστεί περίπου 30 λεπτά με μία ώρα και ανάλογα με τη θερμοκρασία περιβάλλοντος (το καλοκαίρι, για παράδειγμα το ανέβασμα της ζύμης είναι ταχύτερο ).
- Αφού διπλασιαστεί η ζύμη,μοιράζουμε την ζύμη 4 σε φραντζόλες και αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου 10-15 λεπτά.
- Σε αυτό το σημείο,μπορούμε να ανοίξουμε την ζύμη ρίχνοντας λίγο σιμιγδάλι στον πάγκο εργασίας και να ετοιμάσουμε τις πίτσες μας ή να αφήσουμε την ζύμη στο ψυγείο να ωριμάσει όλη τη νύχτα, να καλύπτονται με διαφανή μεμβράνη ή σε σακουλάκια ζίπ-λοκ και να την βγάλουμε έξω από το ψυγείο σε θερμοκρασία δωματίου τουλάχιστον δύο ώρες πριν από το μαγείρεμα τις πίτσας.Και όταν τις τοποθετήσουμε στον καταψύκτη τις βγάζουμε από τον καταψύκτη τουλάχιστον 8-10 ώρες πιο πριν, βάζοντας την στην συντήρηση,ώστε να έχει αργό ξεπάγωμα η ζύμη και θα την βγάλουμε σε θερμοκρασία δωματίου 1-2 ώρες να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και με λίγο αλευράκι στα χέρια μας γιατί θα κολλάει λίγο θα τις δώσουμε σχήμα που θέλουμε στο ταψί μας που έχουμε βάλει αντικολλητικό χαρτί (εγώ βάζω και λίγο λαδάκι στο αντικολλητικό χαρτί και γίνετε πολύ τραγανή η κρούστα της από κάτω ). Οι συσκευασμένες ζύμες σε ζίπ-λοκ μπορούν να παραμείνουν στο ψυγείο για έως και δύο 24 ώρα.
- Στη συνέχεια, ανοίγουμε τις πίτσες με τα δάχτυλά μας ή με έναν τροχό-ρόλο πλάστη ,ανάλογα με το πάχος που θέλουμε.Αφήνουμε τις πίτσες να ξεκουραστούν για περίπου δέκα λεπτά και στη συνέχεια γαρνίρουμε με υλικά για να μας αρέσουνΨήνουμε σε ένα προθερμασμένο φούρνο με μέγιστη ισχύ (250 βαθμούς) για λίγα λεπτά ή σε ξύλινο φούρνο αν είστε αρκετά τυχεροί για να το έχετε!
- Με αυτή τη συνταγή είμαι βέβαιη ότι η πίτσα σας θα είναι τέλεια!
Καλά ζυμώματα για πίτσα!
Και καλή μας όρεξη !
Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές